Coleslaw

De in Amerika zeer populaire Coleslaw, een verbastering van ons eigen woord Koolsla of Koolsalade, is een eenvoudige, gezonde en multifunctionele rauwkostsla. De basis is altijd witte kool, wortel en een mayonaise-achtige saus. Dit frisse bijgerecht kun je bij vrijwel iedere gelegenheid eten. Bij je hoofdmaaltijd, lunch, frietjes, burger, sandwich, fondue en barbecue. Voor een hele grote bak coleslaw:
1 witte kool
1 winterwortel
1 groene paprika
1 eetlepel fijngehakte peterselie Voor de saus:
2 ½ dl mayonaise
1 ¼ dl zure room (sour cream)
1 ¼ dl maiskiemolie
2 eetlepels melk
zout
versgemalen zwarte peper Extra: scherp keukenmes; (kool)schaaf Meng of klop de ingrediënten voor de saus goed door elkaar.
Haal eventuele lelijke bladeren van de kool, spoel de kool af en snij de hem in vieren.
Verwijder de stronk.
Snij de vier stukken in hele smalle reepjes of schaaf ze fijn.
Schil de wortel met de dunschiller, was hem en rasp hem grof.
Was de paprika, snij hem in vieren, verwijder zaadlijsten en zaadjes en snij het vruchtvlees in dunne reepjes en dan in stukjes.
Doe kool, wortel en paprika in een ruime kom.
Roer de saus en de peterselie erdoor.
Maak de coleslaw op smaak met nog wat peper en zout.
Tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.

Variatie’s op het basisrecept:
Voeg een gesnipperd uitje toe. Of stukjes ananas of appel. Meng door de saus wat mosterd en/of citroensap. Als je een klein schepje suiker toevoegt wordt de smaak nog zachter. Tip
Maak de Coleslaw minstens vier uur van te voren en zet hem in de koelkast. De smaken trekken beter in en de groentes worden iets zachter. Een half uur voor gebruik uit de koelkast halen. Weetje
Witte kool is een van de oudste koolsoorten die we kennen. Het is een zeer gezonde groente door het hoge gehalte aan vitamine C en de vele vezels. Het bevat ook eiwit, calcium, ijzer en de vitamines B1 en B2.Tevens bevat witte kool de stof thiocynaat, dat een antibiotische werking heeft. In tegenstelling tot veel andere groenten bevat witte kool vrijwel geen nitraat. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk