“A(l)s is verbrande turf, maar toch…..!!!”

“….grijs gehalte en geneuzel!!”De politieke discussies in Den Haag gaan over de bewaking van het Ego Verdonk of over een brief, die niet verstuurd had mogen worden; over spitsstroken wel of niet open; over afschaffen bijzondere verbruiksbelasting op auto’s of vervangen door een CO2 heffing en over belastingblunders nu en morgen. Over kaderstelling gesproken!!! De burger loopt hier niet warm voor en ergert zich aan het gebrek aan onderling respect tussen de politici en aan het gebrek aan respect betreffende het vermogen van de burger en van haar eigen adviseurs (lees artsen etc.) om zelf te beslissen. Vroeger besliste de overheid van de wieg tot het graf; nu lijkt het al op een beslissing van het embryo tot het graf. De burger loopt hier dus niet warm voor; kent slechts enkele Kamerleden bij naam en vindt de discussies geneuzel. De diverse politieke barometers geven dit dan ook weer. De huidige coalitie komt niet verder dan 40 %..“…en wat zou dat in N’gein betekenen????”Op de laatste Raadsvergadering na, was het niveau van vergaderen bijna net zo “hoog” als in Den Haag. Respect ontbrak veelal, terwijl diepgang en kaderstelling (grote lijnen) ver te vinden waren. De coalitie hield weliswaar het hoofd boven water – al dan niet gesteund- door sommige oppositiepartijen; overtuigend was het soms niet. Echter de aantallen tellen. Ik vraag mij dan ook af, wat er van dit Collegeakkoord terecht zal/zou komen als er tussentijdse verkiezingen in Nieuwegein zouden plaatsvinden als gevolg van –bijvoorbeeld- een bestuurlijke crisis. 
Enig rekenwerk, gebaseerd op de laatste Novapeiling, laat het volgende staatje zien: Partij2de Kamer nu2de kamer alsNieuwegein nuNieuwegein alsVerschilPvdA3323105-5CDA413056+1VVD221553-2SP2518440CU67110SGP22110Gr.Verdonk02405+5D6631213+2GL78220Overig/lokaal2341-3PVV9802+2TOTAAL1501503333 
Of het nu wel of niet terecht is, dat de landelijke politieke scheidslijnen vaak één op één worden doorvertaald naar het gemeentelijke politieke landschap, het gebeurt! Wellicht kunnen onze lokale collega’s wat zetels uitruilen met Wilders en Verdonk. Of zij daar blij mee moeten zijn weet ik niet Beter gezegd; wil ik het niet weten.De huidige coalitie zou haar ruime meerderheid verliezen. Er vanuit gaande dat zij niet samen willen werken met ruziezoekers zoals Gr.Verdonk en Gr.Wilders, zou een versterking met D66 en CU nodig zijn om tot een werkzame meerderheid te komen. (Sorry voor SP en GL). Dit zouden mij leuke en spannende collegeonderhandelingen lijken. Ook het Raadsdebat wordt weer spannend met slechts één stem meerderheid. “D66 Nieuwegein vindt….!!.”deze bespiegeling een leuke oefening en waar is waar; “A(l)s is verbrande turf!”. Echter een ding is duidelijk. Na de komende verkiezingen hebben meerdere partijen elkaar nodig. Het politieke landschap in Nederland, maar ook in Nieuwegein zal over meerdere partijen -in min of meer gelijke mate- verdeeld worden. Dit betekent concreet: Nu ook met respect met elkaar omgaan; géén onherstelbare wonden slaan en een voorbeeldfunctie voor de burger vervullen. Dus; dames en heren; staak Uw geneuzel!!! 
Hans ReuschFractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk