De ‘Oude Dame’ geamputeerd

De Boog die geen boog meer is. De brug geen brug. Het staal blijft staal, maar wat zal er van het oude staal gemaakt worden als het circulair wordt verwerkt? Vast iets moois. Bovenstaande video is gemaakt door onze videograaf Bart van Rooijen. Hij volgde de sloop van de brug.

Onze fotograaf Paul Oor ging vandaag eens langs bij de ‘Oude Dame’ die zoveel heeft meegemaakt in haar leven. En ook zoveel goeds heeft gedaan. Zij heeft miljoenen automobilisten over de rivier De Lek gezet, van Nieuwegein naar Vianen en van Vianen naar Nieuwegein. Ook de scholieren en passanten op de fiets kwamen aan de beurt. Ze was veelbesproken, maar deed altijd haar best. Soms kwamen er teveel bij haar op bezoek, maar iedereen kwam aan de beurt. ’T was voor niets, zelfs geen tol werd gevraagd. Nu is ‘De Oude Dame’ bijna weg.

Onze fotograaf Paul Oor ging bij haar op bezoek. Het was waterkoud, grijs en winderig. De hete vonken van de snijbranders konden zijn handen niet verwarmen. De sloop gaat nu razendsnel.

Om drukte te voorkomen tijdens de laatste eer van betrokken inwoners heeft de gemeente Nieuwegein parkeerverboden / borden aangebracht, om te voorkomen dat de dijk weer vol met (kijk)auto’s komt te staan. Woensdag is de definitieve uitvaart, dan moet het ponton verdwenen zijn uit de voorhaven bij de Beatrixsluis.

Paul Oor: ‘Het is bijna zover dat ze het bovenste boogdeel kunnen laten zaken op het ponton en de torens weghalen zodat de boel weg kan varen. Aan de linker (Zuid)kant zie je dat het al zover is, daar is het dek eronder ook al ‘schoon’ gemaakt om vrij te kunnen zakken met de boog. Rechts moeten er nog wat uiteinden weg. Op de foto’s zie je op sommige foto’s dat ze netjes langs de lijnen ‘snijden.’

Hieronder het afscheid van de brug tussen Vianen en Nieuwegein, een soort van ode.

 

Avond voor de Stad 9 december over: Klimcentrum, Parkeerregulering en Scouting Vreeswijk

Op donderdag 9 december is er vanaf 20.00 uur weer een Avond voor de Stad. De vergaderingen zijn live te volgen én terug te kijken via nieuwegeinseraad.live/stream1 en nieuwegeinseraad.live/stream2. De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda:

• Maatschappelijke financiering Klimcentrum Blokhoeve blok West
Binnen de gebiedsontwikkeling Blokhoeve blok West in Nieuwegein heeft Mountain Network vergevorderde plannen voor het realiseren van het grootste klimcentrum van Nederland. Mountain Network heeft de gemeente gevraagd het project te ondersteunen door het verstrekken van een gemeentegarantie.

De gemeenteraad gaat met elkaar in debat over de mogelijke samenwerking met Mountain Network en daarmee het aanbieden van een sportvoorziening en andere sociaal maatschappelijke activiteiten binnen het nieuw te bouwen klimcentrum en het al dan niet verstrekken van een gemeentegarantie hiervoor.

• Parkeerregulering
In de binnenstad van Nieuwegein en de schil daaromheen geldt betaald parkeren. De gemeente is verantwoordelijk voor het grip houden op de kosten en opbrengsten. Met dit voorstel worden de wijzigingen van de parkeertarieven per 1 januari 2022 aan de gemeenteraad voorgelegd; waaronder de voorstellen om de tarieven voor het betaald parkeren op straat te verhogen met 1,60% en in de parkeergarages dagelijks tussen 9.00-12.00 uur een ochtendtarief in te voeren van maximaal € 3,00.

Met dit voorstel worden ook de parkeerverordening en parkeerbelastingverordening geactualiseerd. Onderdeel daarvan is bijvoorbeeld de benodigde kaders van eventuele toekomstige betaald parkeergebieden. De gemeenteraad gaat met elkaar in debat over deze plannen rondom parkeren.

• Loods scouting Vreeswijk
De artillerieloods F op Fort Vreeswijk is eigendom van de gemeente en wordt gehuurd door Scouting Vreeswijk. De bouwkundige staat van de het gebouw is matig en de onderhoudstoestand is slecht. Het is dan ook nodig om maatregelen te treffen om het gebouw te renoveren.

Voorgesteld wordt om te kiezen voor renoveren in combinatie met verduurzamen. De gemeenteraad gaat met elkaar in debat over dit plan voor de huisvesting van Scouting Vreeswijk.

Tot slot
U kunt de volledige agenda’s en de bijbehorende vergaderstukken van deze avond vinden via https://ris2.ibabs.eu/nieuwegein. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van onze gemeenteraad via de Facebook-pagina (@NieuwegeinseRaad), Twitter (@raadngein) en website www.nieuwegein.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via telefoonnummer 14 030 of via het emailadres griffie@nieuwegein.nl.

Provincie Utrecht rukt uit met circulaire zoutstrooiers van aannemer Jos Scholman BV uit Nieuwegein

Donderdag 2 december jl. om 19.00 uur, rukte de provincie Utrecht weer uit voor het strooien van haar wegen, parallelwegen en fietspaden. De provincie doet dit preventief, nog voordat de wegen glad zijn. Nieuw in de vloot zijn de 14 circulaire zoutstrooiers die beter zijn voor het milieu. De strooiroutes worden vanuit de steunpunten Huis ter Heide en De Meern gereden in een kleine drie uur waarbij er ongeveer 65 ton zout wordt gebruikt.

Goed voorbereid de winter in
De zoutvoorraad op de steunpunten in Huis te Heide en De Meern zijn afgelopen zomer al aangevuld naar 2200 ton. En mocht het een hele heftige winter worden, dan is levering van zout gegarandeerd.

In oktober hebben alle strooiers en sneeuwploegen een grote onderhoudsbeurt gehad. Vanaf dat moment stonden ze klaar om uit te rukken. Sensoren langs de weg houden de temperatuur van het wegdek in de gaten en geven een seintje als het glad kan worden. Daarnaast volgt de provincie het weerbericht nauwlettend, in samenwerking met een weerbureau. Per preventieve strooiactie is gemiddeld 65 ton zout nodig. Het zout wordt in de strooiwagen aangelengd met water zodat er een pekelmengsel (nat zout) ontstaat waarmee nauwkeuriger en met minder zout gestrooid kan worden. Dat is ook beter voor het milieu.

Primeur met 14 circulaire zoutstrooiers
Na een proef met een circulaire zoutstrooier in 2020, gaat de provincie Utrecht dit winterseizoen (2021-2022) met 14 circulaire zoutstrooiers externe link op pad. Utrecht is daarmee de eerste provincie die haar strooimaterieel op een circulaire wijze vervangt. Zo’n circulaire zoutstrooier is gemaakt van onderdelen die langer meegaan en die hergebruikt kunnen worden. Volgende winter zijn alle 25 strooiers vervangen door circulaire exemplaren. Hiermee bespaart de provincie ruim 80 procent CO2 ten opzichte van de aanschaf van nieuwe, niet circulaire zoutstrooiers.

Op weg naar een beter milieu
Samen met de uitvoerend aannemer Jos Scholman BV Nieuwegein heeft de provincie de strooiroutes aangepast om de strooiklus nog sneller en beter te kunnen klaren, met minder omrijkilometers, dus minder uitstoot. Daarbij zijn de circulaire strooiers voorzien van een automatisch routesysteem waarbij de chauffeur al zijn aandacht kan richten op het strooien en de verkeerssituatie, omwille van een veilige rit. Daarnaast is de strooitechniek verbeterd waardoor er nog minder zout nodig is voor hetzelfde resultaat.

Eerste investeringsronde energiepark in de polders Rijnenburg en Reijerscop van start

Om de volgende fase van het duurzame energiepark in de polders Rijnenburg en Reijerscop bij Nieuwegein te kunnen starten, biedt energiecoöperatie Rijne Energie inwoners rond het gebied de mogelijkheid om financieel bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame energie. De klimaatburgemeester van Utrecht, opende donderdag 2 december jl. de actie “Jouw aandeel in duurzame energie” die € 100.000,- moet opbrengen voor het uitvoeren van onderzoek voor het duurzame energiepark in Utrecht. Utrechters die investeren ontvangen een aantrekkelijke rente wanneer het energiepark wordt gerealiseerd. Zo werken we samen aan de ontwikkeling van duurzame energie.

In april 2021 heeft de gemeente Utrecht besloten dat Rijne Energie het energiepark in de polder Rijnenburg en Reijerscop mag gaan ontwikkelen. Rijne Energie werkt hierbij samen met landelijke coöperatie de Windvogel, energiebedrijf Eneco en de Utrechtse zonneveld ontwikkelaar BHM Solar.

De klimaatburgemeester, Kim Nelissen zegt: “Wat ik zo goed vind aan dit initiatief is dat de landschappelijke kenmerken van het gebied niet verdwijnen, maar juist versterkt worden. Het veenweidegebied, een populaire plek voor allerlei vogels en amfibieën, blijft bestaan en er ontstaat meer natuur én ruimte voor recreatie. En dat laatste is iets waar veel inwoners van Utrecht en omgeving behoefte aan hebben. Want wonen in een stadse omgeving heeft veel voordelen, maar een groot nadeel is vaak het gebrek aan natuur om je heen.”

Kim Nelissen

Milieu Effect Rapportage
De honderdduizend euro is nodig om de noodzakelijke onderzoeken te laten uitvoeren, waarmee volgend jaar de vergunningen voor het energiepark kunnen worden aangevraagd. Het belangrijkste onderzoek is de Milieu Effect Rapportage (MER), waarbij deskundigen alle effecten van het energiepark op het milieu en de leefomgeving bekijken. Tijdens informatiebijeenkomsten in december en januari kunnen omwonenden meedenken over dit onderzoek.

Klimaatneutraal
Utrecht heeft als ambitie Klimaatneutraal te zijn in 2030. Op dit moment wordt nog geen 5% van de energie in Utrecht duurzaam opgewekt. Rijne Energie wil met een aantal grote windmolens en zonnevelden de omliggende wijken van energie voorzien. Op termijn kan dit zelfs duurzame elektriciteit opwekken voor de helft van alle Utrechtse huishoudens. Het doel van Rijne Energie is om juist de bewoners van de stad zelf mee te laten doen én te laten profiteren van het verduurzamen van de stroomproductie.

Quote Vera van der Gaag (15): “Voor mijn maatschappelijke stage heb ik een onderzoek gedaan onder mijn klas en schoolgenoten. 80% van de scholieren maakt zich zorgen over klimaatverandering en meer dan 90% van mijn leeftijdsgenoten vindt het een (heel) goed idee om energie op te wekken met windmolens en zonnevelden. Ik hoop dat er duurzame energie geproduceerd wordt voordat ik 18 ben!”

Jouw aandeel in duurzame energie
Door lid te worden van Rijne Energie en mee te doen met de crowdfunding actie kunnen bewoners van Utrecht en omringende gemeenten een steentje bijdragen. Hun inleg vanaf €50 wordt omgezet in een lening met aantrekkelijke rente, als het energiepark wordt gerealiseerd. Natuurlijk zitten er ook risico’s aan de ontwikkeling. Daarom worden de deelnemers in deze fase beloond met een risico-opslag van 50%. Een prachtige kans voor alle inwoners van Utrecht en omstreken die zelf willen bijdragen aan meer duurzame energie.

Quote Wilfried van Sark, professor integratie zonne-energie aan de Universiteit Utrecht en een van de eerste leden: “Het is fantastisch te zien met hoeveel enthousiasme een burgerinitiatief kan leiden tot realisatie van energievoorziening voor de halve stad, en ik ben blij daaraan bij te kunnen dragen met de kennis die we afgelopen jaren hebben opgedaan met zon PV.”

Meer weten?
Geïnteresseerde bewoners van Utrecht en de omliggende gemeenten (zoals Vleuten, de Meern, Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort) vinden meer informatie over Rijne Energie en deze crowdfunding actie op deze website.

Voorstel GroenLinks voor verstrekken (bijna) gratis zelftesten aan houders N-pas aangenomen

“Een goed idee”, zo reageerde burgemeester Backhuijs namens het college op het voorstel van GroenLinks Nieuwegein om zelf-testen ter beschikking te stellen aan houders van een N-pas.

Want de kosten van zelftesten, nodig voordat je in contact kan treden met andere mensen, kunnen ontzettend oplopen: een zelftest kost 3 euro. Stel je gaat met z’n tweeën één keer per week bij anderen op bezoek en krijgt één keer die week bezoek, dan kost je dat 12 euro per week. Per maand kost je dat bijna 50 euro.

GroenLinks weet dat het voor een deel van onze inwoners niet mogelijk is om de kosten van deze zelftesten op te brengen. Hierdoor kan een deel van de bevolking zich nu niet laten testen terwijl vooraf testen juist zo belangrijk is. Zeker nu met de komst van weer een nieuwe variant van het corona-virus.

Daarom deed GroenLinks een dringend beroep op het College om in het belang van de volksgezondheid, zo spoedig mogelijk zelftesten voor inwoners met een N-pas gratis of tegen een heel gering bedrag beschikbaar te stellen. En dat voorstel is door het college overgenomen, waarbij zij aangaven dit ook met enige spoed te gaan invullen.

GroenLinks is uiteraard verheugd met dit antwoord. Feenstra, fractievoorzitter van GroenLinks in Nieuwegein: “Juist nu de oproep ook vanuit Den Haag is dat iedereen zich ook thuis mag laten testen, is het enorm belangrijk dat iedereen dat ook kan doen. Geld mag geen belemmering zijn. We zijn dan ook blij dat de gemeente ons voorstel heeft overgenomen en gaat uitvoeren”.