‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week worden er fietsende juryleden gezocht.

Linda: ‘De temperatuur daalt, is jouw fiets klaar voor kou en regen? Met onderstaande tips wel.  Maak je ketting, remmen en frame schoon om roest en vastgevroren remmen te voorkomen. Zet je zadel een tikkie lager om beide voeten op de grond te kunnen zetten bij gladheid. Check je bandenprofiel voor voldoende grip, je fietslampen voor meer zicht en zichtbaarheid en bewaar je e-bike accu op een vorstvrije plek.

De temperatuur zakt langzaam naar winterse waarden. Op de fiets hoef je geen autoruiten te krabben, sta je niet in de file en fiets je je vanzelf warm. Met deze tips maak je je fiets winterklaar voordat het echt koud wordt en blijf je ook in de winter lekker doorfietsen:

  • Geef je fiets een schoonmaakbeurt, met name je fietsketting, remmen en frame. Zo voorkom je roest en vastgevroren remmen.
  • Zet je zadel iets lager zodat je bij gladheid makkelijker snel je beide voeten op de grond kunt zetten. 
  • Controleer je fietsverlichting zodat je zichtbaar bent in het donker en tijdens buien.
  • Check je fietsbanden: heb je nog genoeg profiel om goed grip op een glad wegdek te hebben? Ook iets zachtere banden geven je meer grip ‘s winters.
  • Overweeg een onderhoudsbeurt door een fietsenmaker. Zij kijken met meer ervaring naar bijvoorbeeld je remmen en kunnen controleren of je e-bike nog helemaal goed ingesteld staat. Je kunt voor hulp bij reparatie van je fiets ook terecht bij de Repair Café’s in Nieuwegein.
  • Rijd je op een e-bike? Leg je accu dan altijd op een vorstvrije plek. 
  • Heeft het gevroren? Fiets via een strooiroute, deze plan je makkelijk met de Fietsersbond Routeplanner.  
  • Fietsvoordelen waar je ook ’s winters wat aan hebt: je stalt je fiets gratis, veilig en droog in de twee fietsenstallingen bij Cityplaza. En met de Ik fiets app spaar je punten met elke gefietste kilometer, bijvoorbeeld in te wisselen voor een gratis kop koffie of thee om even op te warmen. 

Kijk voor meer informatie over het toepassen van de onderhoudstips op de website van de ANWB.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren