De eikenprocessierups levert veel overlast op in Nieuwegein. Maar de gemeente Nieuwegein kan het probleem nog wel aan. In een reactie laat zij weten: ‘Het wel erg druk te hebben.’ Dit jaar zijn circa 300 eikenprocessierupsnesten aangetroffen. De schoonmaakactie is nog bezig.
Vanaf begin mei behandeld de gemeente Nieuwegein preventief 1250 eiken langs de doorgaande fiets- en wandelroutes in Nieuwegein tegen de eikenprocessierups. Deze bomen worden bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. ‘We controleren ook regelmatig eiken die we niet preventief spuiten. Vervolgens halen we de nesten van de eikenprocessierupsen weg met een grote stofzuiger. De rupsen worden daarna vernietigd’ aldus de gemeente Nieuwegein. Hoeveel de schoonmaakactie kost of gaat kosten is nog niet bekend.
Net als bij veel andere gemeenten, adviseert de gemeente Nieuwegein particulieren om zelf een bestrijdingsbedrijf in de arm te nemen. ‘Wij helpen ze verder aan informatie en telefoonnummers’ zegt de gemeente.
De klimatologische omstandigheden spelen een grote rol bij de opkomst van de eikenprocessierups, zegt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). “Je hebt plekken waar ze graag voorkomen en plekken waar ze minder graag voorkomen. Het microklimaat speelt daar een rol bij. Ook verspreiden ze zich op de ene plek makkelijker dan op de andere plek.”
Over de eikenprocessierups
De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Kijk hier voor meer informatie over de eikenprocessierups.
Mezen lusten de eikenprocessierupsen wel. Helaas dat er vorige jaren heel veel mezen zijn gedoofd door het gif tegen de buxusmot. Die buxusmot zorgde voor veel rupsjes die aan de jonge meesjes gevoerd werden.
Niet zo gek dus dat er steeds meer eikenprocessierupsen zijn, aangezien we de natuurlijke vijanden vergiftigen.
We kunnen maar beter iets anders dan die buxus planten ipv de buxussen giftig te maken.
Hier mogen we nou best wat centen tegenaan gooien. Je kan niet meer fatsoenlijk op de fiets naar je werk of school.