Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

Het Rijk stelt 1,2 miljard euro ter beschikking om de woningbouw te versnellen. Dat geld wordt verdeeld over het land. In de provincie Utrecht krijgen Utrecht, Soest, Nieuwegein en Veenendaal een deel van de pot. In Nieuwegein gaat het om Nieuwegein City en Rijnhuizen.

Het geld is bedoeld om nieuwe woningen zo snel mogelijk aan te sluiten op de bestaande infrastructuur. In totaal zijn er door gemeenten en provincies 70 voorstellen ingediend. Daarvan zijn 32 voorstellen uitgewerkt dat ze in aanmerking komen voor de subsidie. In een Kamerbrief schrijft minister Hugo de Jonge dat het streven is om voor de 38 overige plannen in het najaar afspraken te maken. Ook is er nog 300 miljoen beschikbaar voor oudere plannen dit op dit moment nog niet aan alle voorwaarden voldoen.

Utrecht
De gemeente Utrecht krijgt in totaal 87,5 miljoen euro van het Rijk, dat geld draagt bij aan de bouw van 7750 woningen. De gemeente legt zelf 105 miljoen euro bij. Voor het gebied in Utrecht Zuidwest komt 71,7 miljoen beschikbaar voor 6200 woningen in Papendorp, Groenewoud en Kanaleneiland. Met dat geld wordt bijvoorbeeld een ‘parkeerhub’ met 2000 plekken gebouwd in Papendorp, komen er fietsverbindingen om de doorstroming te verbeteren en komen er 2000 extra fietsparkeerplekken bij het Centraal Station aan de Jaarbeurskant.

De rest van het geld gaat naar Noordwest voor de 1544 nieuwbouwwoningen in Wisselspoor, Cartesius en Thomas á Kempisplantsoen. De 15,75 miljoen gaat naar de aanleg van de fietstunnel bij de Boorstraat die het centrum moet verbinden met de nieuwe woonwijken.

Rest van de provincie
Ook in de rest van de provincie krijgen projecten financiële steun van de overheid. Nieuwegein is zeker van een bijdrage voor de infrastructurele ontsluiting van Nieuwegein City en Rijnhuizen.

Voor Soest en Veenendaal is ene potje gereserveerd, onder voorbehoud dat er nog wordt voldaan aan een deel van de co-financiering van de gemeente, provincie of de regio. Het gaat in Soest om de ontsluiting en leefbaarheid van Soesterberg, in Veenendaal om Groenpoort.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren