Digitaal bezoekerscentrum dijkversterking opent deuren

In de provincie Utrecht worden de dijken langs de Lek en Nederrijn over een lengte van 55 kilometer versterkt. Dit om de provincie in de toekomst beter te beschermen tegen hoogwater. De versterking geeft eveneens de mogelijkheid om de dijken mooier te maken en kansen voor recreatie beter te benutten. Tot en met 14 maart zijn deze dijkplannen te bekijken in een digitaal bezoekerscentrum. Een uniek concept, ontstaan als gevolg van beperkingen door de Coronamaatregelen. Geïnteresseerden kunnen op elk moment het online bezoekerscentrum betreden.

Versterking van de dijken biedt ook kansen op het gebied van natuur, recreatie en verkeersveiligheid. Het digitale bezoekerscentrum geeft een beeld van de plannen. Door bijvoorbeeld bestaande wandel- en fietspaden te verbinden, recreatieve voorzieningen aan te leggen, historische objecten als forten zichtbaar te maken en door de uiterwaarden aantrekkelijker te maken, wordt de dijk mooier en beleefbaar. Zo heeft de aanpak van de dijken enerzijds meerwaarde voor de waterveiligheid en anderzijds voor verbetering van de leefomgeving.

Plannen
Het ontwerp van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijlanden voor het dijktraject tussen Culemborgse Veer en Beatrixsluizen is op hoofdlijnen gereed. Het plan is om aanvullend de natuurwaarden in de uiterwaarden van de Honswijkerwaard en de Steenwaard te versterken. Voor cultuurhistorie wordt gekeken naar het zichtbaar maken van de inundatiesluis bij Fort Honswijk en naar het ontwikkelen van de het gebied van de Waterlinie tot ‘icoongebied.’ Met veilige wandel- en fietsroutes kunnen recreanten dan een bezoek brengen aan de historische forten van de linie.

Digitaal bezoekerscentrum
In het traject voor mooie en veilige dijken werken verschillende partners samen. De provincie werkt samen met HDSR, gemeenten Houten en Nieuwegein, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Tot en met 14 maart zijn de dijkplannen op het gebied van versterking, natuur, recreatie en verkeersveiligheid te bekijken in het digitale bezoekerscentrum. Ook vinden er een aantal live presentaties plaats.

Wat zijn leenmogelijkheden voor consumenten?

Je ontkomt er niet altijd aan om geld te lenen. Ook al heb je een goedgevulde bankrekening, je wilt niet per se een verbouwing, de aankoop van een auto of een nieuwe keuken in een keer ophoesten en je spaarrekening hiervoor gebruiken. Het gaat dan vaak niet om kleine bedragen maar vaak om vele duizenden euro’s. Gebruik je spaarrekening dan als buffer voor onzekere tijden.

Als consument kun je in verschillende vormen geld lenen. Je kunt bij je hypotheekverstrekker terecht voor het verhogen van de hypotheek voor de verbouwing of verduurzaming van je woning. Ook al gaat deze optie niet op voor financiering buiten de woning. Voor leningen kun je ook bij familie terecht voor een onderhandse lening of bij een kredietverstrekker (een bank of bemiddelaar)

Welke opties kun je kiezen?
Een persoonlijke lening is met name bedoeld voor grote aankopen die je in een korter tijdsbestek wilt aflossen. Met een hypotheek zit je vast aan een erg lange looptijd en maak je de nodige kosten voor het aanpassen van de hypotheek. Een persoonlijke lening geeft zekerheid vanwege de vaste looptijd en vaste rente. Voor een verbouwing is ook hiervan de rente aftrekbaar waardoor het een interessant (zeker bij kredietbemiddelaars) alternatief is voor een hypotheek.

Het is in ieder geval de beste leenvorm voor de aankoop van een auto of boot waar de kosten vaststaan.

Een andere optie is een doorlopend krediet. Je spreekt een vaste limiet af tot waar je kunt lenen. Het voordeel is dat je alleen betaalt wanneer je geld opneemt. Nadelen zijn dat de rente variabel is en de drempel erg laag is om na maandelijks aflossing weer geld op te nemen. Zo kom je nooit van de lening af. Een voorbeeld van een doorlopend krediet is een creditcard en dat wordt vaak gebruikt door mensen die niet zeker weten hoeveel geld zij tijdelijk nodig hebben.

