CDA vraagt om aanpak zwaar vuurwerk

In Nieuwegein is tijdens de afgelopen jaarwisseling de schade door vandalisme fors is gedaald. Daar is de CDA-fractie blij mee, maar tegelijkertijd maken veel mensen zich zorgen over het steeds zwaarder wordende legale vuurwerk en de lange periode waarin vuurwerk wordt afgestoken. Veel huisdieren hebben een slechte periode doorgemaakt en ook veel ouderen durfden steeds minder de straat op naarmate de jaarwisseling naderde.

Inmiddels is duidelijk dat met name het legale vuurwerk veel zwaarder is geworden. Hierover maken de burgemeesters van de vier grote steden zich ook ernstige zorgen. De G4 (Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht) wil de ervaringen van de afgelopen jaarwisseling dan ook evalueren en proberen een expertgroep te vormen. Deze moet onderzoeken of het ook mogelijk zou zijn oud en nieuw met minder vuurwerk te vieren. Ook specialisten van het Oogziekenhuis Rotterdam en coördinator Cees Meijer van de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers constateerden dat het zwaardere legale vuurwerk voor meer gewonden zorgt.
De CDA-fractie wil nu van het Nieuwegeinse college weten wat er is gedaan om het te vroeg afsteken van vuurwerk aan te pakken? Hoeveel mensen zijn er aangehouden? En hoeveel vuurwerk is er in beslag genomen en hoeveel daarvan betrof zwaar legaal vuurwerk?

Renée Blom: “Ook bij ons in Batau Noord rinkelden af en toe de ramen als er weer een vuurwerkbom afging. Onze fractie wil weten wat het college gaat doen om het vroegtijdig afsteken van vuurwerk en het afsteken van veel te zwaar vuurwerk en de verkoop van dit zware vuurwerk tegen te gaan.”
Ook verwacht de CDA-fractie dat de uitkomsten van de expertgroep ingesteld door de G4 belangrijke input kan leveren voor de aanpak van vuurwerkoverlast in onze stad.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren