Eerste tram Uithoflijn komt naar Nieuwegein

De eerste tram voor de Uithoflijn is donderdag 1 december jl. op transport gezet in Zaragozza (Spanje). Benieuwd hoe deze eruit ziet? Je kunt de tram van buiten bewonderen op woensdag 18 januari 2017 tijdens de open middag van 14.30 uur tot 16.30 uur. Het is die dag dan ook mogelijk om virtueel een eerste tramrit mee te maken in de levensechte tram simulator. Trambestuurders-in-opleiding gebruiken deze simulator om te oefenen. De open middag wordt gehouden aan de Remiseweg 7 in  Nieuwegein. Uiteindelijk zullen 22 van deze trams naar Nieuwegein komen.

De tramstellen gaan gekoppeld rijden met een totale lengte van 75 meter. Per rit biedt dit capaciteit voor ongeveer 490 reizigers. De extra capaciteit is nodig om de groei op te vangen van het aantal reizigers in het openbaar vervoer voor de periode tot 2030. Deze groei wordt name op de nieuwe Uithoflijn verwacht.

De huidige eindhalte op het Jaarbeursplein van de tram naar Nieuwegein en IJsselstein wordt vanaf 2020 een tussenhalte. Het bestaande tramnetwerk wordt dan aangesloten op de Uithoflijn. Hiervoor worden de bestaande haltes en bestaande trams vervangen door nieuwe. Je kunt vanaf dan zonder overstappen van Kanaleneiland, Nieuwegein of IJsselstein naar De Galgenwaard of De Uithof.

Om het regionale tramsysteem te moderniseren, is het ook nodig dat de trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vernieuwd. De trambaan in deze omgeving is na 30 jaar toe aan vervanging. Elders op het traject is de trambaan al vernieuwd. Om hinder en overlast voor de directe omgeving zo beperkt mogelijk te houden, is ervoor gekozen in één bouwproject in 2020 al het werk uit te voeren dat nodig is zowel voor de vernieuwing van de trambaan als voor de aanpassing van alle tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.Met deze maatregelen is een investering gemoeid van 141 miljoen euro.

En als je vanuit Nieuwegein wil gaan winkelen op de Oudegracht of in Hoog Catharijne kun je een halte langer blijven zitten dan nu: je hoeft dan niet meer via de stationshal van Utrecht Centraal te lopen, maar stapt uit aan de andere kant van het station, naast Hoog Catharijne.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren