Raadsvergadering 4 maart 2021

Op donderdag 4 maart aanstaande vergadert de gemeenteraad. Deze besluitvormende raadsvergadering vindt digitaal plaats. Publiek kan online via de livestream meekijken.

De volgende onderwerpen, die tijdens eerdere Avonden van de Raad besproken zijn, liggen nu ter besluitvorming voor:

Start om 19:30 uur
De raadsvergadering begint om 19.30 uur in plaats van de gebruikelijke 20.00 uur. De livestream is te volgen via www.nieuwegeinseraad.live/stream1. Maandag 8 maart staat als eventuele reserveavond gepland.

Tot slot
Alle vergaderstukken van zijn hier te vinden.

Baggeraars vissen auto uit de Hollandse IJssel

Op dit moment wordt, in opdracht van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de Gekanaliseerde Hollandse IJssel (GHIJ) uitgebaggerd. Deze baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd door Aannemer J.P. Schilder BV uit Ursum. De werkzaamheden waren sinds afgelopen week, na een periode van vorst, weer hervat.

Vandaag werd in het stuk van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel ter hoogte van de IJsselsteinseweg 55, beter bekend als De Doorslag, een voertuig gevonden. De baggeraars hebben het voertuig van de bodem gehaald en op het droge gelegd. De politie was hierbij aanwezig. Hoe lang het voertuig in het water heeft gelegen is nog onbekend.

Het voertuig zal volgens het geldende protocol, naar de overstortlocatie aan de Parallelweg in Nieuwegein worden gebracht, waar de politie een onderzoek zal houden. Onderzocht zal worden of het voertuig expres is gedumpt in De Doorslag en/of het iets te maken heeft met een eventueel misdrijf.

Bij het baggeren wordt er van alles gevonden: afval, winkelwagens, uitlaten van auto’s, leidingen, hout, banden. Een vondst als deze komt niet alledag voor.

Baggeren van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel
Sinds de jaren ’70 is er nagenoeg niet meer gebaggerd. De werkzaamheden zijn nodig om de vaarweg voldoende diep te houden. Ook kan er meer water door de GHIJ stromen. Hierdoor is de afvoer van water in natte perioden en de aanvoer van water in droge perioden gewaarborgd, net als de aanvoer van zoet water naar West-Nederland tijdens extreme droogte.

Week van de AfvalHelden

Medewerkers uit de afvalbranche zijn essentieel voor het draaiende houden van de Nederlandse samenleving. Begin 2020 werd dit extra duidelijk, toen de Coronacrisis het dagelijks leven in Nederland op zijn kop zette. Daarom lanceren de NVRD en Vereniging Afvalbedrijven dit jaar van 1 tot en met 7 maart de Week van de AfvalHelden.

De Week van de AfvalHelden is dé week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. Ook RMN die het huisvuil ophaalt in Nieuwegein heeft  zijn helden met een hoofdletter H. Elke dag weer zorgen zij met hun werkzaamheden voor een aangenaam straatbeeld in o.a. Nieuwegein.

RMN zet medewerkers in het zonnetje
Op de openingsdag (maandag 1 maart) van de week van de “AfvalHelden” zorgt RMN voor wat lekkers bij de koffie. Daarnaast organiseert RMN, voor al haar medewerkers, op woensdagochtend 3 maart een speciaal Coronaproof, “to go” ontbijt.

Geef ook een blijk van waardering
De medewerkers zorgen er iedere dag weer voor dat de wijken er netjes en opgeruimd uitzien, ook in deze Coronatijd. Daarom vraagt RMN om uw waardering te laten blijken in deze speciale week. Steek een duim op als u een RMN medewerker ziet, misschien heeft u een bakje koffie klaar staan voor hen, of hebben de kinderen een mooie tekening gemaakt. Ook een digitale opsteker waarderen de medewerkers enorm. Dus bent u tevreden over het bijhouden van het groen in uw wijk, over het schoonvegen van uw straat, de servicegerichtheid van de medewerkers op het recyclingstation of over het legen van de containers? Laat dan een leuk bericht achter via het contactformulier of via de Social Media kanalen. U doet de medewerkers daar een groot plezier mee.

Doe mee met de kleur- en bouwplatenactie
Ook kinderen kunnen een bijdrage leveren aan de Week van de AfvalHelden. Hieronder zijn mooie kleur- en/of bouwplaten te downloaden. Hoe leuk is het als ze deze inkleuren en uitreiken aan onze medewerkers, of achter het raam ophangen. Zo krijgen RMN medewerkers een kleurrijke verrassing tijdens hun werkzaamheden in uw wijk.

Politie doet buurtonderzoek na mogelijk schietincident in de binnenstad

Bewoners van de Ruiterstede in de binnenstad van Nieuwegein werden afgelopen nacht rond 23.45 uur opgeschrikt door een harde knal. Getuigen zagen dat twee personen vlak daarvoor op straat ruzie hadden. Zij alarmeerde hierop de politie.

De politie kwam met meerdere eenheden ter plaatse en sloot de straat vervolgens af voor onderzoek. Daar was de conclusie dat er mogelijk een alarmpistool is gebruikt. Een alarmpistool lijkt op een echt wapen, maar laat alleen een luide knal horen en vuurt geen kogels af.

Er is niemand aangehouden en er waren ook geen gewonden. De politie doet nog buurtonderzoek en roept getuigen die meer weten op om zich te melden.