Galecopperbrug richting Arnhem dicht; nacht van 8 op 9 februari

De Galecopperbrug in de A12 richting Arnhem, ter hoogte van Nieuwegein, is van woensdag 8 februari 22.00 tot donderdag 9 februari 05.00 uur afgesloten voor verkeer vanwege onderhoud aan de brug.

De weg onder de brug (Griffioenlaan) is van 21.00 uur tot 06.00 uur volledig afgesloten voor auto- en fietsverkeer. Weggebruikers dienen rekening te houden met 20 minuten extra reistijd. Het verkeer richting Den Haag ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Omleiding
Gele borden leiden doorgaand verkeer richting Arnhem om via de N230 (Noordelijke Randweg Utrecht) en de snelweg A27 richting Utrecht. Bestemmingsverkeer wordt lokaal omgeleid.

Wat houden de werkzaamheden in?
Tijdens de nachtafsluiting plaatst Rijkswaterstaat een hijskraan op de Griffioenlaan om daarmee de kop van een van de hoge torens van de brug (de oostelijke pyloon) te verwijderen. In oktober 2022 is deze klus uitgevoerd voor de eerste, westelijke pyloon. Let op: in geval van slecht weer worden de werkzaamheden uitgesteld.

Het verwijderen van de kop maakt onderdeel uit van een grote onderhoudsbeurt van de Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem. Door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen.

Daarnaast vertonen de stalen kabels die het brugdek dragen – tuien genaamd – roestvorming op de Galecopperbrug richting Arnhem. Om de brug ook in de toekomst veilig te kunnen gebruiken, versterken we de hoge torens (pylonen) en vervangen we de stalen kabels (tuien). De werkzaamheden duren tot begin 2024.

Nieuwegeiners veroordeeld tot cel en taakstraf vanwege mishandeling in sportschool

Twee mannen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot taakstraffen omdat zij in november 2019 een andere man hebben mishandeld. Die mishandeling vond plaats in een sportschool in Nieuwegein. De hoofdverdachte, een 30-jarige man uit Nieuwegein, is naast de taakstraf van 150 uur ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 34 dagen waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De 24-jarige plaatsgenoot is veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur.

Mishandeling
Op 27 november 2019 gaat het mis in een sportschool in Nieuwegein. Het latere slachtoffer loopt op de groep van verdachten af en is verbaal agressief. Hij is echter niet overgegaan tot fysieke agressie en ook niets wijst erop dat hij van plan was dat te doen. Dat geldt wel voor twee mannen uit die groep waar het slachtoffer op af liep. De 24-jarige man gaf hem meerdere klappen in zijn gezicht en het slachtoffer liep daardoor letsel op. De groep van verdachten liep vervolgens richting de uitgang en werd daarbij gevolgd door het slachtoffer. Bij de uitgang ontstond een handgemeen tussen het slachtoffer en een andere man. De 30-jarige man kwam ertussen, waarbij het slachtoffer op de grond viel. Toen hij wilde opstaan trapte de 30-jarige man hem in zijn gezicht.

Kwalificatie van de mishandeling
De mishandeling staat op camerabeelden. Ook hebben de twee mannen bekend dat ze het slachtoffer hebben geslagen en geschopt. In het geval van de 24-jarige man is het verweer dat hij zichzelf heeft moeten verdedigen verworpen. Zijn klappen worden juridisch gekwalificeerd als een mishandeling, en niet als een poging zware mishandeling zoals de officier van justitie meent. Het trappen in het gezicht van het slachtoffer is wél een poging zware mishandeling. De officier van justitie kwalificeerde deze gedraging als een poging doodslag, de rechtbank gaat daar dus niet in mee. Het trappen in een gezicht kan zwaar lichamelijk letsel opleveren, maar de kans op dodelijk letsel is in dit geval niet aan de orde. Ook is er geen sprake van medeplegen omdat de twee mannen los van elkaar op verschillende momenten het slachtoffer mishandelden. Er was geen nauwe en bewuste samenwerking.

Strafmaat
Het trappen en slaan was volkomen onnodig. Het slachtoffer heeft letsel opgelopen, maar het had ook ernstiger letsel kunnen zijn. Omdat de mishandeling zich in een openbare ruimte – sportschool – afspeelde draagt dit ook bij aan gevoelens van angst en onveiligheid bij de mensen die dit gezien hebben. Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Verder concludeert de rechtbank dat het lang heeft geduurd voordat de twee mannen een uitspraak in hun zaak hebben. De redelijke termijn waarbinnen een strafzaak moet worden afgedaan is twee jaar, in deze zaak heeft het ruim een jaar langer geduurd. Dit in combinatie met een minder zware, kwalificatie van de gedragingen leidt ertoe dat de opgelegde straf afwijkt van de eis van de officier van justitie. Ook moet het tweetal een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Klusjesman uit Nieuwegein mishandeld in Maarssen

Een 27-jarige man uit Nieuwegein is aangevallen en geslagen met een metalen staaf op de Zwanenkamp in Maarssen. Hierbij is hij gewond geraakt aan zijn hoofd en per ambulnce vervoerd naar het ziekenhuis. De politie laat weten dat er nog geen verdachte in beeld is.

Op Facebook laat de vriendin van het slachtoffer weten dat haar vriend, die een installatiebedrijf heeft, woensdagavond onderweg was naar een nieuwe klant. Toen hij op de locatie arriveerde liep hij volgens de vrouw richting het huis, toen hij van achteren belaagd werd door een man met de metalen staaf. De vrouw zegt dat hij hierbij meerdere hoofdwonden en mogelijke schade aan de banden rondom zijn nek heeft opgelopen. De man zou de belager gezien hebben, maar niet kennen.

De politie bevestigt dat het de mishandeling heeft plaatsgevonden, maar kan vanwege het lopende onderzoek weinig kwijt over de inhoud. Wel laat zij weten op zoek te zijn naar getuigen die iets gezien hebben.

Kamermuziekconcert in de Dorpskerk in Nieuwegein

Op zondag 12 februari wordt er in de Dorpskerk in Nieuwegein (Jutphaas) weer een kamermuziekconcert georganiseerd. Het concert begint om 16.00 uur, entree is € 10,00. Kaartverkoop aan de kassa en wordt gegeven door het ‘huisensemble’ van de Dorpskerk, het Gheyn Consort. Op het programma staat muziek voor strijkers en orgel zoals twee orgelconcerten van George Frideric Händel en twee Kirchensonaten van Wolfgang Amadeus Mozart.

De Dorpskerk herbergt maar liefst twee orgels. Het Holtgräve-orgel uit 1868, tevens het oudste orgel van Nieuwegein, is na een aantal omzwervingen in Nieuwegein geplaatst. Aan de andere kant van de kerk staat een orgel uit 1951, gebouwd door de Nederlandse orgelbouwer D.A. Flentrop. Oorspronkelijk werd het gebouwd voor een arts uit Malmö, die bevriend was met de beroemde Albert Schweitzer. Toen Schweitzer in 1952 de Nobelprijs kreeg, bespeelde hij ook het Flentrop-orgel. Sinds 2013 is dit orgel te beluisteren in de Nieuwegeinse Dorpskerk. Tijdens dit concert worden beide orgels bespeeld.

Over het Holtgräve-orgel
Het orgel is gebouwd in 1868 door Hermanus Gerhardus Holtgräve (1836-1889) voor de Afgescheiden Gereformeerde Kerk in Deventer. In 1935 is het overgeplaatst naar de Christelijk Gereformeerde Kerk in Kampen door de fa. Spiering. Restauraties werden uitgevoerd door L. Eversdijk (1951) en W. van Leeuwen (1960). In 1967 wordt het orgel geplaatst in de Hervormde Johanneskerk in Nijmegen door Van den Berg & Wendt. In 1972 wordt het overgeplaatst naar de Dorpskerk in Jutphaas door Van den Berg & Wendt. In 2001 restaureert Van Vulpen het orgel, brengt het in originele staat terug en voegt een twee klavier met vijf registers toe.

Over de Dorpskerk
De kerk werd gebouwd ter vervanging van de uit 1217 stammende Dorpskerk op het Kerkveld, die in zeer slechte staat verkeerde en werd afgebroken. De bouw van de nieuwe kerk startte in 1819. Op 29 maart 1820 vond de inwijding plaats. Van de oude kerk van het Kerkveld zijn de preekstoel, koperen lezenaar en enkele banken bewaard gebleven en in de nieuwe kerk geplaatst. De lezenaar met familiewapen is in 1774 geschonken door Cornelis Schalij.

Achter in de kerk hangen borden van de Anna van Rijn-fundatie uit 1603. In 1919 vond een eerste restauratie plaats, in 1959 de tweede restauratie. In 1980 zijn herstelwerkzaamheden aan de muren uitgevoerd. In 1997 waren werkzaamheden aan de fundering nodig. Vanwege aantasting door de boktor zijn in 1999 zowel de kap als het torentje vervangen.

Vuist tegen discriminatie

Aandacht voor sociale inclusie is van grote waarde, zo niet een must in de huidige tijd. Juist ‘de sport’ kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Sport brengt immers mensen uit alle lagen van de bevolking samen. Hoe mooi is het dan ook als juist in de sport aandacht is voor vooroordelen, uitsluiting en discriminatie.

Dat is precies wat het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) doet met hun programma ‘vuist tegen discriminatie’. Donderdagavond was bij Atletiekvereniging Atverni de startbijeenkomst van dit schitterende project. Een project dat ondersteund wordt door de Provincie Utrecht, gedeputeerde Mirjam Sterk was dan ook één van de aanwezigen/sprekers.

Vanuit de coöperatie Sportpark Galecop doen voetbalvereniging JSV en Atletiekvereniging Atverni mee aan dit initiatief. Ook DeMIX Fitness & Leefstijl gaat met het project aan de slag. Want ook in de Gemeente Nieuwegein is inclusie en discriminatie een belangrijk aandachtspunt!

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GL) geeft lezing in de bieb

Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid namens GroenLinks, werd door Trouw uitgeroepen tot het Beste Kamerlid van 2022. Op vrijdagavond 24 februari geeft zij in de bibliotheek een lezing over de kloof tussen politiek en burger. In haar lezing zal ze onder andere ingaan op wat haar bewogen heeft om in de politiek te gaan. De lezing duurt tot 21.10 uur. Daarna is er tijd voor een meet & greet met Lisa.

Lisa Westerveld is o.a. bekend door haar hobby’s die men niet zo snel met een politicus associeert. Ze is een fanatiek voetbalster en houdt van hardrock en metal muziek. En afgelopen Prinsjesdag koos ze vanwege duurzaamheid voor een tweedehands jurk.

Tijdens de bijeenkomst zijn ook aanwezig namens GroenLinks: Huib van Essen, gedeputeerde in de provincie Utrecht en Marieke Schouten, wethouder in Nieuwegein.

Deze lezing is een initiatief van GroenLinks Nieuwegein en wordt georganiseerd in samenwerking met bibliotheek De tweede verdieping. De toegang is gratis. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek De tweede verdieping.