Verdachten van neersteken 18-jarige Nieuwegeiner aangehouden

Politieagenten hielden woensdag 5 mei jl. omstreeks 18.30 uur op de Mineurslaan nabij het Jaarbeurs drie minderjarige verdachten aan op verdenking van betrokkenheid bij een steekincident eerder op de middag. Hierbij raakte een 18-jarige inwoner uit Nieuwegein zwaargewond.

Omstreeks 18.00 uur die woensdagmiddag ontstond nabij Utrecht CS een incident waarbij de 18-jarige man uit Nieuwegein met een mes werd gestoken. Op het moment van het incident was er vrij veel publiek aanwezig. Het incident zorgde korte tijd voor enig tumult. In dat tumult wisten de drie betrokken personen aanvankelijk te ontkomen.

Doordat politieagenten snel ter plaatste waren, konden de drie verdachten snel worden achterhaald. Het drietal was eerder die dag al door de politie gecontroleerd. Zij konden korte tijd later worden aangehouden op de Mineurslaan in Utrecht.

De drie verdachten in de leeftijd van 15 jaar zijn afkomstig uit Vianen en Benschop. Zij zijn ingesloten voor nader verhoor. Het slachtoffer uit Nieuwegein werd naar het ziekenhuis gebracht en werd direct geopereerd. Hij is buiten levensgevaar. De directe aanleiding van het incident is nog niet bekend. De politie doet onderzoek naar het incident.

‘Nieuwegein, waarom?’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als ware het een verlengstuk van zijn hand. Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

En dan zijn er nu en dan van die momenten dat hij verzucht: Nieuwegein, waarom? En mocht u deze verzuchting ook wel eens slaken, laat ons dan weten waaróm u uw verzuchting slaakt. Misschien ziet Arend er een foto in …… Deze week kwam onze redactie een opvallend bericht tegen van Niki Wennekes uit Nieuwegein.

Op Facebook trof de redactie bovenstaande fotocollage aan van Niki Wennekes. Niki verzuchtte: ‘Wat een trieste aanblik! De Bergfluiter in de wijk De Doorslag zonder bomen.’

We zijn het hartgrondig met Niki eens en vragen ons af hoe het toch komt dat Nieuwegeinse bomen zo vaak ten prooi vallen aan… ja… waaraan eigenlijk…

De Nationale Sportweek in Nieuwegein

Van 18 tot en met 27 september aanstaande is de Nationale Sportweek van NOC*NSF. Nieuwegein is dit jaar voor de 3e keer HostCity! Samen met alle partners wil de organisatie er weer een groot sport- en beweegfeest van maken! Doe je mee? Samen maken we het mogelijk!

Thema’s
Elke dag in de Nationale Sportweek heeft een thema wat centraal staat. Rode draad tijdens de NSW is 50 jaar Nieuwegein en Positieve Gezondheid. Per themadag is een buurtsportcoach aanspreekpunt.

Meedoen?
De Nationale sportweek is de gelegenheid om jouw sport, beweegactiviteit, vereniging, of club te promoten. Ook beweeggroepjes en andere organisatie kunnen deelnemen aan de sportweek. SportID en Verbindion zullen samen met NOC*NSF de promotie voor de Nationale Sportweek in Nieuwegein verzorgen. Je zult je wellicht afvragen op welke manier je mee kunt doen. Je kunt al laagdrempelig meedoen door tijdens de Nationale Sportweek een training open te stellen op je eigen vereniging. Maar je kunt natuurlijk ook een clinic geven op een school of een demonstratie verzorgen op de dag van de sportclubs. Een activiteit voor een specifieke doelgroep organiseren behoort ook tot de mogelijkheden. Mocht je mee willen doen, maar weet je nog niet zo goed hoe? Dan denkt de organisatie graag met je mee.

Corona
Hoe de Corona situatie medio september is, blijft lastig te zeggen. Uiteraard worden de ontwikkelingen rondom het virus op de voet gevolgd tijdens de voorbereidingen. Uiteraard zal dan eventuele geldende Coronamaatregelen in acht worden genomen tijdens de Nationale Sportweek.

Aanmelden
In de maand mei wordt het activiteitenprogramma van de Nationale Sportweek vormgegeven. Heb je al suggesties of nog juist nog niet? Maar wil je graag meedoen aan de Nationale Sportweek? Neem dan ieder geval voor 21 mei contact op met buurtsportcoach Sander Tuitel via: s.tuitel@merwestein.nl.

Groene Lintje 2021, dit jaar aan de inwoner met de mooiste boomspiegel

Dit jaar gaat het allemaal net even anders. En dat geldt ook voor het Groene Lintje die GroenLinks jaarlijks uitreikt in Nieuwegein. Dit jaar reiken zij op 5 juni – Wereldmilieudag – het Groene Lintje uit aan een inwoner met de mooiste boomspiegel.

Wat is dat, een boomspiegel? Een boomspiegel is de benaming van het stukje grond rondom de boomstam, vaak is de boomspiegel begroeid met gras of is het kale grond. “Een geweldige kans om onze stad verder te vergroenen”, aldus steunfractielid Rien van Keulen. “Als we deze lege stukjes grond zouden beplanten met bloemen en planten, fleuren we de straten verder op en zorgen we voor meer biodiversiteit.”

Navraag bij de gemeente leerde dat inwoners deze boomspiegels zonder vergunning mogen beplanten. Iedereen kan dus in principe zijn of haar tuin of leefomgeving op een gemakkelijke manier groener maken. Als extra impuls wil de lokale afdeling van GroenLinks de mooiste boomspiegel belonen: de beplanter(s) maken kans op het Groene Lintje dit jaar. Daarmee willen we dus hetzelfde als andere bekende initiatieven als het NK Tegelwippen en ‘Tegeltje eruit, plantje erin.’

Genoeg redenen dus om vandaag nog te beginnen met beplanten. Doe je mee aan deze actie, of weet je wel iemand anders die hier enthousiast van wordt? Geef jezelf of de ander dan op door een mail te sturen naar nieuwegein@groenlinks.nl. Kunnen wij op jou rekenen? Op 5 juni 12.00 selecteert GroenLinks via een poll op basis van een top 3, samen met iedereen die de Facebookpagina van de partij die dag bezoekt, de winnaar van het Groene Lintje 2021.