De Vleugel eerste afvalvrije school in Nieuwegein

De Montessorischool De Vleugel aan het Mozartplantsoen is de eerste afvalvrije school in Nieuwegein geworden. Woensdag 15 oktober zal wethouder Peter Snoeren een poster onthullen, die in het kader van de afvalvrije school door de leerlingen van De Veugel is ontworpen en is gemonteerd op een wagen van RMN, reinigingsbedrijf Midden Nederland.

Kinderen zijn bepalend hoe er met afval wordt omgegaan in de toekomst. En ook nu al doordat wat er geleerd is, meegenomen wordt in het gedrag thuis. Het project afvalvrije school wordt mede ondersteund door de gemeente en RMN. Voor alle verschillende afvalstromen die nu vrijkomen op de school worden alternatieve verwerkingsvormen gezocht waarbij dit afval als grondstof wordt bestempeld. Na daadwerkelijke invoering van de afvalvrije school heeft de school straks geen “restafval” meer.

De school bespaart elk jaar op de inzamelkosten van het afval (kosten voor de afvalverwerker). Deze besparing kan door de school voor andere doeleinden worden aangewend. De gemeente neemt de kosten voor de gescheiden inzameling en verwerking van de grondstoffen voor haar rekening.

Een groot aandeel van het afval op de basisschool bestaat uit verpakkingsmateriaal van meegenomen eten en drinken. Door het stimuleren (eventueel faciliteren) van het gebruik van een broodtrommel en drinkbeker hoeven de kinderen geen wegwerp-verpakkingsmaterialen meer mee naar school te nemen. In combinatie met een goede voorlichting naar de kinderen en de ouders zal dit het terugdringen van deze verpakkingsmaterialen bewerkstelligen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk