De gemeente Nieuwegein zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

De gemeente Nieuwegein zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en meisjes en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Deze campagne start op 25 november en duurt tot 10 december. Vandaag hebben de wethouders Ellie Eggengoor, Jan Kuiper en Marieke Schouten, samen met Resie Meisters (Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht), de Orange the World vlag gehesen bij het Stadshuis om hier aandacht voor te vragen. Daarnaast kleurt Stadstheater DE KOM tijdens de campagne oranje.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van alle vrouwen en meisjes. Om hier aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse ‘16 days of action’ van Orange the World. In Nederland wordt deze campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs. Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht, een serviceclub van vakvrouwen voor vrouwen, met leden uit Nieuwegein, IJsselstein, Vianen en omstreken, organiseren en ondersteunen deze actie.

Geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. Iedereen kan helpen om geweld te voorkomen. Met de actie Ik ben #medestander ondersteunt de gemeente deze boodschap. Help ook mee en onderteken de #medestanderpledge op orangetheworld.nl.

Foto: Jan Buteijn

Eindelijk wordt de noordelijke toegang tot Nieuwegein volwassen

De afgelopen dagen is de aannemer in opdracht van de gemeente Nieuwegein druk doende de 26 Platanen die aan het Brugpad stonden in de binnenstad van Nieuwegein een mooie plek te geven aan de Taludweg en de A.C. Verhoefweg. En wat ziet de noordelijke toegang tot onze stad er dan ineens volwassen uit!

De Platanen aan het Brugpad aan de Doorslag verhuizen, zodat ze niet beschadigd raken tijdens de bouwwerkzaamheden. Als de woningbouw in de Doorslagzone klaar is, komen er nieuwe, andere bomen voor terug in de binnenstad van Nieuwegein. Door deze logistieke operatie krijgen de tien jaar oude Platanen hun tweede leven.

Om het de Platanen bij hun verhuizing zo comfortabel mogelijk te maken, wordt op de A.C.  Verhoefweg en de Taludweg groeiplaatsverbetering toegepast. Dat betekent dat in de nieuwe plantgaten telkens 20m3 voedzame grond wordt aangebracht. Ook worden de bomen de komende drie jaar gevolgd en waar nodig verzorgd met extra watervoorziening bij droogte.

In de Doorslagzone, waar de bomen eerst hebben gestaan, komen vier duurzame woongebouwen met verschillende woningen en plek voor horeca. Binnenkort starten de voorbereidende werkzaamheden hiervoor.

Onze fotograaf Arend Bloemink nam vandaag een kijkje bij de aannemer die de bomen een plekje geeft in de middenberm van de Taludweg en de A.C. Verhoefweg. Mooi!

Tarieven waterschapsbelasting 2022 vastgesteld

Op woensdag 24 november jl. zijn de begroting en de tarieven voor de waterschapsbelasting voor komend jaar vastgesteld. Ondanks toenemende kosten voor waterveiligheid, voldoende en schoon water, slaagt het waterschap erin om de stijging van de tarieven voor de waterschapsbelastingen beperkt te houden. Een gezin met kinderen en een eigen woning, betaalt in 2022 gemiddeld 1 euro meer aan waterschapsbelastingen dan vorig jaar.

In 2022 is het 900 jaar geleden dat de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede is afgedamd. Het ‘officiële’ begin van het waterbeheer in ons gebied. Bernard de Jong: ‘Om 900 jaar vooruit te kijken voert te ver, maar wij zijn als waterschap wel aan zet om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties hier veilig kunnen wonen, werken en recreëren. In het recente Klimaatsignaal van het KNMI staat dat de klimaatverandering in ons land sneller gaat dan verwacht én grote effecten kan hebben. Blijven investeren in een toekomstbestendig gebied is belangrijker dan ooit’. Bernard is portefeuillehouder financiën en ziet dat het waterschap voor grote uitdagingen staat.

Samen werken aan een watersysteem dat klaar is voor de toekomst
De zomers van 2018 en 2019 waren extreem droog. En in de afgelopen zomer kregen de inwoners van Limburg, Noord-Holland en Friesland te maken met ernstige wateroverlast. De gevolgen van hevige regen en droge periodes vraagt om steeds meer maatregelen om Nederland klimaatbestendig te houden. Het waterschap investeert in het versterken van dijken, het creëren van meer ruimte voor water en in schoon en gezond water.

Ook stimuleert het waterschap de gemeenten en inwoners om waterbewust te leven. Voor gemeenten is er ruim 1 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit en de gevolgen van heftige regen in het stedelijk gebied. Inwoners kunnen met de subsidies voor blauwe initiatieven hun tuin watervriendelijk maken of activiteiten opzetten die het waterbewustzijn in hun omgeving vergroten. In 2022 is het budget dat hiervoor beschikbaar is verdubbeld naar € 200.000.

‘Het belang van groen en water in bebouwd gebied is groot. Meer groen en blauw zorgt voor een prettige woon- en werkomgeving. Om echt stappen te zetten is het belangrijk dat we allemaal een steentje bijdragen.’

Veilige dijken, droge voeten en schoon water
Het waterschap besteedt in 2022 ruim 63 miljoen euro aan het zuiveren van het afvalwater van huishoudens en bedrijven. Iedere dag stroomt er via de riolering maar liefst 220 miljoen liter afvalwater naar de rioolwaterzuiveringen. Dit afvalwater wordt in deze zuiveringen schoongemaakt. Ook monitoren en verbeteren we de waterkwaliteit in sloten, weteringen en kanalen.

Komend jaar geeft het waterschap ongeveer 45 miljoen euro uit aan het onderhouden én versterken van de dijken, zodat ze voldoende bescherming bieden tegen overstromingen. Met een uitgekiend stelsel van gemalen en stuwen zorgen we dat de leefomgeving niet te nat en niet te droog wordt. Hieraan besteden we komend jaar ruim 49 miljoen euro.

Wat betekent dit voor uw aanslag waterschapsbelastingen?
De belastingen gaan het komend jaar voor gezinnen gemiddeld met 0,2% omhoog. Hoe dit uitwerkt voor uw aanslag, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of u een woning huurt of in eigendom heeft, of dat u eigenaar bent van een agrarisch bedrijf.

En ook of uw huishouden uit één persoon of uit meerdere personen bestaat. Waterschapsbelastingen bestaan namelijk uit verschillende onderdelen. Eigenaren van woningen betalen een tarief gebouwd. Dit tarief daalt, maar omdat de WOZ-waarde van gebouwen gemiddeld stijgt, stijgen de lasten voor eigenaren van gebouwen. Ook het tarief voor de zuiveringsheffing daalt. Dit levert voor meerpersoonshuishoudens een groter voordeel op dan voor éénpersoonshuishoudens. Mede daardoor daalt de gemiddelde factuur voor een meerpersoonshuishouden zonder eigen woning. Eigenaren van agrarische percelen en wegen betalen ook voor ongebouwde onroerende zaken. De waterschapsbelastingen voor een agrarisch bedrijf stijgen gemiddeld met 2,5%.

In onderstaande tabel staan rekenvoorbeelden met de financiële consequenties van de tarieven voor de belastingaanslagen in 2022.

*de waarden van de eigen woning en het bedrijf zijn in het rekenvoorbeeld tussen 2021 en 2022 met 8,0% verhoogd.

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (54)’

‘Voor het geval dat u ook het overzicht kwijt bent, even een korte update van de situatie. Er is een tsunami aan besmettingen, de ziekenhuizen en ic’s stromen vol, in de thuiszorg voltrekt zich een stille ramp, de teststraten zitten aan hun taks, OMT-leden zijn het onderling oneens over maatregelen, de persmomenten van Rutte en de Jonge buitelen over elkaar heen, en de bottomline is dat wij niet genoeg ons best doen. Het kan snel gaan.’

‘Op 18 november vond het kabinet bij een score van ca 20.000 besmettingen een vuurwerkverbod niet nodig, op 19 november kwam er toch een verbod en braken er rellen uit in Rotterdam. Lik op stuk beleid leidde tot de eerste veroordeling: 5 maanden ‘brommen’.’

‘Op 22 november waarschuwde Rutte ons nog één keer. Daarna volgden ad hoc maatregelen. Zo werd op 24 november bekend dat je bij klachten ook een zelftest mag doen, dit vanwege de grote drukte in de teststraten. Dat daarmee het zicht op het aantal besmettingen verdwijnt is kennelijk een verwaarloosbaar detail. NB: eigenlijk geldt deze maatregel alleen voor niet-kwetsbaren (communicatiefoutje). Op 24 november werd de 1,5 meter maatregel weer van stal gehaald.’

‘Even een stukje overheidscommunicatie: Voor mensen behorend tot één huishouden geldt het niet. In theater en bioscoop ook niet, daar hebben we het coronatoegangsbewijs, in hoger en middelbaar onderwijs geldt het ook niet, net als bij sporten, en andere hobby’s waarbij afstand houden niet gaat. Bij contactberoepen geldt in de meeste (?) gevallen een mondkapjesplicht. In een restaurant geldt het niet, maar wel als je buiten gaat wandelen met een vriendin.’ Bent u er nog?’

‘De ‘harde klap’ op het virus aangekondigd op de persconferentie van 12 november bleek een faliekante mislukking. Too little, too late (waar blijft trouwens het booster-offensief?). Daarom op 26 november een dubbel vervroegde nieuwe persconferentie.’

‘Slechts met een spectaculaire houdini-act kan het kabinet zich ontworstelen aan duivelse dilemma’s. Want ga er maar aan staan: de gevaccineerden mogen niet de dupe worden, de niet-gevaccineerden mogen ongevaccineerd blijven, de scholen moeten eigenlijk dicht, maar is slecht voor onze kinderen, niet-essentiële winkels moeten eigenlijk dicht, maar Sint en Kerst, de horeca zou moeten sluiten, maar die hebben al zo geleden, sport moet eigenlijk mogelijk blijven, maar voor buiten sporten is het te koud, 2G kan nog niet, want moet nog door het parlement, plus dat het niet helpt bij de huidige besmettingscijfers en we willen niet nog meer rellen, enzovoort.’

‘Maar klip en klaar is dat het virus immuun is voor het huidige PNEP beleid (Pappen Nathouden En Polderen). Rutte gaat vermoedelijk eerst Sorry zeggen, Dat moet van de psycholoog van de gedragsunit van het RIVM. Dat is communicatief verstandig voor het herwinnen van het vertrouwen omdat het kabinet ook wel weet dat het mede debet is aan de chaos.
En dan zwaait er wat voor ons allemaal, dan gaan we er allemaal samen met elkaar de schouders zetten. Want dat verbindt.’

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is.

Arend Bloemink: ‘Een heerlijk hilarisch moment in de workshop Mode tijdens het Perormance2Connect event dat onlangs in DE KOM plaats vond: een enthousiaste deelnemer maakte een kledingstuk zonder van het model, dat daarmee de catwalk op moest, de maten genomen te hebben. Het paste ècht niet! Wel zat het stiksel stevig in elkaar, want het kledingstuk bleef heel, hoe er ook werd gesjord… Het kwam uiteindelijk, na wat ingrepen, toch goed.’

Heb je ook een bijzondere foto in relatie tot Nieuwegein gezien of gemaakt, stuur ‘m naar redactie@pen.nl.