Lenen bij familie is zeker ook een optie, maar daar kleven ook de nodige risico’s aan vast. Stel dat je ruzie krijgt, dan wordt het erg lastig om zaken gescheiden te houden en emoties de overhand nemen. Wanneer je leent van een familielid dan is de rente die je afspreekt is vaak lager maar dat hangt ook af van de relatie die je hebt met het familielid.

Werkgroep Rundu doneert muskietennetten aan bewoners in Rundu

De gemeente Nieuwegein heeft sinds 1994 een Stedenband met Rundu. Rundu, een stad met zo´n 70.000 inwoners in het noordoosten van Namibië, ligt in het armste deel van het land, aan de grens met Angola en de rivier de Kavango.

De Werkgroep Rundu houdt zich bezig met alle particuliere initiatieven vanuit Nieuwegein. Zo onderhoudt de werkgroep bijvoorbeeld een groot aantal vriendschapsbanden tussen scholen in Nieuwegein en Rundu. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Red Nose Day’ die de afgelopen jaren werden gehouden op het Anna van Rijn College om geld in te zamelen voor de scholen in Rundu.

Afgelopen week mocht de contactpersoon van de Working Group Nieuwegein en de sinds kort aangewezen Councellor van Rundu, tijdens een ceremonie 83 muskietennetten in ontvangst nemen. Deze netten zijn hoog nodig om ernstige, soms cerebrale malaria te voorkomen bij kinderen onder de 5 jaar. Deze zijn – naast zwangere vrouwen – het meest ‘at-risk.’

’De muskietennetten zijn gefabriceerd door lokale vrouwen, werkzaam bij Mossi Nets in Grootfontein in Namibië. Een mijlpaal dus, voor Nieuwegein en Rundu!’ aldus Willem van Woerden die de portefeuille gezondheidszorg onder zijn hoede heeft binnen de Werkgroep Rundu in Nieuwegein. Met de donatie is een bedrag gemoeid van 750 euro.

Nijntje kijkt weer uit over de Sluyterslaan in Jutphaas

Het Utrechtse kunstenaarscollectief De Strakke Hand heeft een nieuwe kunstwerk gemaakt op de Sluyterslaan in Jutphaas/Wijkersloot. Op de begane grond van één van de gevels van de flats is een afbeelding te zien van Nijntje met enkele dieren. Natuurlijk in de bekende felle kleuren. De opdrachtgever is Mitros, de eigenaar van de flats aan de Sluyterslaan.

De Strakke Hand is een kunstenaarscollectief dat zich verenigt in de liefde voor het creëren. Een bedrijf opgestart ten tijde van crisis om met vernieuwing, originaliteit en creativiteit een lichtpunt te brengen in donkere dagen. Door het nemen van risico’s en het aangaan van nieuwe uitdagingen willen de kunstenaars van het collectief het verschil proberen te maken en elke dag anders te laten zijn. ‘Momenteel werken 13 man bij het bedrijf’, aldus de oprichter Michiel Meulemans tegenover onze redactie.

Dat het werk van Nijntje komt op deze gevel van de flat aan de Sluyterslaan is niet vreemd. Zo’n 15 jaar geleden hadden de bewoners de gevel ook al een keer beschilderd met het werk van Nijntje. ‘Dat was aan vervanging toe. Hier en daar zag je nog wel wat van de muurbeschildering, maar de vellen hingen er bij’ aldus Meulemans.

Buurtbeheerder Max van der Peet van Mitros nam samen met de bewoners het initiatief om de flat weer te verfraaien. Enkele bewoners die toen de muur hadden beschilderd waren ook aanwezig bij het uitwerken van het idee. Nadat De Strakke Hand het concept verder had uitgewerkt, kreeg het de goedkeuring van Mercis BV. Dit bedrijf beschermd de werken van Dick Bruna’s Nijntje.

‘Het ontwerp is van afstand goed zichtbaar en neemt de kinderen mee in de belevenis, bedoeld door Dick Bruna’ aldus Meulemans. Het kunstwerk zat er in 1 dag op met een team van acht man. Het prepareren van de muur kostte iets langer, twee dagen.

Onze fotograaf Jordi Jupijn maakte onderstaande foto’s hoe Nijntje uit kijkt over de Sluyterslaan in Jutphaas/Wijkersloot.