Inschrijven voor Nieuwegeinse Avond4Daagse 2024 weer open

De inschrijving voor de Avond4Daagse van Nieuwegein is weer geopend. Het is dit jaar de 48-ste keer dat inwoners uit Nieuwegein kunnen deelnemen aan deze sportieve prestatie die gehouden wordt van maandag 13 tot en met donderdag 16 mei. Er kan gekozen worden uit drie afstanden, 5, 10 en 15 kilometer. Ben je 10 jaar of ouder loop dan eens de 10 kilometer.

Vanwege de verbouwing van Merwestein wordt dit jaar gestart vanaf een andere locatie, namelijk bij het ROC Horeca en Toerisme aan de Newtonbaan. De organisatie hoopt dit jaar weer meer dan 2.000 wandelaars te mogen verwelkomen. Uiteraard wordt de laatste avond weer feestelijk afgesloten met de nodige muziek.

Inschrijfavonden
Er zijn twee inschrijfavonden op twee verschillende locaties in Nieuwegein, de eerste mogelijkheid is op dinsdag 26 maart van 19.00 uur tot 21.00 uur bij het ROC Horeca en Toerisme aan de Newtonbaan. De tweede mogelijkheid is op donderdag 25 april van 19.00 uur tot 21.00. De deelnemers kunnen zich dan inschrijven in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk.

De kosten voor deelname bedragen € 7,00. Net als vorig jaar kunnen de deelnemers tijdens de inschrijving gewoon weer pinnen om te betalen. Binnenkort meer informatie over de routes op De Digitale Stad Nieuwegein.

Hilde uit Nieuwegein wint tien jaar lang 25.000 euro per jaar bij de Postcode Loterij

Fantastisch nieuws voor Hilde uit Nieuwegein! Op haar postcode 3435 GJ (straat: Visarendsingel) is de plus prijs van de Postcode Loterij gevallen. Omdat Hilde meespeelt met Plus wint zij elk jaar 25.000 euro, tien jaar lang.

Hilde zit samen met haar dochter op de bank als Postcode Loterij-ambassadeur Winston Gerschtanowitz de cheque aan haar overhandigt. Ze is ontzettend verrast en blij met haar gewonnen prijs: “Echt geweldig! We willen heel graag de voordeur vervangen. En genieten van een vakantie naar onze familie in Tunesië.”

Opnieuw feest
Het is de derde keer in 2024 dat er een grote prijs in Nieuwegein valt. In januari verdeelden deelnemers die meespelen met postcode 3436 XS (straat: Huifkardrift) met elkaar 1 miljoen euro. In februari kwam Gaston Starreveld langs op de Bergerveste (postcode 3432 AJ) met de Postcode Straatprijs. Veertien deelnemers wonnen 25.000 euro per lot.

Dichter Ton de Gruijter bericht: ‘dit is ons laatste grote groen’

‘de dialoog’ heet het kunstwerk in het park, granieten zuiltjes in de heuvel.
en dat is toepasselijk, want er wordt nogal gesproken over het voorgenomen besluit
een evenemententerrein in te richten in het laatste grote groene gebied van nieuwegein.
wanneer je door je wimpers kijkt lijken de zuiltjes wel tanden van een onderkaak, klaar om een hap uit het gras te nemen. dat klinkt net zo dreigend als het is.
de laatste keer dat ik een evenement in het park bezocht was in 2012, de ‘festafette’, een feestje met meer artiesten dan bezoekers.
daarna kende ik het park slechts als park. precies zoals de bedoeling was, en is.
en soms heb je maar één moment om een goede keuze te maken

dit is ons laatste grote groen

dit is ons laatste grote groen
een rustpunt, een oase
tussen water, spoor en straten,
bedoeld om niet per se heel veel te doen
hier hoor je vogels zingen naar elkaar
hier hoor je nog de bomen ruisen
of de tred van joggers die een fietspad kruisen
hier hoor je kinderen spelen,
een hond, gegrom en dan geblaf
hier valt de drukte van je af
dit gun je elke stad

ach, laat die vogels toch niet vluchten
bij de eerste noten van gitaar of bas
laat hier geen foodtrucks ploegen
door bosschages, voren trekkend in het gras
laat hier geen kermis zijn
met knipperlicht en blikmuziek
laat hier geen vreemde geuren hangen,
geen sate naast ijsselstee, geen pizza’s, wafels
en geen lauwer worden bier

dit is ons laatste grote groen
een rustpunt, een oase
tussen water, spoor en straten,
je kan er werkelijk veel mee doen,
of beter nog, het laten

© ton de gruijter

Over Ton de Gruijter
Met zijn poëzie werpt Ton de Gruijter (1953) een nieuw licht op actualiteiten. Hij legt wat er gebeurt in de stad vast in mooie beelden en rake bewoordingen.

Hij schreef jarenlang stadsgedichten op De Digitale Stad Nieuwegein en publiceerde de bundel Groeten uit Nieuwegein. In 2017 ontving Ton de Nieuwegein Award voor Kunst en Cultuur. Van 1 januari tot en met 31 december 2021 mocht Ton de Gruijter zich Stadsdichter noemen op initiatief van bibliotheek De tweede verdieping. Toenmalig burgemeester Frans Backhuijs benadrukte dat de dichter absoluut geen blad voor de mond moest nemen. En dat deed hij dan ook niet. Sinds enige tijd bericht Ton weer op De Digitale Stad Nieuwegein.

Naast Groeten uit Nieuwegein publiceerde Ton vijf andere bundels. Over zijn manier van schrijven: ‘Ik denk graag over verlangen, het verglijden van de tijd, veroudering, en de vragen rond conflicten en hoe het met de mens en de religie gaat. Ik probeer het zodanig uit te werken dat in de kortheid van een gedicht toch een beeld of een verhaal herkenbaar is. Ik vind het belangrijk iets te maken wat geen halffabricaat is, en het moet, voor zover mij dat lukt, taalkundig kloppen.’

‘Ik hou van rijm en ritme. Ik gebruik dus ook een schema, zoals een notenbalk bij muziek kan helpen. Taal is voor mij een gebied vol verborgen schatten. Schrijven helpt dit te ontginnen.’

Over het kunstwerk ‘De Dialoog’
Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Lees hier meer over ‘De Dialoog’.

TV-icoon Henny Huisman lanceert duurzame stripheld MegaWatt in Nieuwegein

Donderdag 14 maart 2024 was Henny Huisman speciale gast op de Toonlander in Nieuwegein. Aan de Lohengrinhof in de wijk Zuilenstein mocht de bekende TV-icoon het stripboek van de duurzame stripheld MegaWatt lanceren. Het stripboek, genaamd ‘De Avonturen van MegaWatt: de Energiebox Superheld’, is bedoeld om kinderen en gezinnen mee te nemen op een leerzame reis van energiebesparing en duurzaamheid.

Henny Huisman: “Als ouder en (over)grootouder voel ik een sterke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere toekomst voor komende generaties. Het is fantastisch om betrokken te zijn bij een initiatief zoals MegaWatt van Energiebox, omdat het zich richt op het betrekken van kinderen bij duurzaamheid op een leuke en educatieve manier. Ik geloof dat het essentieel is om jonge mensen bewust te maken van hun rol in het behoud van ons milieu en ik verleen daarom graag mijn steun aan dit mooie initiatief.”

75 kinderen van De Beatrixschool, De Toonladder en Vroonestein uit groep 6 verzamelden zich in de aula voor de lancering van MegaWatt.en luisterden aandachtig naar Henny Huisman. Zo maakte hij de kinderen op een speelse manier bewust om zuinig om te gaan met energie en las hij ook nog een verhaaltje voor uit het stripboek. Daarna deelde Huisman persoonlijk de stripboeken uit aan de kinderen, waardoor ze de eerste waren om de avonturen van MegaWatt te ontdekken. Tot slot kregen de kinderen een interactieve les waarin zij aan de slag gingen met energiemeters en energiebesparende producten. Ook wethouder Marieke Schouten kwam langs o het belang te benadrukken om zuinig om te gaan met energie, Zij is immers wethouder energietransitie, duurzaamheid en klimaat.

Wethouder Marieke Schouten van Nieuwegein: In Nieuwegein zijn er sinds 2017 al meer dan 3.200 huishoudens door Energiebox geholpen met het besparen van energie. De introductie van MegaWatt is een waardevolle aanvulling op de Energiebox-adviezen, doordat we nu ook de kinderen in het gezin betrekken. Met het stripboek maken we het hele gezin op een speelse en educatieve manier bewust van duurzaamheid en energiebesparing. Ik ben blij dat MegaWatt nu niet alleen in Nieuwegein verkrijgbaar is, maar ook in andere gemeenten. Het is een concrete stap naar een duurzame toekomst, waarin kinderen een actieve rol spelen in het behoud van onze planeet.”

MegaWatt, de kleurrijke en energieke superheld, is ontworpen door de Rotterdamse inclusieve illustrator Iré Oyekan. De spannende verhalen en teksten zijn geschreven door Ratna Timmermans, Marise van der Linden en Thijs Melkert, die zich al jaren inzetten voor duurzaamheid en educatie.

Het verhaal van MegaWatt
MegaWatt is een sprankelende superheld die de kracht heeft om de wereld te redden door middel van energiebesparing. Samen met o.a. Donnie Douchetimer, Rayan Radiatorfolie en Lina Ledlamp laat MegaWatt zien hoe gezinnen slimmer kunnen omgaan met energie. Of het nu gaat om het onnodig laten branden van het licht of bewust omgaan met waterverbruik, MegaWatt vliegt of stept te hulp. Via de strips, spelletjes en weetjes leert MegaWatt kinderen hoe we samen het besparen van energie onder de knie krijgen en de aarde een handje kunnen helpen.

Nieuw mountainbikeparcours Nedereindse Park klaar voor gebruik

Het vernieuwde Mountain Bike Parcours (MTB) in het Nedereindse Park tussen Nieuwegein en IJsselstein is klaar voor gebruik. Het parcours is compacter en geschikt gemaakt voor zowel beginnende als meer ervaren mountainbikers. En de duidelijke markering maakt het parcours niet alleen aantrekkelijker, maar ook veiliger voor gebruik.

Samenwerking
Het werk voor de aanpassingen van het parcours is op 12 februari 2024 gestart. Hieraan voorafgaand is goed samengewerkt met de Wielercoöperatie Nedereindse Berg en de mountainbikers voor het meest geschikte ontwerp. Daarbij is het bestaande parcours compacter gemaakt en loopt nu over de noordflank en oostkant van de skiheuvel, aangevuld met nieuwe verbindingen. Hierdoor is er ruimte gecreëerd op met name de westflank en de top van de skiheuvel voor andere vormen van recreatie. Dit was een van de wensen van gebruikers die hebben deelgenomen aan de enquêtes over de ontwikkeling van het gebied.

Maarten van der Kuijl, projectleider voor het recreatieschap “Ik ben blij met deze oplossing. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: een goed afgebakend en uitdagend parcours voor MTB’ers en meer ruimte voor andere recreanten.” Samen met vertegenwoordiging van de Wielercoöperatie, MTB-afdeling van het Stadion en aannemer Tracks&Trails is de technische oplevering op 8 maart 2024 afgerond.

Duidelijke markering
Het nieuwe parcours is gemarkeerd met de gebruikelijke MTB-markeringen op paaltjes. De bruin gemarkeerde route is voor beginners die daarmee een complete route kunnen volgen. Een aantal afzonderlijke delen binnen het parcours vragen om meer vaardigheid en ervaring. Dit is geduid met paarse MTB-markeringen. Waar al dan niet ruimte is voor veilig medegebruik van het pad door bijvoorbeeld wandelaars is dat aangegeven. We vragen recreanten rekening met elkaar te houden. Gebruikers van het MTB-parcours zorgen natuurlijk ook zelf voor hun veiligheid, door het dragen van een helm, gebruik van een deugdelijke fiets en het fietsen in de aangegeven richting. Er komt nog een informatiepaneel om de routes en het gebruik ervan extra onder de aandacht te brengen.