Over de verkiezingen nr 1

De Verenigde Senioren Partij heeft voor de komende verkiezingen een nieuw moto gekozen: ‘Regie aan de Raad’

Dat blijkt snel daarna al een goede gedachte te zijn. Een boek geschreven door Jasper Loots en Piet-Hein Peters met de titel “De gemeenteraad heeft geen toekomst” legt uit dat de gemeenteraad inderdaad een probleem heeft. De raad controleert niet. Zit erbij en kijkt hoe de gemeente bestuurd wordt. En dat wordt de komende jaren alleen maar erger, aldus raadsleden, burgemeesters en hoogleraren. Dat staat in het AD en in de Telegraaf die ik hier citeer. De raad heeft steeds meer een rituele rol aldus sommigen. Er komen allerlei taken naar de gemeentes die dan hun beleid mogen bepalen. Maar in de praktijk zou dat wel eens anders uit kunnen komen volgens andere sprekers.

Ja daar zit wel wat in. Maar dat hangt ook van de raad af en van het college. Want den Haag kan wel van alles voorschrijven, maar uitvoeren doen ze steeds minder. En dat is niets nieuws. Al jaren zijn, tussen de 90 en 95 procent van de activiteiten die gemeentes uitvoeren, bepaald door nationale wetgeving en door reeds genomen lokale beslissingen. Park Oudegein, Merwestein en de Kom, zijn echt door Nieuwegein bedacht. Niet door den Haag. En de manier van werken met de WMO is vanuit den Haag op hoofdlijnen aangegeven en de kwaliteit van ons plaatselijke WMO- doen en laten is echt lokaal ontwikkeld net als de keuze van de mensen die het moeten uitvoeren.

Het boek raakt wel een belangrijk thema, maar het commentaar is te veel afkomstig van beleidsmensen. En waar het tenslotte omgaat is de uitvoering. Daar gaat het ook om in de komende verkiezingen en de periode daarna. En dan hebben we het over onze ambtenaren, ons college en de raad.

Nu zijn we in deze periode niet verwend. Drie wethouders verlieten het college en nieuwkomers, hoe handig en verstandig dan ook, hebben dan toch achterstand. En ze zijn soms niet echt handig en verstandig. Wat wil je ook wanneer je met beperkte ervaring in de schoenen van je voorganger moet springen. Het zou wel eens kunnen dat er niemand van dit college in de volgende periode terug komt. Deze verkiezingen zijn wat de raad betreft ook tamelijk heftig. Er stappen zo wie zo acht raadsleden op. Dan zijn er partijen die het misschien niet halen, wat zo maar het vertrek van nog twee personen kan betekenen en partijen die verlies leiden en of andere kandidaten naar voren schuiven. Gezamenlijk kan dat meer dan een derde van de raad worden.

Ja en wat doe je dan met de overblijvers en de nieuwelingen die ook nog in een financieel zeer moeilijke tijd moeten opereren. Misschien is het wel heel eenvoudig. Tering naar de nering zetten. Ambities afvlakken naar wat haalbaar is. Geen dure projecten zonder duidelijke doelstellingen en redelijke garanties voor een positief baten-lasten plaatje. En verder niet te veel politiek en niet te veel Alice In Wonderland projecten.

Gebruik voor het college raadsleden met politieke én operationele ervaring. Dat zijn dus oud-wethouders en mensen uit het bedrijfsleven.

Voor de idealisten komt er later wel weer plaats. Wanneer die 180 miljoen euro schuld onder controle is, ook wanneer de rente gaat stijgen. Wanneer de jaarlijkse greep in de reserves en voorzieningen weer gaat dalen. Die stijgt in de komende tijd en gaat van 8 naar 12 miljoen euro. Het is duidelijk dat de tijd van dromen voorlopig voorbij is. De boel heel houden en roeien met de riemen die we hebben, is straks het game-plan. Ga stemmen en speel mee!
En die regie? Ja die moet naar de raad. Of ze dat kunnen? Dat hangt er vanaf wat de partijen voor mensen hebben weten te vinden. Mensen die gaan voor die stad en al hun energie daarvoor willen gebruiken. Mensen die wat meer willen zijn voor Nieuwegein dan “alleen maar hogerop in de politiek willen.” Zoals oud burgemeester Mans van Enschede in de Telegraaf zo treffend uitdrukte.

Wordt vervolgd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk