Kerstbraderie op Hoogzandveld

Op zaterdag 14 december aanstaande is er weer van alles te beleven op Winkelcentrum Hoogzandveld. Op het Buurtplein en rondom het winkelcentrum kun je van 11.00 uur tot 16.00 uur diverse activiteiten bezoeken, waaronder een heuse Kerstbraderie.

Zo kun je genieten van diverse proeverijen en een DJ draait gezellige kerstmuziek. Voor de kinderen is er een popcornkraam en kunnen diverse figuren gemaakt worden van ballonnen. Ook de traditionele kassabon actie van de winkeliers met mooie prijzen is weer van de partij.

Voor de kinderen van 4 tot en met 12 jaar is er van 11.00 uur tot 15.00 uur een speciaal kinderprogramma waar natuurlijk ook ouders, opa’s en oma’s heel welkom zijn. Er is een kleurplatenwedstrijd (de uitslag zal 24 december bekend worden gemaakt), kun je een kerststukje maken (neem wel even een bakje mee) en je kunt je laten schminken.

Ook aan de oudere jeugd is gedacht. op het Buurtplein kun je genieten van een heerlijke kop koffie of thee en kennismaken met mede buurtbewoners die laten zien wat zij doen voor de buurt. Zij vinden het leuk om het u te laten zien wat er allemaal op Hoogzandveld te doen is.

Wethouder Marieke Schouten geeft startsein aanleg Tiny Forest Toonladder

Dinsdagmorgen om 09.15 uur heeft Wethouder Marieke Schouten, (o.a. beheer openbare ruimte en duurzaamheid) het startsein gegeven voor de aanleg van een Tiny Forest in Nieuwegein. Dit deed zij samen met de kinderen van de Toonladder aan de Galecopperzoom in de wijk Galecop. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag.

Met het planten van het Tiny Forest krijgt de buurt er een stukje natuur bij. De kinderen van de school zijn vanaf nu ‘Tiny Forest Rangers’ en komen na de aanplant regelmatig in het Tiny Forest voor een les, het doen van onderzoekjes doen en kleine onderhoudswerkzaamheden.

Tiny Forest: Minibos ter grootte van een tennisbaan
Het Tiny Forest is geplant op het grasveld naast Basisschool Toonladder. Het is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen doen activiteiten in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Initiatief van IVN Nieuwegein-IJsselstein
De initiatiefnemer van het Tiny Forest in Nieuwegein is IVN Nieuwegein-IJsselstein. Fons van Kuik van IVN Nieuwegein-IJsselstein vertelt: “Met een Tiny Forest brengen we natuur, duurzaamheid en educatie op een originele manier bij elkaar. Daarnaast is het een mooie samenwerking van buurtbewoners en scholen. Er zit alles in, bos, lucht, natuureducatie, blijheid, een prachtig verhaal!” Basisschool Toonladder Galecop adopteert het minibos en gaat het Tiny Forest als buitenlokaal gebruiken.

Iedere buurt zijn eigen bos
Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij.

Politie houdt verdachte aan in cold case Richard Houtveen

Negen jaar na de gewelddadige dood van Richard Houtveen uit Nieuwegein heeft de politie een verdachte aangehouden in de zaak. Het gaat om A. L., een 42-jarige man uit de gemeente Woerden. De zaak kwam in beweging dankzij nieuwe informatie die het Cold Case Team van de politie Midden-Nederland in kaart wist te brengen.

Richard Houtveen werd op 11 juli 2010 gedood in het centrum van Nieuwegein. Richard bekeek daar die avond de WK-finale van het Nederlands elftal op een groot scherm. Na afloop van de wedstrijd raakte hij betrokken bij een ruzie op straat. Tijdens die ruzie raakte Richard dodelijk gewond nadat hij gestoken werd met een steekwapen. De 25-jarige Richard Houtveen liep nog enkele meters verder maar zakte daarna op straat in elkaar.

De verdachte die nu is aangehouden was al eerder in beeld in het onderzoek. Vrij snel na de dood van Richard Houtveen werd de man ook al aangehouden. Tot vervolging kwam het destijds niet. Hij wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij de dood van Richard Houtveen.

De zaak werd in 2012 overgedragen aan het Cold Case Team. Sinds 2017 is in stilte aan de zaak gewerkt. “Het dossier kon in die jaren verder worden aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe getuigen,” zegt het rechercheteam. Begin 2019 kwam de zaak al in de publiciteit nadat de politie het publiek opnieuw vroeg om mee te denken. Afgelopen jaar voerde de politie in verband met de zaak meerdere keren onderzoeken uit in het centrum van Nieuwegein. Inmiddels is er voldoende grond om de verdachte opnieuw aan te houden.

Het Cold Case Team is blij met de ontwikkelingen in de zaak: “We hebben nauw contact onderhouden met de familie. Voor hen is het altijd onverteerbaar geweest dat er niemand veroordeeld is voor de dood van Richard. We hopen dat voor hen aan die onzekerheid nu eindelijk een einde gaat komen.”

Richard Houtveen

Kamervragen na vergiftiging schippersechtpaar in Nieuwegein

De SP gaat Kamervragen stellen naar aanleiding van het ongeluk met het schippersechtpaar in Nieuwegein vorige week. Het echtpaar werd onwel door een grote hoeveelheid fosfine (een middel tegen ongedierte) in hun laadruim. Het echtpaar werd opgenomen in het ziekenhuis, de vrouw ligt nog altijd in coma.

“Ik wil graag weten wat er mis is gegaan”, zegt SP-Kamerlid Cem Laçin. Hij wil onder meer van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat weten hoe het kan dat er zo’n grote concentratie fosfine was. Ook wil hij weten wie daarvoor verantwoordelijk is en of toezichthouder Inspectie Leefomgeving & Transport wel voldoende mankracht heeft.

Het gebruik van fosfine is in Nederland verboden, maar in andere landen wordt het nog wel gebruikt. Als ladingen worden overgeslagen van de zeevaart op de binnenvaart moet daarop gecontroleerd worden. Laçin: “Maar we kunnen nu al wel vaststellen dat het is misgegaan met enorme gevolgen voor het schippersechtpaar. Als wij iets verbieden, moeten we er ook streng op handhaven.”

Fosfine wordt in de zeevaart gebruikt om de lading tegen ongedierte te beschermen. Deze stof is al in lage concentraties dodelijk. Gewoonlijk wordt de lading voldoende gelucht voor het op binnenvaartschepen wordt geladen, maar dat zou hier niet zijn gebeurd.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

‘De Kraanvogel’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Kraanvogel. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Kraanvogel in de wijk de Doorslag in Nieuwegein.