Aanpak van provincie voor gevolgen Coronacrisis

De provincie Utrecht werkt aan maatregelen om de gevolgen van de Coronacrisis het hoofd te bieden. Daarvoor is een taskforce opgesteld die met andere overheden en instanties onderzoekt welke bijdrage, aanvullend aan landelijke maatregelen, kan worden geleverd. Het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht heeft Provinciale Staten geïnformeerd over de wijze waarop dit zal worden vormgegeven.

De provincie heeft als werkgever, als opdrachtgever en als middenbestuur met verbindende taken, mogelijkheden om te anticiperen op de Coronacrisis. Op al deze vlakken gaat de organisatie aan de slag met het verkennen en waar gewenst uitwerken van concrete maatregelen die de provincie Utrecht kan treffen in aanvulling op de inzet van het Kabinet en die van de Utrechtse gemeenten.

Gedeputeerde Robert Strijk is verantwoordelijk voor de hiervoor opgerichte taskforce: “De impact van het coronavirus op de samenleving is enorm groot: fysiek en sociaal maar ook economisch. Koepels van economische sectoren, onderaannemers en leveranciers doen een indringend beroep op overheden om hen te steunen, ook op ons.”

PROVINCIE ALS ECONOMISCHE FACTOR
Vanuit de opdrachtgevende rol is de provincie zelf ook een economische factor van belang. Voor alle activiteiten geldt dat we – zoveel als mogelijk – daarmee doorgaan. Dat geldt voor beleids- en planvorming, maar ook voor de levering van diensten en uitvoering van projecten. Uiteraard houden we daarbij rekening met de veiligheid en kwaliteit. Daarvoor zijn we voortdurend in gesprek met onze leveranciers en onderaannemers en volgen we nadrukkelijk de richtlijnen en adviezen van het RIVM. Bij beperkingen wordt voor een andere werkwijze gekozen zodat bijvoorbeeld inkoop en aanbestedingsprocessen kunnen doorlopen.

MONITORING ECONOMISCHE EFFECTEN
Om op gefundeerde wijze aan te kunnen geven waar aanvullende maatregelen wenselijk zijn, zullen de economische effecten van de Coronacrisis gemonitord worden. De provincie wil een scherp beeld hebben of de inmiddels beschikbaar gestelde noodmaatregelen van het kabinet en Europa werken, of dat er aanvullende maatregelen nodig zijn. En ook of er slimme ideeën zijn hoe met het virus of met de crisismaatregelen kan worden om gegaan.

De provincie wil zich in deze crisis maximaal inspannen voor het midden- en kleinbedrijf en familiebedrijven. Samenwerking vindt plaats met de regionale taskforce van de EBU om onze virtuele oren en ogen goed open te hebben om te horen wat speelt. Gedeputeerde Robert Strijk: “Daar waar de huidige ondersteunende maatregelen onvoldoende werken voor groepen van ondernemers, en dit zeer waarschijnlijk niet de bedoeling is van het kabinet, geven we dit door via onze relaties met het Ministerie of kijken we wat we zelf willen en kunnen doen.”

SUBSIDIES
Als opdrachtgever heeft de provincie ook grote aandacht voor de cultuur- en erfgoedsector en de toeristische en recreatiesector die allemaal hard worden getroffen door het wegvallen van inkomsten. De provincie richt zich in eerste instantie op die instellingen uit de cultuursector waarmee al langer een financiële relatie is. Het gaat dan om gesubsidieerde festivals, (kasteel)musea en overige partnerinstellingen. Bekeken wordt hoe zij ondersteund kunnen worden.

De verwachting is dat gesubsidieerde activiteiten zullen worden getroffen op nagenoeg alle beleidsterreinen. Het is voor de organisaties van groot belang om duidelijkheid te krijgen hoe de provincie in dit soort situaties omgaat met de subsidieverlening. Daar waar de provincie subsidies verstrekt, wordt gewerkt aanvullende beleidsregels die moeten voorkomen dat instellingen verder in financiële problemen geraken. Te denken valt aan het niet terugvorderen van gemaakte kosten, ook als de activiteiten niet hebben plaats gevonden.

Bij alle te onderzoeken maatregelen wordt gekeken naar wat andere overheden al doen en hoe de provincie daar op aan kan vullen. De provincie kan niet altijd extra financiële steun bieden. De garantiesteun voor de toeristische sector zou onderdeel moeten zijn van het totaalpakket van het Rijk voor steun aan bedrijven. Met de Hiswa en de Recron wordt hier komende week over gesproken.

OPENBAAR VERVOER
Ook de vervoersbedrijven binnen de provincie ervaren de gevolgen van de crisis en kampen met teruglopende opbrengsten. Zij vervoeren gemiddeld nog maar 15% van het reguliere reizigersaanbod. Als opdrachtgever voor het OV houdt de provincie doelbewust een fors aanbod in stand, om te zorgen dat deze vitale diensten beschikbaar blijven. Met andere provincies, de stadsregio’s en de decentrale OV-autoriteiten is de provincie Utrecht landelijk in gesprek met de vervoerders. De provincie Utrecht waakt ervoor dat de vervoerders niet in liquiditeitsproblemen komen en daardoor failliet zouden gaan.

Van belang is dat OV- en regiotaxibedrijven in ieder geval de komende tijd, ook in afwachting van de compenserende maatregelen van het Rijk, in staat zijn om aan hun betalingen te voldoen. Daarom is besloten om de bevoorschotting onder voorwaarden naar voren te halen. Daarmee is de dienstverlening de komende maanden geborgd.

LOKALE MEDIA
Ook de noodkreet van fors terugvallende advertentieopbrengsten vanuit de verschillende lokale media is met de provincie gedeeld. Het vanuit het coalitieakkoord voorgenomen onderzoek naar de versterking van de lokale journalistiek wordt benut om concrete ondersteuning te onderzoeken. We proberen onze aanpak te versnellen.

BRIEF AAN RELATIES
In een brief over deze aanpak aan alle relaties (pdf, 118 kB) schrijft de provincie dat gezamenlijk op zoek wordt gegaan naar passende oplossingen. Maatwerk en creativiteit zullen veelvuldig nodig zijn om goed in te kunnen spelen op bestaande wetgeving en richtlijnen.

De provincie geeft verder aan zich redelijk en billijk te zullen opstellen waar het gaat om termijnbetalingen, subsidievereisten en het toepassen van contractueel opgenomen boetes. Daarnaast heeft de snelheid van de financiële afhandeling bij ons hoge prioriteit.

De provincie vraagt inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden met vragen of zorgen contact op te nemen via email: taskforce-corona@provincie-utrecht.nl of telefoon: 030 258 29 29.

Nieuwe aandacht voor voortvluchtige Gerel Palm levert zeven tips op

De Rotterdamse politie heeft zeven tips gekregen over Gerel Palm. Palm wordt onder meer gezocht, omdat hij gezien wordt als schutter bij liquidaties in opdracht van de vermeende topcrimineel Ridouan T.

Palm zou onder meer betrokken zijn geweest bij de moord op Ronald Bakker, eigenaar van een Spyshop in Nieuwegein. Bakker werd in 2015 bij zijn woning in Huizen doodgeschoten. Ook wordt hij verdacht van een dubbele poging tot liquidatie in 2016 in Noordeloos. Palm staat sinds 2017 op de Nationale Opsporingslijst en zat enige tijd vast in Suriname. Daar wist hij te ontsnappen door een bewaker te bedreigen met een vuurwapen.

De politie maakte gisteravond in Opsporing Verzocht bekend dat er een fors geldbedrag klaar ligt voor de gouden tip die leidt naar de verblijfplaats van Gerel Palm. Het Openbaar Ministerie heeft de beloning verhoogd van 15.000 naar 30.000 euro.

Bloemen voor oudere huurders van Portaal in Nieuwegein

Medewerkers van woningcorporatie Portaal hebben vandaag bloemen gebracht naar oudere huurders. Op deze manier hopen we wat vrolijkheid in huis te brengen tijdens de Coronacrisis. Ook in Nieuwegein werden veel bossen bloemen uitgedeeld.

Duizenden bossen bloemen
Bij tientallen woongebouwen voor senioren in Utrecht, Bunnik, Nieuwegein en Stichtse Vecht zijn in totaal 2300 bossen gerbera’s bezorgd. Dat leidde tot vele mooie reacties: ter plekke, op veilige afstand van elkaar, maar ook belden diverse bewoners om te zeggen hoe blij ze met dit gebaar zijn. Sommigen waren tot tranen geroerd. Ook in de Snoekstraat in Utrecht, een straat waar meerdere mensen getroffen zijn door het Coronavirus, waren bewoners blij met de bloemen.

Praatje tegen de eenzaamheid
De bloemen zijn geplaatst in de centrale hal van de woongebouwen. Op een poster staat een korte toelichting. Op de poster wijzen we de bewoners ook op de actie “Praat met Portaal”. Mensen die behoefte hebben aan een praatje kunnen ons bellen. Gewoon om even te kletsen. Want voor sommigen is het wel erg stil en wellicht eenzaam geworden. We doen dit indachtig de woorden van koning Willem-Alexander: “Het Coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.”

In de kerk kom je samen, maar nu even niet

Voor de deur van de Dorpskerk in Jutphaas staan bloemen en aan het hek hangt een briefje met daarop de tekst: we hadden er graag een feestje van gemaakt. De Dorpskerk viert haar tweehonderdste verjaardag zonder gasten – in een tijd waarin de behoefte om samen te zijn misschien wel groter is dan ooit.

De kerk is een plek waar mensen samenkomen, maar juist dát kan nu even niet. Vanwege het rondwarende Coronavirus is de Dorpskerk in Nieuwegein dicht, net nu de kerk haar 200-jarig bestaan zou vieren. “Het is jammer, vooral voor de vele vrijwilligers die al lang bezig zijn met de voorbereidingen”, vertelt Mart Hack, voorzitter van de kerkenraad.

MEELEEFLIJN BIEDT LUISTEREND OOR
Hij ziet het nu vooral als zijn taak om in contact te blijven met de gemeenschap. Zo gaan de diensten via een videoverbinding en heeft de kerk een zogenoemde ‘meeleeflijn’, waarop je kunt bellen voor een luisterend oor. Hack vertelt: “We kunnen even niet op bezoek bij mensen, maar proberen ze op allerlei manieren te bereiken om te voorkomen dat mensen wegzakken in eenzaamheid.”

Dominee Inge Hoek preekt inmiddels voor een lege kerk. Dat is even wennen. “Het is heel anders”, vertelt ze. “Normaal gesproken zit deze kerk helemaal vol en zie ik aan de gezichten of overkomt wat ik zeg. Ook al zeggen mensen niks; er is wel interactie. Die mis ik enorm. Ik mis de mensen heel erg.” Wel krijgt ze veel reacties van thuisblijvers die de diensten op afstand volgen.

OUBOLLIGE PSALM NU ACTUEEL
In haar preken probeert ze de actualiteit te verwerken. Zo refereerde ze afgelopen zondag aan de ‘misschien wat oubollige’ psalm 84: hoe brand ik van verlangen om te komen in uw heiligdom. “Nu vind ik het opeens een ontroerende tekst”, aldus Hoek. “Want wat zullen we allemaal weer blij zijn als we hier samen kunnen komen en elkaar een hand kunnen geven.”

Hoek hoopt dan ook een ‘bron van hoop’ te zijn, nu samenkomen er nog even niet in zit en veel mensen een moeilijke tijd doormaken. “In de kerk oefenen we de spier van hoop”, legt ze uit. “We doen dat door stil te worden, te zingen en te bidden.” Dat kan volgens Hoek ook vanuit huis. “Al geloof ik dat iedereen ernaar verlangt om weer samen in deze kerkzaal te zijn” voegt ze eraan toe.

TIJD VOOR BEZINNING
Iedereen is nu ‘ontdaan en overprikkeld door alles wat nu op ons afkomt’, ziet Hoek, maar daarna volgt volgens haar een tijd van bezinning. “Op een gegeven moment zijn we gewend aan de dagelijkse dingen die nu plotseling zo anders gaan. Alle afleiding valt weg en dat zou een moment kunnen zijn waarop mensen zich afvragen: waar draait het nu echt om in mijn leven?” Hoek hoopt dan te helpen bij het vinden van antwoorden.

En als de tijd vervolgens rijp is, zal ook het feest worden ingehaald. Voor nu geniet kerkenraad-voorzitter Mart Hack van alle bloemen die voor de deur zijn gezet door mensen uit de gemeenschap, die het jubileum niet zijn vergeten. Ook de mooie woorden in de gebedszakjes aan het hek doen hem goed. Tot besluit leest hij er één voor: “Liefde en ruimte voor iedereen. Een gebed, waarmee we als kerk kunnen laten zien wat we kunnen betekenen.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

‘De Laaglandhoeve’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Laaglandhoeve. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Laaglandhoeve in de wijk Blokhoeve in Nieuwegein.

Ton’s beeldverslag

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden, maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter. Hij doet er in deze dagen ook een foto bij.

Ton: ‘laten we elkaar in nieuwegein bijstaan. dagelijks een beeld met gedicht. als we niet naar buiten kunnen, halen we buiten naar binnen toe. ik probeer in deze moeilijke tijd, deze blijf-thuis periode een beeldverslag te maken van mijn fietsrondje. een keer wat anders voor de lezers. natuurlijk wel met een gedicht.’

Vandaag de negende, de brug aan de Doorslag naar kinderboerderij IJsselstee, in: Ton’s beeldverslag.

Het ‘glazen’ kantoorgebouw is foetsie …

Willem van Wijk: ‘We zijn begonnen in november jongstleden om met tekst en gedicht u te informeren over de gang van zaken over de sloop van het ‘Glazen’ kantoorgebouw aan de Buizerdlaan. Een ode aan een waanzinnig mooi gebouw.’

‘Daarbij werden wij van informatie voorzien door Leksloopwerken B.V. Ook door onderzoek op internet en andere betrokkenen kwamen we achter de geschiedenis van het gebouw, zoals wie de architect was, de opdrachtgever, (enkele) kantoorpersoneelsleden en de huurders. Het gebouw werd genoemd als het Zwarte spiegelgebouw, het Glazenschip van Nieuwegein en een markante representatieve en architectonische topper voor Nieuwegein.’

Het slopen is nu in de laatste fase beland en is bezig de funderingen en het vrijkomende puin te breken. In april rest nog het overblijvende puin af te voeren en het terrein te egaliseren.

Bijgaande foto geeft ons de allerlaatste weerspiegeling van het markante gebouw. Dit was het en niet meer.

het spiegelpaleis, van zijn vormen ontdaan,
is puinrest geworden, de vrachtwagens reden
hier af en weer aan
nog even een stofzuiger, ‘t is hier dan weer schoon
wij hoeven geen parel, wij hoeven geen kroon
dag spiegelpaleis, nieuwegein liet je gaan
straks ben je vergeten, zo gaat dat gewoon

Willem van Wijk / Tekst en Beeld
Ton de Gruijter / Gedicht