Nieuwegeiner de cel in die ex-vriendin verkrachtte

Een 21-jarige man uit Nieuwegein is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De verdachte verkrachtte in september 2017 een vrouw, waarna hij haar afperste.

Verkracht
In de nacht van 26 september 2017 meldt het slachtoffer zich bij het politiebureau in Rijswijk. Ze verklaart dat ze met haar ex-vriend, de verdachte, had afgesproken in Amsterdam. Hij stapte bij haar in de auto, werd agressief en gebood haar naar een hotel te rijden en daar een kamer te boeken. Daar aangekomen, verkrachtte de verdachte het slachtoffer meerdere keren. Toen de verdachte en het slachtoffer het hotel aan het einde van de avond verlieten, dwong hij haar om geld over te maken naar zijn rekening. De verdachte verklaarde later inderdaad seks te hebben gehad met de vrouw, maar dat dit met wederzijdse instemming was gegaan.

Bewijsmiddelen
De rechtbank gaat niet mee in de verklaring van de verdachte. Het slachtoffer heeft meerdere malen verklaard over wat er die nacht heeft plaatsgevonden. Deze verklaringen zijn consistent en worden ondersteund door andere bewijsmiddelen, zoals een geluidsopname waar op te horen is dat het slachtoffer juist niet instemde met de seks. Daarnaast bevestigt een getuige, een vriendin die het slachtoffer kort daarna zag en sprak, haar verhaal. Wat betreft de afpersing blijkt inderdaad uit bankgegevens dat het slachtoffer na het verlaten van het hotel, geld over heeft gemaakt naar de verdachte.

Straf
De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte zich verplicht laten behandelen. De opgelegde straf is lager dan de geëiste 3 jaar. Dit komt mede doordat dat de rechtbank de verdachte vrijspreekt van een aanranding van een andere vrouw. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat verdachte net 18 jaar was toen hij de strafbare feiten pleegde, en bovendien verminderd toerekeningsvatbaar was.

AHN Zomerfestival 2020 in teken van Petanque spelen

De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) gaat deze zomer gewoon weer gezellig door met het AHN Zomerfestival 2020. Iedere zaterdagmiddag gedurende de zomervakantie zijn inwoners van Nieuwegein van harte welkom om deel te nemen aan het gevarieerde aanbod en de gezelligheid van de AHN.

Zaterdag 15 augustus is er voor iedereen weer gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Deze middag zullen aan de deelnemers van het Zomerfestival de regels van Petanque spelen worden uitgelegd en voor wie dat wil is er de mogelijkheid om gezellig mee te doen met een spelletje Petanque.

De middag vindt plaats in het Petanque Centrum Nieuwegein aan de Galecopperzoom 1 in de wijk Galecop. Het begint om 13.30 uur en duurt tot 16.00 uur. Aanmelden is vanwege de coronapandemie wel verplicht. Aanmelden kan via begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch via 030-60 67 409, op werkdagen te bereiken tussen 10.00 uur en 12.30 uur. Mocht het vervoer een probleem zijn, dan kan bij tijdige aanmelding naar een oplossing worden gezocht.

Voorlopig geen nieuw plan openbaar vervoer 2021

Elk jaar maken de Utrechtse vervoerders U-OV en Syntus Utrecht een vervoerplan en een dienstregeling voor het nieuwe jaar. Ook dit jaar hebben de provincie Utrecht en de vervoerders verschillende vragen ontvangen van reizigers, inwoners en andere belangstellenden die graag willen meedenken over de ontwikkelingen rondom het Utrechts openbaar vervoer.

Normaal gesproken bieden de vervoerders in samenspraak met de provincie aan iedereen de mogelijkheid om mee te denken over deze vervoerplannen. Helaas loopt het dit jaar anders door de gevolgen van de corona crisis en de maatregelen die daardoor getroffen moeten worden.  Vanwege de vele onzekerheden is daarom in overleg tussen de provincie en vervoerders besloten om de voorbereiding van het nieuwe vervoersplan voorlopig uit te stellen. Zodra er meer duidelijkheid is over de beheersbaarheid en de financiële consequenties van deze pandemie, zal de provincie bekend maken wanneer er een nieuw vervoersplan gepresenteerd kan worden. Dit is echter geheel afhankelijk van de actuele ontwikkelingen.

Aangepaste dienstregeling
In overleg tussen vervoerders en provincie wordt het vervoersaanbod in corona tijd zoveel mogelijk afgestemd op de veranderende vraag. Dat kan dus ook betekenen dat er tussentijds wijzigingen komen en frequenties van ritten aangepast worden. De invloed van de corona crisis op het openbaar vervoer is namelijk groot. Nadat de dienstregeling eerder was beperkt, is het openbaar vervoer sinds 2 juni weer vaker gaan rijden. Het aantal ritten is opnieuw toegenomen en sinds juli is iedereen weer welkom in het openbaar vervoer. Wel gelden er een aantal maatregelen om te zorgen dat iedereen veilig met het openbaar vervoer kan reizen, zoals de verplichting om in de voertuigen een mondkapje te dragen.

De komende maanden zet de provincie Utrecht het overleg over de nieuwe dienstregeling met de vervoerbedrijven voort, zodat vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar blijven afgestemd.

Wat jij kunt doen bij een daklekkage? 3 gouden adviezen!

Je woont heerlijk in Nieuwegein. In een eigen huis of appartement. Mogelijk zelfs in een heel moderne woning, want die zijn er volop in en rond de stad. Maar… bij prettig wonen hoort helaas soms ook een uitdaging qua onderhoud: bijvoorbeeld een daklekkage! Wat jij kunt doen als dit voorkomt? En hoe kun je zoiets eigenlijk voorkomen? Speciaal voor jou: drie gouden adviezen!

Gouden tip 1 – Hoe voorkom je een daklekkage?
Als je dak regelmatig vervuild raakt door mos, rotte bladeren, algengroei of milieuvervuiling, dan is een jaarlijkse professionele reiniging een verstandige zet. Want juist door het vuil kan het dakmateriaal sneller gaan slijten en slijtage leidt vaak automatisch tot lekkages. En denk ook aan de schoorsteen, als je die hebt. Want als deze gebrekkig of vervuild is, kan er, behalve een mogelijke lekkage, ook een schoorsteenbrand ontstaan!

Gouden tip 2 – Wat als je toch een lek in je dak aantreft?
Het is te hopen dat het lek nog geen schimmel, houtrot of waterschade heeft veroorzaakt. Is dat wel het geval? Ruim dan nog niets op! Maak eerst foto’s van de schade voor je verzekeringsmaatschappij als je een inboedel- of opstalverzekering hebt. Natuurlijk zul je ook een erkend dakdekkersbedrijf moeten laten komen voor herstel van het lek. Houd er wel rekening mee dat verzekeraars alleen schade vergoeden door lekkages, niet het herstel van lekkages.

Gouden tip 3 – Hoe kom je in Nieuwegein aan een betrouwbare dakdekker?
Als je met schade zit door een daklekkage, dan kun je elke cent gebruiken. Een malafide dakdekker die het vel over je oren trekt, past niet in dit voornemen! Gelukkig kun je voor elk dakprobleem een website bezoeken waar je direct in contact komt met de plaatselijke dakdekker voor Nieuwegein. Of je nu in Vreeswijk, Batau-Noord of Galecop woont: deze vakman bezoekt vrijwel wekelijks alle mogelijke wijken!