Digitale conferentie over polder Rijnenburg

De polder Rijnenburg bij Nieuwegein is veelvuldig in het nieuws, onder meer als (tijdelijk) energielandschap en als potentiële locatie voor woningbouw. Provinciale Staten (PS) van de provincie Utrecht hebben hun zorg uitgesproken over onder meer de communicatie tussen stakeholders en overheden tot nu toe. In de aangenomen motie ‘Rijnenburg, energie om te wonen’ hebben zij Gedeputeerde Staten (GS) daarom gevraagd een brede conferentie te organiseren waarbij vertegenwoordigers van diverse partijen met elkaar in gesprek gaan. Die conferentie vindt plaats op vrijdagmiddag 28 mei aanstaande.

De provincie Utrecht wil het groene, gezonde en slimme middelpunt van Nederland blijven. De grootste opgave daarbij is de vraag hoe we de verschillende functies ruimtelijk goed met elkaar kunnen combineren. Hiervoor zal het nodig zijn om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Niet alles kan altijd en overal. En dat geldt ook voor de polder Rijnenburg.

DIGITALE CONFERENTIE
PS constateert dat “de onderlinge communicatie van stakeholders en overheden grotendeels via de media verloopt, wat de onderlinge verhoudingen niet ten goede komt; en dat er bij partijen soms inzicht en kennis ontbreekt of veronderstellingen worden gedaan over de motivaties en mogelijkheden van andere partijen, bijvoorbeeld als het gaat om ruimtelijke en financiële kaders en bereikbaarheidsgevolgen”.

Daarom organiseert provincie Utrecht op vrijdagmiddag 28 mei 2021 van 13.00 tot 16.30 uur ‘Conferentie Rijnenburg’: een digitale bijeenkomst waarin verschillende partijen informatie delen en in gesprek gaan over het beleid, de waarden, de maatschappelijke opgaven en de diverse belangen in het gebied.

PROGRAMMA
Het programma bestaat uit drie onderdelen:

Waarden
Een presentatie over de rijkheid van het landschap van Rijnenburg; wat is de historie, en welke kwaliteiten en eigenschappen heeft het gebied?

Maatschappelijke opgaven
Hoe kan de ontwikkeling van Rijnenburg bijdragen aan de maatschappelijke opgaven? Gemeente Utrecht, Het Rijk, het waterschap HDSR en de provincie geven een toelichting op het huidige beleid: de Nationale Omgevingsvisie, de Omgevingsvisie provincie Utrecht en de Ruimtelijke Strategie Utrecht. In een bestuurlijk gesprek komen de kansen en belemmeringen aan bod, evenals het ‘waarom’ achter gemaakte keuzes.

Perspectief op Rijnenburg
Partijen met een belang, een rol of een functie in het gebied delen hun perspectief op of plan voor mogelijke veranderingen op het vlak van wonen, werken, energie, bereikbaarheid en leefbaarheid. Gedurende het programma nemen genodigden via een chat deel aan de studiogesprekken.

AANMELDEN
Wilt u digitaal aanwezig zijn bij de conferentie, meld u dan nu aan via dit aanmeldingsformulier.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Nieuwegein is een moderne stad. Toch hebben wij eeuwenoude geheimen. Ben je wel eens op het Museumwerf in Vreeswijk geweest? Daar wordt het verleden herschapen. Stiekem vind ik het jammer dat de stadskraan straks naar Utrecht gaat, dus geniet ervan zo lang het nog kan!’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al drie delen!

Avond van de Raad donderdag 20 mei 2021

Op donderdag 20 mei is er weer een digitale Avond van de Raad. U bent daarbij online van harte welkom om 20:00 uur. De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda:

Raadzaal:

  • RUD zienswijze programmabegroting 2022 (20:15 uur)
    Het college vraagt de gemeenteraad geen zienswijze in te dienen bij de RUD Utrecht op de ontwerp Programmabegroting 2022 RUD Utrecht, maar een brief te sturen met de strekking dat de gemeente zo spoedig mogelijk wil worden geïnformeerd over de financiële consequenties van diverse trajecten. De RUD Utrecht is een gemeenschappelijke regeling van 11 gemeenten en de provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein maakt sinds 2014 deel ervan uit.
  • Raadsvoorbereidend: Integraal ruimtelijk perspectief IRP van de U16 (inclusief regionaal programmeren)
    Het college vraagt de gemeenteraad via een zienswijze over het concept besluit van de U16-gemeenteraden in te stemmen met het Integraal Ruimtelijk Perspectief voor de regio. Te bekijken via www.nieuwegeinseraad.live/stream1Woensdagavond 12 mei is er ook een Avond van de Raad met o.a. de inspraakronde en de dialoog raad met de stad over de stedenband Rundu

    Kijk live mee via www.nieuwegeinseraad.live/stream1

    Tot slot
    U kunt de volledige agenda vinden via https://ris2.ibabs.eu/nieuwegein. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van onze gemeenteraad via de Facebook-pagina (@NieuwegeinseRaad), Twitter (@raadngein) en website van de gemeente Nieuwegein. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de grifie via telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres: grifie@nieuwegein.nl.

Doe mee met NLdoet op 28 en 29 mei!

Op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei wordt de landelijke vrijwilligersactie NLdoet gehouden. In Nieuwegein kan je meehelpen bij vele verschillende organisaties. Veel activiteiten zijn buiten, zodat iedereen zich goed aan de Coronaregels kan houden.

Deelnemers kunnen zich bijvoorbeeld inzetten bij de bouwspeeltuinen Jeugdland en Bouwgein. Er is veel kluswerk te doen, zodat de kinderen er daarna weer volop kunnen spelen. Ook kan worden geholpen bij het aanleggen van een moestuin bij locatie Vreeswijk van Zorgspectrum, meubels opknappen bij korfbalvereniging Koveni en een tuinhuisje bouwen bij amateurtuindersvereniging Ons Belang. Op de website van NLdoet staan nog meer Nieuwegeinse organisaties vermeld waar mensen aan de slag kunnen.

Iedereen die dus even wat tijd over heeft op vrijdag 28 of zaterdag 29 mei is van harte welkom om de handen uit de mouwen te steken. Aanmelden voor een klus kan via de website van NLdoet!.

Foto: Karin Beenen: De vorige keer werd ook volop geklust bij bouwspeeltuin Jeugdland

Tinimini viert ‘Dag van de Minibieb’

Een boekenmarkt. Een kleine rommelmarkt met miniprijzen. De beste koffie en thee van de straat. Tinie Middelbos staat zaterdag 5 juni 2021 klaar om de landelijke dag van de minibieb te vieren. Van 10.30 uur tot 15.30 uur is iedereen welkom bij haar minibieb, Tinimini, aan de Naarderveste 12 in Nieuwegein.

Middelbos opende haar minibieb vorig jaar. Het idee van de bieb ontstond omdat ze boeken op internet verkoopt en de opbrengst doneert aan Stichting Haarwensen. Deze organisatie laat van gedoneerd haar pruiken maken voor kinderen tot 18 jaar die kaal zijn geworden, bijvoorbeeld door chemotherapie. Stichting Haarwensen staat ook centraal bij de open dag van 5 juni. Zo gaat de opbrengst van de rommelmarkt rechtstreeks naar dit goede doel.

De omloopsnelheid van boeken was vanaf het begin hoog. En dat is zo gebleven. Veel mensen uit de buurt, maar inmiddels ook de wijdere omgeving, maken gebruik van het aanbod aan romans, kookboeken, thrillers en kinderboeken. ‘Een minibieb is een plek waar iedereen welkom is. Deurtje open, boek uitzoeken, deurtje dicht. Boek meenemen en geniet van het lezen. Boeken verdienen een tweede leven!’

Over Minibieb
Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Je kunt een eigen minibieb ophangen aan jouw huis of plaatsen bij jouw vereniging, school of bedrijf. Maar je kunt ook een andere Minibieb blij maken met jouw boeken. Leen niet alleen boeken, maar ruil er ook af en toe eentje. Als iedereen meedoet, kunnen veel mensen genieten van lezen en verstoffen boeken niet achterin de kast

Wat is een Minibieb
Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is. Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een Minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.

Ontstaan
Steeds meer instellingen hebben last van de crisis of er wordt om andere redenen bezuinigd. Zo verdwijnen er steeds meer bibliotheken of moeten boekwinkels hun deuren sluiten. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven van burgers voor elkaar. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander en noem maar op. Minibieb sluit aan bij deze beweging. Wat is er mooier dan met elkaar in een buurt, bij een vereniging of bedrijf boeken te delen. Vaak staan ze in de kast nadat je ze gelezen hebt, maar met Minibieb kun je er iemand anders blij mee maken. En wie weet kom jij ook weer een mooie verrassing tegen in een andere Minibieb.

Bouwen aan eeuwenoude stadskraan gaat door op Museumwerf Vreeswijk

In september had ie moeten prijken aan de Utrechtse Weerdsingel, naast de Monicabrug. De replica van een eeuwenoude stadskraan, die honderden jaren beeldbepalend was in de Utrechtse binnenstad en onmisbaar voor de handel. Maar het feestje moet noodgedwongen worden verplaatst. Corona en geldgebrek gooit roet in het eten. Hoewel het blijft zoeken naar de financiering, blijven Liesbeth Bouwhuis en het team van Stichting Stadskraan positief: “Wij gaan door met de bouw en het opleiden van jongeren.”

De middeleeuwse, houten stadskraan die in Vreeswijk op het Museumwerf wordt nagebouwd, heeft eeuwenlang op het wed bij de Ganzenmarkt in Utrecht gestaan. Deze kranen werden gebruikt om goederen vanaf het water naar het straatniveau te tillen. Het startsein voor het nabouwen van de kraan vond plaats op 12 maart 2019. Zie onze reportage hierboven.

Op de scheepswerf in Vreeswijk staan werklieden te schaven, schuren en meten. Het is precisiewerk en elke millimeter telt. Continu overleggen werklieden met elkaar over de benodigde werkzaamheden. Samenwerken is een belangrijk onderdeel van het werk.

Het project is iets vertraagd door Corona en op financieel gebied is het soms schrapen. “Het financieren van dit soort niet-winstgevende projecten is altijd lastig. En het is met het virus moeilijk om – mogelijke – sponsoren uit te nodigen voor een rondleiding, lunch, of borrel. We zijn alles bij elkaar aan het scharrelen”, vertelt Bouwhuis. Dit soort projecten financieren blijft altijd een kunst, benadrukt Bouwhuis, en dus maakt ze zich geen zorgen. Ze heeft voor hetere vuren gestaan.

Wij werken door
“Gelukkig hebben we een goede manier gevonden die het mogelijk maakt om veilig door te werken en daarmee een praktijkopleiding, op locatie, te kunnen bieden.” Want corona of geen corona, de vaklieden blijven vrijwel voortdurend bouwen. “Wij hebben, in tegenstelling tot het ROC, nauwelijks stilgelegen”, benadrukt Bouwhuis.

Leerlingen van de Ambachtsschool bouwen de kraan gedurende een leerwerktraject. Iedereen kan zich, met of zonder opleiding, aanmelden. “Wij kijken niet naar de achtergrond van leerlingen”, stelt leermeester Dimitri Marangos. Hij vervolgt: “Maar je committeert je wel aan het project en het aantal dagen waarop je werkt.”

Ieder zijn eigen traject
Het project is een middel om vakkrachten op te leiden en de deelnemers technische vaardigheden aan te leren. Marangos: “Het traject verschilt voor iedereen. De een komt hier werken omdat hij uit een burn-out komt, de ander doet een meubelmakersopleiding aan het ROC.” De theorie leert de leerling op het ROC en het praktijkgedeelte aan het scheepswerf in Vreeswijk. Het maakt niet uit dat de leerlingen geen meubels maken. “Gedurende het traject behalen de leerlingen alle vereiste competenties, door samen te werken aan een ‘mooi project'”.

Maarten heeft na zijn VWO een tussenjaar genomen en is begonnen met de bouw van de stadskraan. Maarten doet geen opleiding en werkt omdat het project hem aantrekt. Hij ziet met lede ogen aan hoe hij het hout zijn eigen leven lijdt. Hij wijst naar de grote houten dwarsbalken: “Je blijft voortdurend bijschaven om het hout in de juiste vorm te houden.” “Het hout dat we gebruiken is vers gezaagd en dat droogt, werkt, krimpt en trekt op. Dat kan voor een nieuweling wel frustrerend zijn”, zegt Bouwhuis. Maar dat hoort erbij en is ingecalculeerd, benadrukt ze.

Zo komt de stadskraan eruit te zien als hij af is

Bekwaam in het doen van handwerk
Bovendien raken de leerlingen bekwaam in het uitvoeren van handwerk, terwijl studenten meubelmaker normaal gesproken veel machinaal werken. “Hier werken we met beitels, handschaven en handzagen”, vertelt Marangos. “Als je avontuurlijk bent, kun je ontzettend veel bij ons leren.” En in de toekomst plukt de leerling, op zoek naar een baan, hier de vruchten van.

De originele opleverdatum van de stadskraan is nu verplaatst naar het laatste kwartaal van dit jaar. Dan wordt de kraan op zijn plek gezet.

Met dank aan Michiel van Ooijen (RTV Utrecht)

‘De Malapertweg’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Malapertweg. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Malapertweg op Plettenburg, een nieuwe wijk in wording in Nieuwegein. De woningen aan de Malapertweg maken deel uit van de historische lintbebouwingsstructuur van de Overeindscheweg.

Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week de omgeving rond de Oude Sluis in Vreeswijk uit 1935.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart komt uit ongeveer 1935 en is uitgegeven door A.V.A.. De drukker is onbekend. Links is de Dorpsstraat, rechts de politiepost waar nu de kapsalon van Sjaak Slokkers zit.