Katern

Bewoners Zuilenstein blij met aanpakken overlast schoolgaande jeugd

De bewoners in de wijk Zuilenstein zijn opgetogen door de actie die burgemeester Frans Backhuijs heeft aangekondigd om de overlast, die zij ervaren van schoolgaande jeugd, aan te pakken. De bewoners, veelal op leeftijd, hebben dit te horen gekregen van de gemeente. De overlast vind vooral plaats rondom de Figarolaan, Paukenlaan en de Saxofoonlaan.

Een groot deel van de afspraken die gemaakt zijn naar aanleiding van het gesprek dat op 19 januari jl. is gehouden met de bewoners, het ROC en het Anna van Rijn College aan de Harmonielaan, burgemeester Frans Backhuijs en de wijkcoördinatoren, zullen worden uitgevoerd. Zij hopen dat hierdoor de rust terugkeert in de wijk.

De bemiddeling is mede tot stand gekomen door tussenkomst van de Verenigde Senioren Partij (VS) in Nieuwegein. Zij heeft zich hard gemaakt om adequaat op te treden, nadat verleden jaar ruiten werden ingegooid en de bewoners geterroriseerd werden door de schoolgaande jeugd. Dit gebeurd bijna dagelijks als de leerlingen langs de woningen lopen als ze van school naar de tramhalte gaan aan de Symfonielaan.

Binnen korte tijd zullen enkele aanpassingen worden gedaan aan de buitenruimte rondom het probleemgebied. Zo zal het voetpad iets verlegd worden en de geveltuintjes vergroot worden tussen de woningen en het voetpad. Of de tramhalte verlegd kan worden meer richting de school is nog maar de vraag. Burgemeester Frans Backhuijs heeft wel toegezegd dit te onderzoeken maar de provincie Utrecht heeft eerder al laten weten dat dit geen optie is.

De volgende afspraken zijn concreet:

Twee keer per jaar zitten het ROC, Anna van Rijn College, jongerenwerker, QBuzz, wijkagent, stadstoezicht en de wijkcoördinator om tafel om te bespreken wat er goed gaat en wat er beter kan. Tijdens het overleg van 9 november zijn er bovenop de oude afspraken nog aanvullende afspraken gemaakt. Hieronder de aanvullende afspraken:

  • De conciërge van het Anna van Rijn College loopt dagelijks mee tot aan de hoek van de straat wanneer de leerlingen uit school komen. Wanneer nodig ( bijv. op een dag wanneer er meer onrust is op school) loopt de conciërge mee tot aan de tramhalte;
  • Qbuzz, jongerenwerk en stadstoezicht maken een afspraak met elkaar om voorlichting voor de scholieren van het Anna van Rijn College locatie Harmonielaan te organiseren. Planning: volgend schooljaar. Dat gebeurt dan in de 1e Eventueel ook afspraken maken met de groepen 8 van de basisscholen. Bij de afdeling stadstoezicht moet eerst worden bekeken of dit binnen de formatie past;
  • De mentoren van de leerlingen van het Anna van Rijn College en de loopbaanbegeleiders van het ROC voeren een gesprek met de leerlingen over gedrag in de wijk, vuurwerk etc.;
  • QBuzz heeft sinds oktober 2016 bij het Jaarbeursplein en Westraven de toezicht en handhaving verscherpt. Zij stoppen met waarschuwen;
  • De QBuzz en het ROC gaan zorgen voor voorlichting op het scherm op school;
  • QBuzz gaat (op afspraak) langs in de mentorles voor kennismaking;
  • De jongerenwerker en de wijkcoördinator gaan in gesprek om te bekijken of een avond “omgang met jeugd” een optie is voor de wijk;
  • Het ROC heeft in overleg met de gemeente adoptie afvalbakken geplaatst.

Oude afspraken die nog gelden:

  • De leerlingen van het Anna van Rijn college mogen onder schooltijd niet van het plein af;
  • De conciërges van het ROC lopen geregeld buiten rond en spreken leerlingen aan;
  • Stadstoezicht en jongerenwerk zijn op de hoogte van de situatie in de wijk en nemen dit mee in de reguliere rondes;
  • Bij veel klachten over overlast kunnen er werkopdrachten gegeven worden bij zowel stadstoezicht als politie;
  • Wanneer het Anna van Rijn een schoolfeest geeft, informeren ze de omwonenden daarover tijdig per brief;
  • Het Anna van Rijn college maakt zes keer per jaar samen met leerlingen met prikkers en hesjes schoon in de omgeving;
  • Leerlingen waarvan we weten dat ze overlast hebben veroorzaakt, krijgen een gesprek op school. Als ze onder de achttien zijn, worden hun ouders daar ook voor uitgenodigd;
  • De afspraken die worden gemaakt, worden door de wijkcoördinator per mail aan bewoners verstuurd die (vanaf 2014)  al eens hebben aangegeven  overlast te ervaren;
  • In samenwerking met Gemeente Schoon hebben we een pilot in de buurt van de scholen gedraaid, om met onbewuste gedragsbeïnvloeding te proberen het zwerfvuil op straat te verminderen.
  • Vanuit QBuzz (de tramvervoerder) worden op het traject Utrecht Nieuwegein zo veel mogelijk vaste gezichten ingepland die affiniteit hebben met het aanspreken van de jeugd.

Met buurtbewoners zijn eerder de volgende afspraken gemaakt:

  • Buurtbewoners krijgen de mogelijkheid tot het afsluiten van de poorten/portieken van tuinen d.m.v. gemeenschappelijk hek voor bewoners.
  • Mogelijkheid tot gesprekken met “buurtvaders”/ buurtbegeleiders Kanaleneiland. Dit om eerder zicht te hebben en actie te ondernemen indien er herhaaldelijk problemen zijn met dezelfde (groep) jongeren.
  • Een mogelijkheid tot het openen van een buurt WhatsAppgroep (met van die WhatsApp buurtpreventie bordjes in de straat). Dit om snel te kunnen schakelen met buurtbewoners als er iets aan de hand is, of bij verhoogde overlast.

One thought on “Bewoners Zuilenstein blij met aanpakken overlast schoolgaande jeugd

  1. Bas

    “…de actie die burgemeester Frans Backhuijs heeft aangekondigd om de overlast, die zij ervaren van schoolgaande jeugd, aan te pakken.”
    En hier gaat het dus al fout. Je moet niet de overlast aanpakken, je moet de daders aanpakken.
    Wat een waslijst aan afspraken, terwijl er is maar één ding nodig is: handhaven en fatsoenlijk straffen. Punt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk