Plussen en minnen… (2)

Herman Troost van de VSP heeft de zomer in zijn hoofd. Hij is met zijn familie op vakantie en laat ons op de valreep nog een bericht na. Zomaar wat plussen en minnen over het Nieuwegeinse politieke wereldje… Plussen voor een AD-bijlage over de binnenstad, ‘Nieuwegein bruist’ en twee prima voorbeelden van klachtenafhandeling. Maar, minnen voor ‘politieke overkill’ op een wijklunch, een flinke planschadeclaim en gedonder rond plannen voor een brede school in Zuilenstein.

De PlussenEnige tijd terug was er in het weekend een goed bijlage bij het AD over de binnenstad van Nieuwegein. Geen wethouder of politicus in zicht en goede verhalen. Bravo voor dit initiatief! Benieuwd wie dat zo goed heeft gemanaged en wat het allemaal kostte. Maar, dat is slechts nieuwsgierigheid. Het stuk is en blijft prima en verbetert zonder meer het imago van de plannen en de organisatie, politiek incluis. Blijft maar één vraag. Wat gaat er nu in dat westelijk deel gebeuren? Dat werd totaal vergeten in het stuk! Ja… en de financiën natuurlijk. Maar dat komt wel.

‘Nieuwegein Bruist’ was echt leuk. Veel diversiteit en veel stands waar allerlei Nieuwegeinse initiatieven getoond werden van multiculturele kookkunst tot en met Millenniumzaken. Complimenten voor de organisatoren. Wel de volgende keer rekening houden dat het enthousiasme van sommige bands het gebruik van oordoppen niet overbodig maakt. Overigens heb ik uitgebreid de fauna van het natuurgebied bestudeerd. De kikkers waren zeer tevreden. De reigers houden niet van muziek!

Op 30 juni de gemeente gebeld. Daar is het voortreffelijk georganiseerd. Een aardige mijnheer schrijft je verzoek of klacht in de computer en dan krijg je een nummer. Binnen een paar dagen krijg je dan antwoord. En inderdaad mijn opmerking, ingefluisterd door een buurtbewoonster, over het onderhoud rondom de ‘Klimop’, tussen de Van Reeslaan en de Sluyterslaan, werd binnen de kortste keren zowel per computer als in werkelijkheid beloond. Prima, want de rest van die buurt zag er al zo netjes uit. En nu past het weer!

Mijn tweede klacht betrof de Doorslag. Met mij constateerden bewoners dat langs de singels, waar de wild opschietende struiken waren weggehaald, het nieuw gezaaide gras niet werd onderhouden. Dat was jammer, want de singels zagen er veel beter uit. Op sommige plekken kreeg de wijk een veel beter, bijna chique aanzien. En dat voor een zo vaak verguisde stad. Maar ja, dan moet je die grasmat wél onderhouden. Dat werd zo te zien niet gedaan. Ook deze klacht werd snel als afgehandeld bevestigd. U begrijpt mijn waardering was groot, tot het moment dat in een wijkbericht in de bus kreeg dat uitlegde dat er minder gemaaid zou worden, want dat biedt kansen voor de natuur. Zo waren er grasvelden die soms wel 20 tot 26 keer gemaaid werden die nu nog maar twee keer gemaaid gaan worden. Deze verandering moet het zogenaamde ‘Ruwe gras’ bevorderen. Dat gras biedt mede dankzij het minder maaien een mogelijkheid aan bloemen en planten om op te schieten; wat nog bevorderd wordt door de oevers natuurvriendelijker te maken. Dat bevordert allerlei groeisels, en nog veel meer. Hoera! Ik laat dit punt onder de plussen staan, maar vraag me af of dit nu wel tijdig en op de juiste manier onder de aandacht van de wijkbewoners gebracht is. Kennelijk had mijn telefoontje hier iets mee van doen. Toch was het plan in samenwerking met Milieuorganisatie IVN al lang besproken. Blijft de vraag wat de buurtbewoners mooier vinden?

De MinnenEen geslaagde lunch van het wijknetwerk in Fokkesteeg trok maar liefst 6 politici aan! Je kunt zien dat de verkiezingen er aan komen. Want op een paar uitzonderingen na zie je ze anders niet in zulke concentraties in de wijk. Hoe zullen we dit noemen? Politieke overkill?

Een planschadeclaim van 18 tot 20 miljoen euro van een groep winkeliers van City Plaza… Dit loopt ongeveer al een jaar zonder dat het college in staat bleek te zijn de raad op de hoogte te stellen. Dat vind ik bijzonder kwalijk. Officieel weten we van niets en kunnen al doende ook niet beoordelen waar dit nu eigenlijk over gaat en wat de risico’s zijn. Ook weten we niet waarom de advocaat van de tegenpartij het college vraagt om de raad op de hoogte te brengen en waarom het dán pas gebeurt. Vreemd, onbegrijpelijk en zeer teleurstellend in een periode waar er alles aan gedaan schijnt te worden om iedereen te laten geloven dat het allemaal prima gaat. Zo valt het college in de eigen put en dat kon makkelijk vermeden worden. Achteraf dempen kost vaak bergen geld en laat negatieve gevoelens achter. Zie ook de heftige discussies die nu plaatsvinden rondom het Utrechtse muziekcentrum. Ook daar betreurt een wethouder dat hij niet eerder aan de bel getrokken heeft.

De Brede school in Zuilenstein en de parkeerperikelen waren op 1 juli aanleiding voor een extra debat in de commissie RIM. Prima zaak. Goed verhaal van de bewoners. De gemeente, bij monde van een wethouder reageert bijna autistisch. Ja, ja, er wordt opnieuw naar de parkeerproblemen gekeken… Inderdaad de communicatie verdient geen schoonheidsprijs. Dat de bewoners die heel brede school niet in hun parkje willen, schijnt niet gezien te kunnen worden. Wel eens over nagedacht een plan terug te fluiten? Ja, ja, dat mogen wethouders best eens een keer proberen. Dan moet je natuurlijk wel het lef hebben om te tonen dat je meer op hebt met de bewoners dan met sommige plannen. Kennelijk is dat steeds nog een brug te ver voor dit college.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk