Visie Laagraven

Een weekje geleden waren Renée Blom en ik op bezoek in het gebied Laagraven. We waren daar op uitnodiging van de gemeente Nieuwegein en Houten. U kent ongetwijfeld het gebied van bijvoorbeeld de bouwmarkten Gamma en Karwei maar ook van het prachtige kasteel Heemstede en de mooie golfbaan van de golfclub Nieuwegein. In het gebied liggen belangrijke restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het inundatiekanaal met de batterij aan de Overeindseweg zijn de belangrijkste objecten. Het gebied is voornamelijk agrarisch en recreatief bestemd. Recent hebben grote ingrepen in het landschap plaats gevonden, de realisatie van de Zwemplas met Down Under is daar een goed voorbeeld van maar ook de afwerking van de Laagravenseplas (was vroeger een stortplaats van bouwmaterialen) tot een mooi landschappelijk geheel betekent veel voor de kwaliteit van het gebied. Voor de recreant en dus ook voor onze inwoners kan het gebied gaan functioneren als onze achtertuin, je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen en genieten van de natuur en de cultuurhistorie.

Het gebied zit een beetje merkwaardig in elkaar, het ligt voor de helft op het grondgebied van de gemeente Houten en voor de andere helft in onze gemeente.

Het gebied ligt ingeklemd tussen A12 en A27, de N408 en het Amsterdam Rijnkanaal en is ongeveer 550 hectare groot. Op het kaartje van Google Earth is het gebied voorzien van rode omtrek.

Voor de fietser is het gebied interessant vanwege de doorgaande routes naar Lunetten ( Utrecht) en Bunnik (Rhijnauwen) en Uithof. Het gebied dreigt een beetje te verrommelen vandaar dat beide gemeenten een visie hebben uitgewerkt hoe in de toekomst verder met dit gebied om te gaan. De visie gaat uit van het versterken van de bestaande landschappelijke waarden en gaat uit van de mogelijkheid in sommige stukken van het gebied dun-duur te bouwen. Vraagtekens met betrekking tot de bereikbaarheid zijn er te over maar het is het waard de weg van de visie in te slaan. Staande in het gebied in de buurt van kasteel Heemstede is ook het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein van het Klooster goed te zien, dat is geen fraai gezicht zeg ik er maar tegelijkertijd bij, en het zal wat de CDA fractie betreft nog heel wat inspanning vergen de randen van dit terrein zodanig vorm te geven dat er een natuurlijke overloop komt naar Laagraven. We zullen ons college wat dat betreft bij de les houden. Het was een zeer leerzame excursie en voor ons als raadsleden de moeite waard. Wie meer wil weten over de visie verwijs ik naar de websites van de gemeente Houten en Nieuwegein. Op internet is de visie te vinden en te downloaden onder de naam” Visie Laagraven Oost” !

Willem Wijntjes

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren