Springers Zwemvereniging Aquarijn springen goed op Eindhoven Diving Cup

Op donderdag tot en met zondag 5 februari jl. werd in Eindhoven de internationale Eindhoven Diving Cup (EDC) georganiseerd. Uit 12 landen, waaronder Engeland, Italië, Noorwegen, Hongarije en Litouwen, waren 165 sporters aanwezig in het zwembad in Eindhoven. Er werd in verschillende leeftijdsgroepen en -disciplines gesprongen.

In de C-groep voor meisjes (12 en 13-jarigen) waren maar liefst 20 deelneemsters. Op de 1 meter plank werd Yuna Hulkenberg zevende en Joy Daalhuizen achtste. Op de 3 meter plank draaiden de meisjes het om, Joy werd zevende en Yuna achtste. Voor beide meisjes was het de eerste keer dat ze deelnamen aan de EDC en gelijk in de top acht wat een prachtig resultaat is.

In de B-groep voor jongens (14 en 15-jarigen) waren er meer dan 20 deelnemers. Op de 1 meter plank was er een twaalfde plaats voor MIka Grosze Nipper en Lars van Hilten werd deriende. Op de 3 meter was er een veertiende plaats voor Lars. Zijn nieuwe sprong, de anderhalve salto achterover met anderhalve schroef lukte goed. Mika werd zeventiende op de 3 meter.

In de A-groep (16, 17 en 18-jarigen) was Zwemvereniging Aquarijn met maar liefst zes springers vertegenwoordigd. Bij de meisjes op de 1 meter waren er maar liefst 34 meisjes en de wedstrijd duurde dan ook bijna 3 uur. Iris de Heer bleef goed meedraaien en eindigde als negentiende. Nica Rakké werd vierentwintigste. Op de 3 meter konden ze er een schepje bovenop doen. Iris werd vijftiende en Nica werd twee-en-twintigste. Voor Aiden Wallegie, die in augustus de overstap naar Aquarijn heeft gemaakt (De club in Zoetermeer heeft helaas geen schoonspringafdeling meer), was het knap dat ze de deelname had gehaald. Ze werd zes-en-twintigste in een sterk veld.

Bij de jongens was het spannend. De top 12 mocht de finale springen. Daan Willemen, Matthew Hibbert en Kayra Asçi van Aquarijn wisten zowel op de 1 meter, als op de 3 meter de finale te halen. Een prachtige prestatie voor een Nederlandse club! Op de 1 meter was er een vierde plaats voor Matthew. Hij scoorde meer dan 400 punten en dat is goed voor de limiet voor TeamNL. Hij mag weer een jaar deel uitmaken van de Nederlandse ploeg schoonspringen. Daan sprong boven zichzelf uit, met een PR en werd zesde. Voor Kayra was er een twaalfde plaats.

Op de 3 meter plank liet Matthew twee nieuwe moeilijke sprongen zien waarbij hij de zevende plaats behaalde. Ook Daan liet een nieuwe sprong zien, de moeilijke 2,5 salto voorover met hele schroef en hij werd negende met deze sprong. Kayra verbeterde zijn PR in de finale en werd twaalfde.

Matthew sprong als 16-jarige ook de mannen 1 meter wedstrijd mee en werd daarin zesde. De winnaar kwam uit Italië, de nummer 2 uit Litouwen en de nummer 3 uit Noorwegen.

In het team-event waren Daan Willemen en Iris de Heer het enige voor Nederlandse team. Ze lieten goede sprongen zien en tot de laatste sprong was het spannend. Zij behaalden de vierde plaats.

Bij het synchroonspringen voor de jeugd lieten Aiden en Nica zien dat het steeds beter gaat met de synchroniciteit. Ze werden zesde. Daan en Matthew sprongen een geweldige wedstrijd synchroon, waarbij ze voor hun tweede sprong zelfs 2 negens kregen van de jury. Het was een zeer spannende strijd en de zenuwen zorgden ervoor dat de laatste sprong wat minder ging dan geoefend. Maar met een nieuw PR mochten ze de bronzen medaille ophalen, een prachtige prestatie!

Helaas miste Aquarijn Samuel Quist en Oona Abbema. Beiden kampen met een ernstige blessure. Samuel aan zijn knie en Oona aan haar voet. Zij mogen beiden deze week weer gaan beginnen met de eerste stappen in het zwembad. ‘We hopen dat ze de komende maanden weer kunnen aansluiten bij het team’ aldus de trainster.

Met deze 10 springers in Eindhoven, allemaal nog junioren, was Zwemvereniging Aquarijn uit Nieuwegein de club met de meeste springers op dit niveau uit Nederland. De springers reizen begin maart af naar het Zweedse Stockholm om daar deel te nemen aan de Gamma Cup. Matthew zal dat als lid van TeamNL doen en daarbij uitkomen onder bondscoach Ramon de Meijer (oud-Aquarijn lid). Ook zullen er nog 2 D-meisjes (10/11- jarigen) mee gaan. Het belooft een bijzondere trip te worden.

Een geslaagde wintereditie van Gluren bij de Buren in Nieuwegein!

Afgelopen zondag 5 februari waren gratis optredens te bezoeken van lokale podiumkunstenaars in 1050 huiskamers verspreid over het hele land, waaronder hier in Nieuwegein. Gluren bij de Buren, een landelijk amateurkunstenfestival dat drempels voor ontmoeting verlaagt en talentontwikkeling stimuleert, vond in 2023 eindelijk weer in de winter plaats.

Foto: Maarten J. Eykman

In 23 Nieuwegeinse huiskamers traden lokale podiumkunstenaars op vanaf het vloerkleed, tussen de kamerplanten. Bezoekers zochten huiselijke knusheid, en verwarmden zich met een kopje koffie of thee, zelfgebakken koekjes en creatieve performances.

Naast huiskamers hebben ook de lokale forten, buurthuizen en zorgwoningen en hun deuren geopend en een bühne gecreëerd voor lokaal talent. Bij Buurtkamer de Groote Hond trad Tuskhead op en bracht wijkgenoten bij elkaar.

Programmamaker Lara: ‘Ik heb het erg naar mijn zin gehad vandaag. De optredens die ik heb bezorgd waren druk en erg gezellig. Zo is er een nieuw stel komen wonen in een van de wijken en had de buurt uitgenodigd om langs te komen. Alle drie de speeltijden waren erg druk bezocht. Dit maakt Gluren bij de Buren echt een succes!’

Na de Wintereditie gaat de organisatie alweer aan de slag met de zomereditie van Gluren bij de Buren. Deze editie vindt plaats op 2 juli 2023 in Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Harderwijk, Hengelo, Huissen, Leusden, Maastricht, Roermond, Sittard-Geleen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Venlo, Wageningen, Woerden, Zaanstad, Zutphen en Zwolle. De aanmeldingen voor de Zomereditie openen half maart.

Heeft u leuke foto’s van dit event vandaag? Stuur ze dan naar onze redactie: redactie@pen.nl of via schrijf mee. Zet in het e-mailtje uw naam, waar gemaakt en dat ze door ons gebruikt mogen worden dan maken we ook een mooie pagina in onze wekelijkse krant. (deze is van afgelopen week) Klein verhaaltje erbij is ook leuk!

Lions Nieuwegein halen € 3.000,- op voor Oekraïne

Bij een oproep van Lions Nederland voor het inzamelen van geld voor generatoren e.d. voor mensen in Oekraïne is spontaan door de leden van de Lionsclub Nieuwegein € 3.000, opgehaald. Hiermee kunnen ongeveer 12 Oekraïense gezinnen worden geholpen in de gebieden waar nu geen stroom meer aanwezig is en waar mensen letterlijk in de kou staan.

Aan het idee om de energiekorting van € 190,- hiervoor in te zetten werd groot gevolg gegeven. In Nederland is in totaal € 200.000,- opgehaald voor deze actie.

Het door Lions Nieuwegein ingezamelde bedrag is afgelopen week symbolisch overhandigd aan districtsgouverneurs Bart van Leeuwen en Kees Willemse. ‘Een hartverwarmende actie voor Oekraïne geïnitieerd door Lions Nederland’ aldus de districtsgouverneurs voor de Lions in Nieuwegein.

Sportief dagboek (18)

Hans van Echtelt schrijft normaal gesproken iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Maar, omdat Hans door familieomstandigheden tijdelijk niet naar sportvelden kan gaan, is hij voor het dagboek momenteel afhankelijk van zijn ‘rapporteurs’ die hem geregeld bij zijn absentie van volledige informatie voorziet.

Het was een mooie 64e verjaardag voor de preses van Geinoord, Hans van der Meijden. Zijn ploeg boekte een belangrijke zege op PVCV. Het was een moeizame zege die pas in de blessuretijd veilig gesteld kon worden via de 2-0 van Robin Jansen, weer een belangrijke treffer van zijn voet. Minder prettig nieuws was dat Michiel van der Valk nu voor liefst vijf maanden is geschofrst en zelfs niet meg meetrainen in die periode. Iemand in de kantine gaf de voormalige aanvoerder de tip ‘om dan maar voor de marathon te gaan trainen.’

Hoe dan ook, hier volgt het wedstrijdverslag, traditiegetrouw van reporter/fotograaf Gerard van Vliet: ‘De frustraties bij de bezoekers uit Vleuten waren direct na afloop van de verloren wedstrijd, zichtbaar. En dat was ook alleszins begrijpelijk want zij hadden op Parkhout een enorme hoeveelheid energie en werklust in de wedstrijd gestoken, maar het ontbrak aan de afronding. Als ik dit schrijf realiseer ik mij dat door deze simpele vaststelling, dat ik hiermee een tekort doe aan de kwaliteiten van de beide doelverdedigers. Keeper Mitchell van Oort van de thuisploeg tikte met een katachtige reflex een vrije trap uit de linkerbenedenhoek.’

Zijn collega David Kraan deed in de tweede helft, tot twee keer toe in min of meer hetzelfde en behoede daarmee zijn team voor een grotere achterstand. 
Want uitgerekend oud-ploeggenoot Hamza Hajji had al in de vijfde minuut van de wedstrijd de thuisploeg al op 1-0 gezet. Dat het tot ver in de toegevoegde tijd moest duren voordat Robin Jansen met een strakke schuiver van ruim twintig meter in de linker benedenhoek de 2-0 aantekende, geeft te denken. PVCV had een groot deel van de wedstrijd het betere veldspel maar had moeite zoals eerder gezegd met de afronding. Het resultaat geldt echter in deze fase van de competitie. Doordat Geinoord drie punten kan bijschrijven aan het totaal lopen zij weg van de onderste regionen en sluiten aan bij de middenmoot in de tweede klasse B. Geinoord moest het dit keer stellen zonder spits Miquel Brown en dus de langdurig geschorste Michiel van der Valk. Komende zaterdag moet Geinoord op bezoek bij Desto in Utrecht.’

Grote vreugde bij Geinoord na de snelle openingstreffer tegen PVCV. (Foto: Gerard van Vliet)

JSV JO10-1 – Zwaluwen JO10-2: ‘Doelpunten maak je samen’

Trainer Lex van der Veldt: ‘Zaterdagochtend kwart voor 9. Tas op de rug en met de auto of fiets naar JSV op Sportpark Galecop want er wordt weer gevoetbald vandaag.’ Voor de spelers onder de 10 jaar was het een wedstrijd tegen regiogenoot Zwaluwen die op bezoek kwamen. Tijdens de uitwedstrijden tegen dit elftal uit Utrecht wisten de spelers van JSV al dat deze ploeg altijd wilde spelen voor de winst.

Van der Veldt: ‘Het bevreemd wel als het team al maanden steeds weer zijn wedstrijden weet te winnen maar eigenlijk nauwelijks op de KNVB ladder stijgt terwijl er teams zijn die wel een klasse omhoog gegaan zijn waar jij als JSV JO10-1 eenvoudig van hebt gewonnen. We oefenen daarom regelmatig tegen hoog spelende JO9-1 teams van clubs uit de regio om echt weerstand te krijgen.’

Ook nu was de slag na 15 minuten al gewonnen. JSV was scherp, trefzeker en bijzonder dominant. Over de hele wedstrijd werd 12x de bal veroverd op de helft van de tegenstander wat enorm veel is. In de wedstrijd verder was binnen korte tijd al een 7-1 voorsprong door mooie doelpunten maar vooral door de aanvallen die er aan vooraf gingen. ‘Je ziet dat de ploeg steeds meer op de juiste momenten kiest voor de combinatie wat de voorspelbaarheid van individuele acties juist onvoorspelbaarder maakt. Kortom meer keuzes in het veld.’

‘Koen scoorde vandaag 5 doelpunten dus de grote man vandaag. Het siert het team dat ze met elk doelpunt iedereen betrekken, de redding van de keepers, de pass naar voren, de actie of de voorzet. En daarmee dus het belang van het samenspel vooropzettend. De andere doelpuntenmakers waren Samy(2), Jayden, Alexander en Téjay. Mooier nog dat er 7 assists waren door Peter(2), Lars(2), Samy, Téjay en Noah. Dus alle spelers hebben bijgedragen in de doelpunten. Kortom doelpunten maak je samen!’

Op de foto (wedstrijd UVV – JSV van vorige week) enkele spelers die een tegenaanval opzetten