Uitkomsten stadsenquête bestedingen bekend

De uitkomsten van de stadsenquête bestedingen zijn bekend. Meer dan duizend Nieuwegeiners hebben de vragenlijst over gemeentelijke taken ingevuld. Het onderzoek geeft de gemeente een beeld van wat bewoners belangrijke en minder belangrijke thema’s vinden. Veiligheid en zorg & welzijn scoren het hoogst. Milieu werd het laagst geprioriteerd. De gemeente vroeg inwoners ook naar hun eigen inzet en mogelijkheden om taken anders, slimmer of beter te organiseren. Bewoners noemen slimmer organiseren door samenwerking. Het college van burgemeester en wethouders gaat in gesprek over de resultaten om de benodigde besparingen te realiseren. Het rapport met de uitkomsten is hier beschikbaar.

In maart kregen bijna 4000 Nieuwegeiners de vraag om de online stadsenquête in te vullen. Een enquête met vragen over de thema’s uit de gemeentelijke begroting zoals veiligheid, zorg & welzijn, wonen & mobiliteit, onderhoud van groen, wegen, bruggen en riolering, economie & vrije tijd en milieu. Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers aan het onderzoek het meest belangrijk vinden: toezicht op straat, veiligheid rondom scholen en gezondheidscentra op meerdere plekken in de stad. Als minst belangrijk komt naar voren: het vervoer en de opvang van zieke en gewonde dieren, het samenwerken met andere steden buiten Nederland en buurtcoaches die sport en beweging stimuleren in de buurt.

Door minder inkomsten vanuit de landelijke overheid en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid voor extra sociale taken blijft het voor de gemeente nodig om goed op de uitgaven te letten. Voorafgaand aan het maken van keuzes vormt de gemeente zich met een enquête een eerste beeld van wat inwoners belangrijk vinden. De gemeente vroeg inwoners welke bijdrage zij zelf zouden willen leveren aan thema’s die zij belangrijk vinden. Veelvuldig werd vrijwilligerswerk, burenhulp, zelfbeheer en het gebruik van apps voor onder andere signalering genoemd. Ook konden Nieuwegeiners hun tips aan de gemeente kwijt. Een groot deel van de bewoners noemt samenwerking met bewoners, bedrijven (via sponsoring), verenigingen en andere organisaties.

Het college van burgemeester en wethouders bespreekt de uitkomsten van de enquête. Op basis van deze inventarisatie wil het college met betrokkenen in gesprek om te kijken hoe zij tot keuzes kan komen. De gemeenteraad wordt eind mei in de kadernota geïnformeerd over het vervolg. In de kadernota legt de gemeenteraad de uitgangspunten voor de nieuwe begroting 2017-2020 vast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren