TechCampusBruist op Techniekmarkt

Studenten van de Tech Campus in Nieuwegein presenteren op donderdag 23 januari tussen 14.00 en 16.00 uur ruim 70 van hun projecten en/of stagebedrijven. Ook dit jaar zijn er weer veel opvallende en spraakmakende projecten. Waaronder: Kitcar, Cloudcomputing, Circulair bouwen, Waterstof raceteam en Vakantiewoning. De trajecten vmbo-mbo Robotica (keuzevak) en PIE (doorlopende leerlijn) worden vertegenwoordigd door een aantal leerlingen uit het VO die hier sinds begin van het schooljaar op de Tech Campus aan deelnemen. Ook vindt de kick off plaats van het nieuwe project Farmbot: de robot met groene vingers. En er zijn studenten terug van een internationale stage.

Projectonderwijs
Op de Tech Campus aan de Harmonielaan 2 in Nieuwegein leren studenten op school in projecten en in de praktijk tijdens stage. In het eerste jaar zijn projecten eenvoudiger van opzet. Studenten leren dan in groepjes werken, rekening houden met wensen van de klant etc. Naarmate de opleiding vordert worden projecten complexer en kiezen studenten hun eigen project of nemen deel aan levensechte projecten van bedrijven. Vaak hebben deze projecten raakvlakken met meerdere vakgebieden. In het cross-over project Zorgtechnologie bijvoorbeeld komen zorg en techniek samen en werken ook studenten van verschillende opleidingen samen.

Opleidingen van vier techniekcolleges bijeen
De aanwezige studenten volgen een van de voltijds (BOL) niveau 4 opleidingen in de richtingen bouwkunde, civiele techniek of meubelontwerp, technicus engineering, software development, ICT systems of security en motorvoertuigentechniek en (after)sales. Tijdens de techniekmarkt krijgen zij de kans om bezoekers, onder wie hun ouders, te laten zien aan welk project zij de afgelopen periode hebben gewerkt of bij welk bedrijf ze stage hebben gelopen. Voor leerlingen die een studiekeuze moeten maken is dit het perfecte moment om meer te weten te komen over de verschillende opleidingen en de ervaringen van studenten.

Wedstrijdelement en vakjury
Aan de techniekmarkt is een wedstrijdelement toegevoegd. Studenten strijden in verschillende categorieën om de titel van: Beste ambassadeur, Meest creatief, innovatief of professioneel en Aanstormend talent. De vakkundige jury bestaat elk jaar uit enkele alumni en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Ouders, bedrijven, decanen, leerlingen en overige geïnteresseerden. Iedereen is van harte welkom om de techniekmarkt aan de Harmonielaan 2 in Nieuwegein bij te wonen. Aanmelden is niet nodig.

Koningin Julianaschool…Excellente school!

Maandag 20 januari was het in “onderwijsland” een spannende dag: de predicaten voor excellente scholen 2020-2023 werden uitgereikt. Dit betekende feest voor basisschool Koningin Juliana in Nieuwegein, deze school heeft voor de tweede keer het predicaat Excellente school mogen ontvangen.

Het predicaat Excellent krijg je als alle inspectiestandaarden op de school goed in orde zijn én als je uitblinkt op een bijzonder, excellent profiel. De Julianaschool heeft voor de tweede keer het predicaat ontvangen, dit betekent dat de school heeft kunnen aantonen dat de kwaliteit van het profiel na 3 jaar behouden is én dat er ook doorontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Een prachtig resultaat!
De Koningin Julianaschool heeft het predicaat ontvangen voor hun kanjerprofiel – sociale veiligheid. Het excellente kanjerprofiel staat voor de onderlinge sfeer (leerlingen, team en ouders), pedagogisch klimaat en (professionele) leercultuur op school. “Excellent bevonden worden juist op dit pedagogische thema vinden wij een eer”, aldus trotse directeur Martine Spreeuw.

“Vanuit onze visie kunnen leerlingen pas optimaal tot leren komen als zij zich veilig en prettig voelen. Dat wij nu erkend zijn door inspectie van het onderwijs en door de jury van excellente school op dit punt, voelt als een kroon op onze Koningin Juliana…kanjerschool!”

Waar 300 leerlingen, 600 ouders/verzorgers en 30 teamleden “samen leven” is het een mooie uitdaging om het gesprek blijvend met elkaar aan te gaan: preventief, maar zeker ook als er meningsverschillen of ongewenste interacties zijn. Kinderen én de groep leren hoe je hier mee om kunt gaan, handvatten bieden om goed voor jezelf en een ander te zijn: dat is wat het profiel inhoudt. Vanuit vertrouwen bruggen naar elkaar bouwen in plaats van muren om ons heen te creëren!

De school ontving het predicaat uit handen van jurylid mevrouw Joke van Putten. Alle leerlingen, collega’s en ook speciale genodigden zoals de wethouder van onderwijs, dhr. Jan Kuiper en Harry de Vink (bestuurder stichting Fluenta waar de school onder valt) waren bij dit feestelijke, gedenkwaardige moment aanwezig.

‘Pop-Up wijkagenten’ morgen op de Dr. Schaepmanstraat

Morgen, dinsdag 21 januari, staan de ‘pop-up wijkagenten’ voor de wijk Huis de Geer op het grasveld aan de Dr. Nolens-/Dr. Schaepmanstraat in Nieuwegein. De wijkagenten staan dan klaar voor een praatje vanaf 14.00 uur tot 15.00 uur. Heeft u zaken die spelen en wilt u die aankaarten of gewoon een babbeltje met de wijkagent dan is dat morgen mogelijk.

Wanneer er tijd voor is proberen de wijkagenten op verschillende momenten en locaties een tijdelijk Pop-Up ‘bureau’ neer te zetten. Wilt u iets kwijt bij de politie over wat er speelt in uw buurt? Vindt u dat de politie ergens op moet letten of heeft u (preventie)advies nodig? Dan bent u vanaf welkom bij de pop-up spreektafel van de wijkagenten in Nieuwegein.

Waar en wanneer?
Geen vaste dagen, tijden of plekken, zodat indien nodig ook ingespeeld kan worden op verzoeken en issues die opkomen. Via onder andere Twitter en Facebook wordt vooraf aangekondigd waar de wijkagenten ‘up poppen’.

Pakketbezorgers zorgen met regelmaat voor overlast in de straten van Nieuwegein

Steeds meer wordt er on-line geshoped. Hierdoor komen er ook steeds meer bestelbusjes in het straatbeeld van Nieuwegein. Want al die bestellingen moeten ook worden thuisbezorgd. Inmiddels rijden er dagelijks ruim 275 busjes door Nieuwegein, veelal oude diesels, die naast ergernis ook voor veel uitstoot van fijnstof zorgen.

Het zijn niet alleen de traditionele postbezorgers van PostNL, DHL en UPS die elke dag bezorgen met een bedrijfswagen en dus onderweg zijn. Het aantal bezorgers neemt juist toe. Denk aan de nieuwe wasmachine of de boodschappen die bezorgd worden etc. Gemak voor de eindgebruiker, maar gedoe in het proces ertussen.

Men klaagt onder meer over chauffeurs die scheuren door de straten van Nieuwegein of pakketbezorgers die het busje fout parkeren tijdens een bezorg-actie. Kent u de zin: ‘Weer zo een wit busje.’

Waar men het niet over heeft is dat deze busjes ook veel schade maken aan het straatmeubilair in de stad of zelfs aan de eigendommen van de bewoners. Afgelopen week reed een bestelbus van de JUMBO een lantaarnpaal krom op de Jacobus van Looyhove. Dit zijn enkele voorvallen in de afgelopen week. De onderdoorgang van de Louis Couperushove/Lodewijk van Deysselhove is al onderhalfjaar gesloten nadat hetzelfde bedrijf klem kwam te zitten met een busje in deze onderdoorgang.

Nog gekker werd het afgelopen zaterdagmorgen om 07.30 uur op de Andreasgaarde in Batau Zuid. De bestuurder dit busje was de weg kwijt en moest keren. Hierbij ramde hij een geparkeerde auto en vervolgde zijn weg zonder een briefje achter te laten op de beschadigde auto. Deze actie werd gefilmd door de deurbel van de eigenaar van de auto. Inmiddels is de bezorgdienst achterhaald.

Heeft u ook slechte ervaring met de diverse bezorgdiensten in Nieuwegein? Laat het onze redactie weten: redactie@pen.nl. Hieronder kunt u ook reageren.