“De laatste ronde!!”

De wereld draait door!”,

Bij aanvang van schrijven van deze Column hadden wij nog een kabinet en sloeg de titel op de laatste Raadsvergadering van 17 februari jl. Een kabinetscrisis hing weliswaar in de lucht, maar toch had ik het idee, dat de volwassenheid zou zegevieren. Helaas de zoveelste deuk in het vertrouwen in de politiek is een feit. Waar een huwelijk strand, hebben vaak beide partijen schuld en lost zwartepieten. en moddergooien niets op. Zeker niet als de partijen, die erom heen staan mee gaan gooien. Het dieptepunt hierbij is het gevraagde vlagvertoon door Wilders. Zijn er niet 20 Nederlandse soldaten gesneuveld in Uruzgan en velen soldaten gewond geraak? Voor mij had Wilders al afgedaan; nu is hij voor mij nergens meer en de mensen, die menen zijn vlagvertoon te moeten volgen, willen die aub. niet op ons stemmen.

“Nieuwegein draait door!!”

In tegenstelling tot het gekissebis in de tweede kamer, waarbij sommige partijen zonder respect de tegenstander benaderden, ging het er in de laatste Raadsvergadering van de nu afgesloten vierjarige raadsperiode respectvol aan toe. Natuurlijk is dit ook anders geweest, maar de verschillende oproepen – ook die van D66 – hebben resultaat gehad. In de afgelopen Raad werd zelfs nu en dan gedebatteerd en naar elkaar geluisterd.

D66 heeft in deze Raad drie amendementen en twee moties ingediend, waarvan er één betreffende “tweemaal per maand plastic afval ophalen” samen met ondermeer de PvdA, CDA en GL werd ingediend. Reeds vorig jaar had D66 hiertoe het initiatief voor genomen en werd dat voorstel nog door de PvdA en cs. verworpen. Nu was bijna iedereen wijs en werd de motie aangenomen. Ook kwam D66 voor de derde maal met een amendement voor een integrale renovatie van Sportpark Parkhout. Helaas hielden de coalitiepartijen hier wel wederom elkaars hand vast (kan Den Haag nog wat van leren). Toch vermoedt D66, dat de integrale renovatie dichterbij is gekomen.

Door het aangenomen Raadsvoorstel zijn wij nog maar één stap verwijderd van het D66 voorstel. Ook onze motie om € 1 per inwoner van Nieuwegein aan BouwGein als startsubsidie te geven na de dramatische brand leidde tot discussie, maar niet tot een benodigde meerderheid. Daar het College echter toezegde serieus naar de financiële situatie van BouwGein te kijken, daarbij gesteund door de hele Raad -zo schatten wij in- hebben wij onze motie aangehouden.

“De lokale verkiezingen draaien door!”

De afgelopen weken trokken wij van winkelcentrum naar winkelcentrum en van het ene lijsttrekkersdebat naar het andere. Hierbij probeerden wij zoveel mogelijk burgers uit te leggen, waarom zij op ons zouden kunnen stemmen. Dit leidde tot veel interessante discussies. Wij houden hier een goed gevoel aan over en het geeft ons veel vertrouwen in de uitslag. Natuurlijk beseffen wij ook, dat de landelijke politiek de lokale politiek overschaduwd. In de debatten heb ik ook meermalen aangegeven, dat de lokale uitslag voor 90% door Den Haag wordt bepaald en voor 10% in Nieuwegein. Voor die 10%. hebben wij nu nog 10 dagen om uit te leggen, wat wij al 4 jaar doen voor Nieuwegein. Wij gaan in ieder geval niet mee doen met het moddergooien; wel zijn wij voor creatief kleien met de beschikbare middelen.

“D66 vindt, dat..!”

de “6 van D66 Nieuwegein” (www.D66Nieuwegein.nl)), te weten Samen in de wijk, Anders met armoede, Anders met communicatie, onderwijs Anders, woningbouw Anders en Anders met mobiliteit, niet alleen goed onze kernboodschap inhoudt, maar ook de behoefte van de Nieuwegeinse bevolking voor de komende jaren weergeeft. Daarbij beperkt D66 zich niet alleen tot de vier komende collegejaren. Wij beseffen, dat wij in de nabije jaren minder financiële middelen ter beschikking hebben, dan in de afgelopen jaren. D66 gaat echter uit van het mogelijke en het uitdagende en stelt daarbij de “6 van D66 Nieuwegein” centraal. Ook wij hebben ons lijstje van mogelijke bezuinigingen klaar om de tering naar de nering te zetten en ruimte te maken voor nieuwe beleid. Dit is dus geen alleenrecht van wethouders van Financiën van de oude coalities.

De bel klinkt voor de laatste ronde. Op 3 maart weten wij de uitslag.

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk