Zorgen bij mensen met warmtepomp of stadsverwarming: ‘Je wordt afgestraft omdat je verduurzaamd hebt’

Het gisteren door het kabinet voorgestelde ‘prijsplafond’ voor gas en elektriciteit, leidt tot een hoop vragen bij mensen die een warmtepomp of stadsverwarming hebben. Want over de warmtepomp of stadsverwarming werd in de miljoennota niet gerept. Tot onvrede van bijvoorbeeld Heiko Prak uit Nieuwegein. “Omdat je alleen maar elektriciteit gebruikt word je extra gepakt.”

Heiko Prak

Het energieplafond van 1,50 euro per m3 gas en van 70 eurocent per kWh maakt dat een gemiddeld huishouden volgend jaar 2280 euro minder betaalt, denkt het kabinet. Maar Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft nog heel veel vragen bij de maatregel. “Er is nu iets geregeld”, zegt Hans André de la Porte. “Maar wat het preciés is…”

Omdat mensen met een warmtepomp helemaal geen gas gebruiken, maar wel relatief veel stroom, zouden ze juist in het nadeel kunnen zijn. Erg cru, vindt André de la Porte: “Dan heb je goed geluisterd naar de overheid, is het milieu je dierbaar, en heb je de cv-ketel eruit gegooid… Dan moet je nu niet gestraft worden met heel hoge elektrakosten.”

VEH kaart het probleem aan bij het kabinet. Volgens de vereniging wordt het nog ‘een hele puzzel’ om het energieplafond voor alle huishoudens te laten gelden. “Er zijn ook veel appartementseigenaren die een collectieve cv-installatie hebben, vaak in de kelder. Die mensen zijn helemaal niet in beeld bij een energiebedrijf. Hoe ga je deze mensen niet vergeten?”

Stadsverwarming in Nieuwegein
Heiko Prak woont in de Nieuwegeinse wijk Doorslag. Toen hij daar ging wonen had hij geen andere optie dan aan te sluiten op stadsverwarming. In de stad zijn heel veel wijken die volledig of gedeeltelijk op stadsverwarming draaien. Hij heeft nog geen idee wat het door de overheid ingevoerde prijsplafond betekent. “Omdat je alleen maar elektriciteit gebruikt wordt je extra gepakt. Je wordt afgestraft als je op tijd verduurzaamd hebt. Dat vind ik wel heel onredelijk.”

VEH hoopt zo snel mogelijk op antwoorden van het kabinet. Dat geldt ook voor Heiko Prak, die zag dat Kamerlid Pieter Omtzigt er al vragen over heeft gesteld aan het kabinet. “Er moet toch vast wel snel iets duidelijk over worden lijkt me…”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week over de ‘Doorslagzone.’ 

Clarion: ‘Vanaf maandag 3 oktober is de Doorslagzone drie jaar verboden terrein voor fietsers. Het is omfietsen geblazen over het Zuidstedeviaduct. Volgens de gemeente staat 350 keer dit viaduct beklimmen gelijk aan de Alpe d’Huez bedwingen. Wij hopen vooral dat driewielfietsers, velomobielen, cargobikers en al die duizenden kinderen, ouderen, e-bikers, wielrenners en fietsforenzen die hier dagelijks rijden, weer veilig thuis komen. Onze twijfels èn de omleidingsroutes vind je op onze website.’  

Agressieve man breekt twee ruggenwervels bij 74-jarige man in St. Antonius Nieuwegein

Een man van 74 is begin juni ten val gebracht bij één van de liften van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Hij brak hierbij twee ruggenwervels. De politie is op zoek naar de man die dit veroorzaakte.

De man en zijn dochter hebben hun auto geparkeerd op het 3e dek van de parkeergarage. De man heeft een afspraak in het ziekenhuis. Ze willen met de lift naar beneden. Als ze de lift in willen, staan daar drie personen in. Eén van hen, een man, zegt dat de lift vol is en dat ze er niet bij kunnen. Maar dat pikken de man en z’n dochter niet. Er ontstaat een discussie. De man die al in de lift staat, blijft erbij dat ze er niet bij kunnen en wordt fysiek. Eerst duwt hij de dochter de lift uit en als haar vader wil instappen, duwt hij ook hem hard de lift uit. De man valt daarbij hard op de grond.

Ruggenwervels
Hij kan niet meer opstaan van de pijn. Voordat de lift dichtgaat roept de vrouw, die bij de agressieve man hoort, dat zij een verminderde weerstand heeft. De liftdeur gaat dicht. Er loopt een verpleegkundige langs, die eerste hulp verleent. Het slachtoffer wordt meteen meegenomen en onderzocht en daaruit blijkt dat hij twee ruggenwervels heeft gebroken door de val.

Bewakingsbeeld
De agressieve man is te zien op bewakingsbeelden van het ziekenhuis. De politie laat hem vooralsnog met een geblurred gezicht zien, in de hoop dat hij zichzelf op dit beeld en in dit verhaal herkent en zich meldt.

Signalement
– lichte huid
– 45 – 55 jaar
– 1.75m
– stevig postuur
– kaal
– blauw/groen trainingspak
– witte sportschoenen

Tips?
Bent u dit? Neem dan contact op met de politie. Heeft u een idee wie dit is? Bel dan één van de tipnummers: 0800-6070 of anoniem 0800-7000.

Survivalbaan op Sportpark Galecop geopend

Directeur Marc van den Tweel van het NOC*NSF en de Nieuwegeinse wethouder John van Engelen hebben woensdagmorgen tijdens de tweede sportdag de nieuwe survivalrunbaan geopend. Dat werd gedaan door het door midden slaan van een stuk touw met een bijl en 200 jongeren van tussen de 16 en 20 jaar zijn afkomstig van diverse MAVO – HAVO en VWO examenklassen van het; Oosterlicht College, Anna van Rijn, Cals College en studenten van de MBO Sportacademie Utrecht en ROC Midden Nederland. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was aanwezig om bovenstaand videoverslag te maken.

Tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek van 2021 is deze sportdag voor het eerst in Nieuwegein georganiseerd. Van den Tweel is naar Nieuwegein gekomen omdat het sportbeleid van Nieuwegein vanwege de samenwerking met diverse partners steeds vaker aangehaald wordt als landelijk voorbeeld.

De survivalrunbaan op Sportpark Galecop, is gefinancierd vanuit het gemeentelijk sportakkoord, op voordracht van wethouder Van Engelen. Survivalvereniging ‘Kracht’ gaat op deze nieuwe baan trainingen geven en zal hierbij nauw samenwerken met de atletiekvereniging Atverni.

200 jongeren in beweging op Sportpark Galecop
Tijdens de opening was het Ministerie van Defensie, Berenschot en SportID Nieuwegein aanwezig om te zien hoe 200 jongeren in beweging waren, met het doel om de jongeren weerbaarder te maken doormiddel van bewegen en ze te laten leren van de mentale lessen die militairen en psychologen hebben gehad in hun opleiding en werk.

De 200 jongeren van tussen de 16 en 20 jaar zijn afkomstig van diverse MAVO – HAVO en VWO examenklassen van het; Oosterlicht College, Anna van Rijn, Cals College en studenten van de MBO Sportacademie Utrecht en ROC Midden Nederland.

Korpscommando Troepen
De dag stond onder leiding van voormalige leden van het Korps Commando Troepen (KCT) en werden ondersteunt door collega’s van verschillende Defensie onderdelen: Marechaussee, Landmacht, Mariniers, Marine en Luchtmacht. Daarnaast leverde het adviesbureau Berenschot een bijdrage door middel van het inzetten van psychologen die jongeren inzicht gaven in de theorie achter ‘weerbaarheid.’

‘Veel mensen te zwaar’
Onder meer de mariniers en de mannen van de Marechaussee kwamen bewust naar Nieuwegein, zegt Cees van Rootselaar. Zijn SportID heeft de Nieuwegeinse sportweek mede-georganiseerd. “We staan er hier niet bekend om dat we veel bewegen. In Nieuwegein zijn veel mensen te zwaar, is er best wat criminaliteit én zitten er relatief velen in de financiële problemen. Dat maakt dat er hier niet zoveel wordt gesport. Daarom hopen we vandaag de jonge generatie te inspireren dat wél te doen.”

Gemeente wil sport vaker inzetten om vraagstukken op te lossen
Deze dag past helemaal binnen de doelstellingen van het lokale sport- en beweegakkoord van de gemeente Nieuwegein. Hierbij wil de gemeente sport steeds vaker inzetten als middel om maatschappelijke vraagstukken op te lossen en sport breed laten samenwerken met andere domeinen. SportID Nieuwegein en de samenwerkende sportverenigingen op Sportpark Galecop zijn in het kader van het Nationaal Sportakkoord net als andere partijen goede voorbeelden van hoe breedtesport kan samenwerken met maatschappelijke partners.

Op de foto (vlnr): wethouder van Engelen, Cees van Rotselaar van SportID, Maarten Postema en Marc van den Tweel

Onze fotograaf Arend Bloemink maakte bovenstaande foto’s

De wijkkrant voor de wijk Batau-Noord is weer uit

De  wijkkrant voor de bewoners in Batau-Noord is weer uit. Mocht u hem gemist hebben, kwijtgeraakt zijn of gewoon even op uw computerscherm willen lezen, de wijkkrant van uw buurt staat hier nu ook altijd on-line. U vindt overigens hier al het verdere nieuws over uw wijk.

In de wijkkrant leest u allerlei leuke berichten over uw omgeving. Soms kan niet alles in de krant en zal  het Wijknetwerk deze berichten plaatsen op de Facebookpagina voor Batau Noord. ‘Schrijft u als lezer  ook een keertje mee aan uw krant? Uw berichten zijn van harte welkom op wijkkrantbataunoord@live.nl.’

In de wijkkrant van september 2022 vindt u veel zaken aangaande uw leefomgeving, nieuws van het wijknetwerk en nog veel meer. Klik hier om de wijkkrant te downloaden. Handig toch? Veel lees plezier. En ………… hij is er niet alleen voor de wijkbewoners ook anderen mogen hem lezen. De volgende editie is december 2022.

Met SEO zetten bedrijven de volgende stap in hun groei

Er zijn verschillende manieren waarop organisaties kunnen groeien. Denk aan een uitbreiding van de productiecapaciteit om de omzet te verhogen, het optimaliseren van processen om te besparen op de kosten en bijvoorbeeld het inzetten op het vergroten van het aantal klanten. Om tot een groter aantal afnemers te komen zetten steeds meer bedrijven in op SEO online marketing. Het is vorm van marketing gericht op het verbeteren van de posities van een website in de zoekmachine. Overigens is SEO niet de enige optie die men hierbij heeft. SEA is een alternatief, waarbij de focus voornamelijk ligt op het boeken van resultaat op de korte termijn. In dit geval koopt men advertentieruimte, in plaats van dat men probeert posities structureel te verbeteren. Diverse onderzoeken tonen aan dat gebruikers van zoekmachines vaak alleen naar de eerste drie tot vijf resultaten kijken. Het laat zien hoe belangrijk een goede vindbaarheid is voor websites.

Uitbesteden van online marketing vaak de beste keuze
Organisaties doen er veelal verstandig aan om te kiezen voor het inschakelen van het beste online marketing bureau in hun regio. Met name bij SEO en SEA kan er veel fout gaan, wanneer deze vormen van online marketing op verkeerde wijze worden toegepast. Bij SEA kunnen de kosten snel oplopen, wanneer advertenties bezoekers trekken die buiten de doelgroep van de organisatie vallen. Daar waar het op verkeerde wijze toepassen van SEO een averechts effect heeft op de posities van een website de zoekresultaten; ze dalen in plaats van dat ze stijgen. Vaak is dit bijvoorbeeld het gevolg van ondernemers die een linkprofiel opbouwen met websites die niet relevant zijn of nauwelijks waarde hebben. Het valt op bij het door de zoekmachine gebruikte algoritme, welke de website vervolgens lager in de zoekresultaten positioneert. Een desinvestering voor de organisatie!

Verschillende elementen van SEO en SEA
Bij SEO en SEA spelen verschillende zaken een rol. Start bijvoorbeeld altijd met een zoekwoorden onderzoek, om te achterhalen welke zoekwoorden consumenten binnen de doelgroep van de organisatie gebruiken. Zo’n zoekwoorden onderzoek vormt daarnaast de basis voor de content die wordt toegevoegd aan een website. Naast content en het reeds genoemde linkprofiel, is ook een technische optimalisatie vaak vereist om succesvol te zijn in SEO.

Online marketing kent verschillende vormen
Het is voor organisaties belangrijk zich te realiseren dat online marketing meer is dan SEO en SEA alleen. Tegenwoordig ligt de focus sterk op zoekmachine optimalisatie, maar andere vormen van marketing kunnen net zo belangrijk zijn. Het contact tussen een webshop en consument is veel vluchtiger geworden dan voorheen het geval was bij het contact tussen een fysieke winkel en klant. Om de consument betrokken te houden bij de organisatie kan het lonen te investeren in een maandelijkse nieuwsbrief. Wijs de consument op het nieuwe assortiment of aantrekkelijke kortingsacties. Ook is het belangrijk om de interactie op te zoeken, door bijvoorbeeld actief te zijn op sociale media.

Energietoeslag? Vraag het aan!

De kosten voor energie zijn enorm gestegen. Voor mensen met een laag inkomen kan dit een grote zorg zijn. Daarom is er de eenmalige energietoeslag 2022. Interessant voor u? Of voor iemand die u kent? Aanvragen kan tot en met 31 december 2022.

Energietoeslag voor inwoners van Houten, Lopik, Nieuwegein en IJsselstein via WIL
In opdracht van de gemeenten Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein keert Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) de energietoeslag uit. Het gaat om een bedrag van € 1.300,- euro netto dat WIL in 1 keer overmaakt. Kreeg u eerder al € 800,- toegekend? Dan ontvangt u half oktober automatisch een extra bedrag van € 500,- van WIL.

Alle informatie voor inwoners van Houten, IJsselstein, Lopik en Nieuwegein is te vinden op de website van WIL-Lekstroom.

Heeft u recht op de energietoeslag?
De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Er geldt: maximaal 1 toeslag per huisadres. De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen zijn:

  • u woont in de gemeente Houten, IJsselstein, Lopik of Nieuwegein
  • u betaalt in 2022 de energiekosten
  • uw inkomen is maximaal 120 procent van de bijstandsnorm die voor u geldt. Controleer op deze webpagina over de energietoeslag om welk bedrag dat in uw situatie gaat.

Zelf aanvragen
Aan veel klanten keerde WIL afgelopen april de toeslag al automatisch uit. Bijvoorbeeld als u via WIL een bijstands- of IOAW uitkering ontving. Heeft u pas na 1 april 2022 zo’n uitkering ontvangen? Dan kreeg u de energietoeslag niet automatisch. U kunt de energietoeslag zelf aanvragen.

Een laag inkomen en nog niet automatisch energietoeslag gekregen of aangevraagd
U kunt de energietoeslag alsnog aanvragen. Dat kan via een digitaal formulier op de website van WIL. Ook kunt u er een formulier downloaden. Lever het op papier in bij WIL of stuur het naar ons op. Aanvragen kan tot en met 31 december 2022.

Brief
Als u uw aanvraag compleet (met alle bewijsstukken) en op tijd inlevert, krijgt u binnen 8 weken een brief. Hierin staat of u in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag 2022. WIL doet er alles aan om aanvragers op tijd die brief te sturen. Soms kan het wat langer duren.

Meer informatie
Op deze webpagina over de energietoeslag vindt u alle informatie en aanvraagformulieren.

Vindt u het lastig om de energietoeslag aan te vragen?
Vraag familie of een bekende om hulp. Op onderstaande adressen kunt u ook hulp krijgen.

Woonkamer inrichten met vintage meubels

Het mixen van moderne en vintage items bij de inrichting van de woonkamer is erg trendy. Het mengen van nieuw met oud geeft je ontzettend veel opties om je interieur helemaal naar jouw hand te zetten. Vraag jij je af hoe je jouw kamer met vintage meubels en accessoires kunt inrichten? Lees dan gauw verder!

De leukste vintage meubelstukken
Om te beginnen is het slim om te weten wat er zoal te koop is op het vlak van vintage meubilair. In de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn prachtige designmeubels gemaakt door diverse bekende meubelmerken. Zij werken tot op de dag van vandaag samen met beroemde ontwerpers die exclusieve designs maken en zorgen voor topkwaliteit bij de productie. Met name de volgende meubels zijn ideaal om je woonkamer een nostalgisch tintje te geven:

  1. Vintage fauteuils. Een designfauteuil is een perfect basisstuk voor een woonkamer in vintagestijl. Soms is het bij een tweedehands fauteuil nodig om de meubelstof te vervangen, maar dan kun je wel mooi iets uitkiezen wat goed bij de rest van jouw interieur past;
  2. Vintage dressoirs. Ook een dressoir kan dienst doen als blikvanger in je woonkamer. Ze zijn verkrijgbaar in diverse houtsoorten en kleuren. In een enkel geval moet je de kast opnieuw verven vanwege beschadigingen;
  3. Vintage banken. Zitbanken zijn in vele uitvoeringen te vinden. Zo zijn er schitterende exemplaren met een houten frame en ranke poten;
  4. Vintage salontafels. Ook op het gebied van salontafels is er veel keuze. Als de vorige eigenaar er goed op gepast heeft, zijn ze vaak nog zo goed als nieuw. Soms vormen ze een set met een bijpassend dressoir of een bankstel.

Stylen met de mooiste vintage woonaccessoires
Vintage woonstyling is pas compleet als je ook leuke decoratieartikelen in deze stijl aan je interieur toevoegt. Denk aan schalen, een klok, kandelaars, vazen of een spiegel. Ook een lamp, zoals een design hanglamp of een unieke tafellamp, van een gerenommeerde ontwerper is een goede keuze. Om het helemaal af te maken is het een uitstekend idee om een aantal kamerplanten neer te zetten die bij de vintagestijl passen. Dit zijn onder andere de pannenkoekplant, de sanseveria en de stippenbegonia. Deze plaats je uiteraard in een vintage bloempot of in zo’n kenmerkende vintage planthanger van touw.

Handige tips om unieke items te kopen
Door rommelmarkten, tweedehands winkels en online marktplaatsen af te struinen zul je prachtige vintage woonitems kunnen vinden. Het voordeel van zoeken via het internet is dat je tijd bespaart en veel meer items kunt bekijken. De kans dat je zo snel wat van je gading vindt groeit hierdoor enorm. Let wel op dat je met een betrouwbare webshop te maken hebt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je op een veilige manier kunt betalen en dat de levering goed geregeld is. Ook is het handig als de aangeboden artikel gekeurd zijn door een expert. Verder moet je zelf vooral de foto’s van de meubels goed bekijken en de beschrijvende teksten aandachtig doorlezen.