Kipsalade Tante Gerrie

Gewoon "Kipsalade Tante Gerrie", zo noemen we deze salade al 25 jaar. Gekregen van mijn Tante Gerrie die in Frankrijk woont en die op culinair gebied een wonder is. Deze salade is multi-inzetbaar en streelt al je smaakpapillen. Het geheim zit hem in de zelfgemaakte mayonaise in combinatie met de verse champignons en walnoten.
De zelfgemaakte mayo is natuurlijk wel wat calorierijker, maar voor deze wonderbaarlijke salade moet je dat gewoon een keer over hebben. Voor 4 personen Voor de salade
2 kipfilets (ca. 350 gr) van scharrel- of biologische kip
takje verse tijm (of ½ theelepel gedroogde tijm)
zout en peper
4 gekookte aardappelen (middelgroot)
ca. 100 g walnoten (gepeld en grof gehakt)
klein uitje
½ bakje verse champignons
1 ei
bosje verse peterselie Voor de mayonaise (ingrediënten op kamertemperatuur)
1 eierdooier
1 eetlepel mosterd
1 ½ eetlepel rode wijnazijn
zout
versgemalen peper
ca. 2 ½ dl zonnebloemolie Extra: mixer met beslaghaken of keukenmachineKook de kipfilet in een pan met een laag water, tijm, zout en peper, op een niet te hoog vuur, gaar.
Ondertussen de aardappels in blokjes of staafjes snijden.
Het uitje pellen en fijn snipperen.
De champignons goed schoonvegen.
Het ei hard koken.
De peterselie wassen, drogen en hakken of knippen. De mayonaise maken als volgt:
Doe de eierdooier, mosterd, wijnazijn, zout en peper in een kom of ruime litermaat.
Mix dit even door elkaar en voeg dan druppelsgewijs (!) de olie toe.
Als de mayonaise begint te binden mag de olie scheutje voor scheutje erbij tot de saus de gewenste dikte heeft.
Mocht de mayonaise gaan schiften tijdens de bereiding, doe er dan een eetlepel warm water bij.
Zo kun je ook de mayonaise iets verdunnen.
Proef de mayonaise voor gebruik (!) en voeg eventueel extra zout, peper, mosterd of azijn toe.
Als de saus te zurig is kan nog wat olie of ½ theelepeltje suiker of honing toegevoegd worden. Als de kipfilet gaar is, deze uit laten lekken en in stukjes trekken met twee vorken (niet snijden!).
Doe de kip in een kom, samen met de aardappels, het uitje, het grootste deel van de walnoten, het grootste deel (naar smaak) van de peterselie en alle mayonaise.
Snij de champignons in plakjes en voeg het grootste deel toe aan de salade.
Schep alles voorzichtig door elkaar zodat de mayonaise goed verdeeld is over de andere ingrediënten. Proef of de smaak van de salade goed is en schep hem dan in een leuke schaal.
Strooi de rest van de champignons, walnoten en peterselie erover.
Snij of hak het ei in kleine stukjes en strooi deze ook over de salade. Heerlijk met knapperig vers stokbrood, landelijke broden of crackers.
Ook prima bij de borrel met melba-toast. Deze salade kan ook gebruikt worden als onderdeel van een buffet, als voorgerecht of als broodbeleg bij een lunch. Tip
Het uitje kan vervangen worden door verse bieslook (niet samen gebruiken). Gebruik niet te grote champignons. Volgende week: Glühwein Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren