‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week: ‘Paaltjes op het fietspad, zoals hieronder op de Edisonbaan – Rond ‘t Fort.’

Clarion: Wel eens (bijna) tegen een paaltje op het fietspad gebotst? Dan ben je niet de enige! Jaarlijks raken veel fietsers ernstig gewond doordat ze in botsing komen met zo’n slecht gemarkeerd of overbodig obstakel. Eind augustus start de Fietsersbond samen met Veilig Verkeer Nederland een landelijke campagne voor het weghalen of beter markeren van paaltjes. Staat Nieuwegein voor paal op het fietspad? Dat blijkt binnenkort!’

Bouw je eigen Pieremachochel en vaar mee tijdens de Authentieke Dag

Tijdens de 12e Authentieke Dag op zaterdag 3 september aanstaande vormen de Vaartse Rijn en de Oude Sluis weer het decor voor een ludiek evenement: de Pieremachocheltocht in Vreeswijk.

Het waterspektakel voor jong en oud, waarbij de deelnemers door Vreeswijk varen in hun zelfgemaakte bootje, vlot of iets anders creatiefs dat blijft drijven. Dit evenement bestaat al een lange tijd in Vreeswijk, maar door verschillende redenen was de laatste editie in 2018. Onder het toeziend oog van het toegestroomde publiek voeren destijds tientallen originele pieremachochels door Vreeswijk.

Een pieremachochel is niets meer dan een zelfgemaakt bootje. De één bouwt er één van hout, de ander versiert zijn rubberbootje, alles mag. Het gaat om het plezier op het water! In de loop der jaren zijn er heel wat pieremachochels voorbij gevaren in Vreeswijk. Een drijvende hippiebus van hout, een gedekte tafel in een restaurant-setting, een blikje cola en een ware vikingboot. Je kan het zo gek niet bedenken of het komt voorbij. Het waterspektakel vindt plaats tussen 11.00-13.30 uur.

Meedoen
Wil je meedoen met je zelfgemaakte pieremachochel? Schrijf je dan in bij de organisatie. Leuk om met een vriendenclub, voetbalvereniging, kaartclub of anderen een bootje te maken, geef je dan op. Voor informatie over het bouwen van de pieremachochel en verdere vragen ga je naar de website van de organisatie. Daar vind je ook een inschrijfformulier.

En als je liever niet meedoet, ga dan lekker aan de kant staan en geniet van al het moois en leuks wat langs vaart.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Dit inmiddels alweer 15 jaar lang! Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Nieuwegeiners zijn sportievelingen. Met regelmaat zie ik toppers hardlopen. Tijdens hoge zon, met harde regen… ik doe het ze niet na! Het schijnt dat je ook best wel wat routes zonder verkeerslichten kunt rennen, zodat je in één keer door kan. Nu alleen nog die bruggen omzeilen…’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen! En ….. binnenkort nog enkele delen.

‘De Muiderschans’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Muiderschans. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Muiderschans in de wijk Fokkesteeg.