Uiige kerriegehaktballen

Voor de hoofdredacteur, bij uitzondering, een recept met vlees! Cadeautje omdat hij deze week 50 ! wordt. Maar natuurlijk alleen met biologisch vlees, anders zou hij het niet verantwoord vinden. Er gaat natuurlijk ook mosterd in dit recept voor deze nieuwe Abraham. Zelfs de titel van het recept is hem op het lijf geschreven. Hartelijk gefeliciteerd en geniet er maar van !!!

Voor 4 flinke gehaktballen:
400 g biologisch rundergehakt
1 boterham
halfvolle melk
1 uitje
1 eetlepel kerriepoeder
1 afgestreken eetlepel mosterd
zout en peper
paneermeel
bakboter
olie
evt. bouillon- of juspoeder

Extra: kom; koeken- of hapjespan met deksel; aluminiumfolie

Leg de boterham op een bordje en giet er net genoeg melk over dat de boterham flink vochtig is.
Laat een paar minuutjes liggen.
Doe het gehakt in een ruime kom en doe de boterham erbij.
Prak het brood met een vork door het gehakt.
Pel en snipper het uitje fijn.
Prak ui, kerriepoeder, mosterd door het gehakt.
Voeg peper en zout naar smaak toe en schep door het gehaktmengsel.
Strooi een laagje paneermeel op een bord.
Druk het gehakt met de vork aan in de kom en verdeel in vier porties.
Maak met vochtige handen vier ballen en rol ze stuk voor stuk door het paneermeel zodat ze rondom bedekt zijn.
Verhit een scheut olie samen met een klont bakboter in een koeken- of hapjespan.
Bak de gehaktballen in enkele minuten rondom bruin.
Rol ze voorzichtig om met een pollepel, ze beschadigen snel.
Zet de kookpit laag, doe het deksel op de pan en laat de gehaktballen in 15 tot 20 minuten gaar worden.
Rol ze tussentijds af en toe door de pan om ze gelijkmatig bruin te bakken.
Voeg, indien nodig, tijdens het bakken nog een beetje olie of boter toe of een klein scheutje heet water.
Haal de gehaktballen uit de pan en leg ze tot gebruik onder een stuk aluminiumfolie of een deksel.
Voeg kookwater van groenten of wat heet water met wat bouillon- of juspoeder toe aan het achtergebleven bakvet in de pan.
Roer de aanzetsels los en breng het vocht kort aan de kook.
Serveer de jus bij de gehaktballen.
Deze uiige gehaktballen smaken bij vrijwel iedere groente of schotel prima.

Bijgerecht met vlees.
Tijd ca. 30 minuten.
Bron: variatie op recept www.ah.nl

Tip
Cadeautip voor onze hoofdredacteur: bezoek zijn website eens wat vaker en beveel deze aan bij anderen :>)

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren