Vreeswijkers zijn weer ‘bij-de-tijd’

Op 14 juli 2010 was het 100 jaar geleden dat de Barbarakerk werd ingezegend door de bisschop van Utrecht; Mgr. Hendrikus van de Wetering (aartsbisschop van 1895-1930). In de rubriek ‘Toen & Nu’ heeft onze redactie nog een mooi beeld uit 1910 geplaatst dat de kerk, aan de Koninginnenlaan in Vreeswijk, werd gebouwd. 100 jaar later, in 2010/2011 is de kerk gerestaureerd. Op een paar dingen na.

De toren met alle (technische) installaties, zoals het torenuurwerk  zijn tijdens deze grote restauratie overgeslagen. ‘Dat werd toentertijd niet direct als dringend ingeschat’ aldus Cees Steenman, vice voorzitter van de kerkcommissie. Nu, 10 jaar later waren er problemen met het uurwerk en was het onvermijdelijk dat het uurwerk moest worden aangepakt. De restauratie is nu klaar zodat alle inwoners weer de ‘juiste tijd’ hebben. Reden om een kijkje te nemen in de kerk.

De problemen
Steenman: ‘Het uurwerk met vier wijzerplaten naar alle windrichtingen halverwege de toren, gaf (soms) niet de juiste tijd aan. Herstel moest handmatig gebeuren. 45 jaar geleden waren de gewichten en de slinger al vervangen door een elektromotortje dat loopt om de Hertzfrequentie van het lichtnet. Ook was het raderwerk uit 1923 op enkele punten versleten. Gevolg was dat er ‘speling’ zat in de aandrijfstangen van het uurwerk en kranswiel overbrenging. Ook de verlichting van de wijzers en de uurwerkschaal was nog ‘stroom-vretend-conventioneel. De bevestigingsklemmen waren verroest en zijn ook gelijk vervangen.’

Het torenuurwerk (met de vier tijdschalen in de 4 windrichtingen) wordt nu met een nieuwe stappenmotor direct aangestuurd. De klok loopt synchroon met de atoomklok in Mainhausen bij Frankfurt (Duitsland). De nieuwe LED-verlichting is duurzaam en betrouwbaar.

Door het plaatsen van drie nieuwe motoren voor de luidklokken is de bedrijfszekerheid gegarandeerd en wordt ook het starten en “opzwaaien” van de klokken elektronisch bewaakt. Tegelijk is de ophanging van twee van de drie klepels gezekerd en is ook het mechaniek voor het ‘aanslaan’ van de klok (b.v. de uurslagen) vernieuwd.

Het mechaniek van de klokken van de Barbarakerk vallen niet onder de noemer ‘Rijksmonument.’  Een status dat de Barbarakerk bouwkundig wel heeft sinds 2003. ‘Toch hebben we het technisch raderwerk uit 1923 als ‘museaal’ stukje historie geconserveerd en zullen dit zorgvuldig bewaren en koesteren. Niet dat we dat ooit nog in werking zullen zetten …. maar zeg niet nooit!’ aldus Cees Steenman. Het oude uurwerk is te bezichtigen in de kerk.

Programmering
Bij deze renovatie heeft de elektronica in de klokkenwereld van de Barbarakerk haar intreden gedaan. Dat gaf de mogelijkheid om naast de ‘standaard’ luidingen er extra functionaliteit aan toe te voegen zodat:

  • De grote klok als van ouds wordt aangeslagen op hele- en halve uren
  • Deze tijdslagen in de nachtelijke uren (op verzoek) zijn uitgezet
  • Er extra luidingen zijn om 12:00 en 18:00 uur, het z.g. ‘Angelus’ (veelal in plattelandsgemeentes nog gebruikelijk om het ‘werkritme’ te begeleiden)
  • Vrijwel alle luidingen voor de vaste diensten automatisch worden gestart en gestopt
  • Luidingen op onregelmatige tijden (uitvaarten – kerkhofbegraving – consecratiebel etc) wel zijn ingeprogrammeerd, maar nu via een afstandsbediening kunnen worden gestart en gestopt.

Buurtplein Doorslag (MOvactor) ontvangt € 1.500 van het Oranje Fonds

MOvactor krijgt een bijdrage van € 1.500,- van het Oranje Fonds voor het realiseren van een terras. Naast het Buurtplein aan de Parelduiker was een stuk verwilderde tuin. Betrokken wijkbewoners opperde het idee om deze tuin te veranderen in een gezellig terras voor en door buurtbewoners. De wens was om deze plek aantrekkelijk te maken d.m.v. tuinmeubilair en planten. En dat werd gehonoreerd!

Het Buurtplein is normaal gesproken de bron van ontmoeting voor buurtgenoten. Helaas kunnen er door de maatregelen van COVID-19 maar een beperkt aantal activiteiten doorgaan. Ook omdat bekend is dat in de buitenlucht elkaar ontmoeten een stuk veiliger is dan binnen, ontstond de wens om elkaar te ontmoeten in de buitenlucht. Hiermee wordt geprobeerd om ontmoeting weer meer mogelijk te maken en eenzaamheid, die in deze gekke periode des te meer aanwezig is, te verminderen.

Dankzij het Oranje Fonds een nieuwe ontmoeting plek
Diverse activiteiten krijgen nu de mogelijkheid om hun activiteit op het nieuwe terras plaats te laten vinden. Maar er is natuurlijk ook nog ruimte voor nieuwe initiatieven. Heb jij een leuk idee voor de inwoners van Doorslag neem dan contact op met de buurtverbinder van het Buurtplein, Sanne van Woudenberg. Op dinsdag 10 augustus is er om 10:30 uur een feestelijke opening van het terras. Komt u ook een kijkje nemen?

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Hardnekkige stalker uit Nieuwegein krijgt een straat- en contactverbod van zeven jaar

Een inwoner uit Nieuwegein heeft woensdagmorgen een fikse straf gekregen. De Nieuwegeiner valt al bijna tien jaar lang een inwoner uit Hilversum lastig door hem door middel van brieven en e-mails te beschuldigen van het verspreiden van kinderporno. ‘Een totaal onterechte beschuldiging waarvoor de man in 2013 en 2017 werd veroordeeld’ aldus de gedupeerde. Ondanks deze veroordelingen begon de Nieuwegeiner telkens opnieuw.

Bij de laatste veroordeling van de Nieuwegeiner in 2017, legde de rechter hem een straat- en contactverbod van drie jaar op. In april van dit jaar, een paar maanden na het verstrijken van deze drie jaar, sloeg hij zijn computer weer open en stuurde de eerste belastende e-mail in een reeks van velen die daarop zouden volgen.

Deze keer kreeg de Nieuwegeiner een straat- en contactverbod van zeven jaar opgelegd door de rechtbank in Utrecht.

Ontdek kabouters tijdens de nieuwe speurtocht bij het MEC

Sinds kort kan in het Natuurkwartier ter hoogte van het MEC (Milieu Educatief Centrum) gespeurd worden naar kabouters! Loop met een knapzak op je rug het kabouterpad op en ontdek samen met de kabouters wat ze doen en waar ze wonen! Volg de kaboutersporen en…… spiek naar binnen bij een kabouterhuisje, luister naar verhalen of doe allerlei opdrachten met de kabouters mee. De houten kabouters stippelen de weg voor je uit, achteraf kan je nog even door met ‘kabouteren.’

Het kabouterpad in Park Oudegein is ongeveer 1 km lang en duurt bij benadering maximaal een 45 min tot 1 uur. Eventueel is dit in te korten door opdrachten weg te laten.

Kabouters wonen meestal in holletjes in de grond of in een holle boom. Ze zijn heel aardig en natuurlijk dol op hun kabouterkindertjes. Ze zijn erg ijverig en behulpzaam en de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen…

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is.

Arend Bloemink: ‘Vakantietijd. Klustijd. Dus met een aanhangwagen volgeladen met spullen die niet meer nodig zijn naar de gemeentewerf aan de Utrechthaven. Lekker rustig daar deze weken! Op naar de volgende klus.

Ook iets leuks, iets raars of anderszins opvallend gezien en gefotografeerd? Stuur de foto met begeleidend tekstje naar redactie@pen.nl en wie weet!