19-Jarige Maureen haalt duizend euro op voor het ROW Expertisecentrum

Het ROW Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een bedrag van liefst duizend euro gekregen. Longartsen Hans Jurgen Mager en Repke Snijder ontvingen het geld uit handen van de 19-jarige Maureen. Haar oma overleed aan Rendu-Osler-Weber (ROW) en Maureen organiseerde een benefiet voetbalwedstrijd om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar de ziekte.

ROW is een zeldzame, erfelijke aandoening van de bloedvaten, die veelal gepaard gaat met bloedneuzen. De longartsen zijn Maureen erg dankbaar. ‘Een heel mooi initiatief!’ aldus de longartsen.

Over ROW
De ziekte van Rendu-Osler-Weber (ROW) is een zeer zeldzame, erfelijke aandoening van de bloedvaten die invloed heeft op meerdere delen van het lichaam. Daardoor kunt u met deze aandoening te maken krijgen met verschillende symptomen. Daarnaast zijn er meerdere medische en maatschappelijke aspecten waar ROW-patiënten rekening mee moeten houden.

ROW ontstaat door een tekort aan bepaalde eiwitten in de vaatwand. Dit tekort is al bij de geboorte aanwezig. Toch ontstaan de vaatafwijkingen en de klachten pas later. Dat komt waarschijnlijk doordat de hoeveelheid van de benodigde eiwitten afneemt bij het ouder worden en omdat de bloedvaten zich na een beschadiging niet goed kunnen herstellen. Mogelijk is zonlicht daarbij een schadelijke factor. De vaatafwijkingen in de huid zitten immers vooral op de door de zon beschenen plekken, zoals het gezicht en de handen. Welke factoren nog meer een rol spelen, is nog niet bekend. Door intensief wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte zullen we daar in de toekomst meer over weten. Tegenwoordig kunnen veel problemen behandeld of zelfs voorkomen worden, maar daar is veel kennis en ervaring voor nodig.

Dief trapt in Marktplaats-val

Het slachtoffer van een diefstal van dure landmeetapparatuur uit Nieuwegein heeft met een truc zijn spullen teruggekregen. De eigenaar zag dat zijn spullen op internet werden aangeboden, en maakte een afspraak met de verkoper. Dat meldt de politie.

In de nacht van 15 op 16 augustus werd de landmeetapparatuur ter waarde van 10.000 euro op de Graaf Florisweg in Nieuwegein gestolen. De volgende dag zag de eigenaar dat de apparatuur op internet werd aangeboden. Hij maakte een afspraak met de verkoper op de Van Kleffenslaan in Utrecht.

Hij deed ook aangifte van de diefstal, en lichtte de politie in over deze afspraak. Bij de afspraak is de verkoper, een 29-jarige man uit Utrecht, aangehouden.

Wijkschouw in Batau-Noord

Op dinsdag 27 augustus a.s. wordt weer de jaarlijkse wijkschouw van Batau-Noord gehouden. De deelnemers aan deze schouw vertrekken per fiets vanaf Buurtplein Batau om 19.00 uur. Rond 20.30 uur verwacht men weer terug te zijn bij het Buurtplein, waar men nog even kan napraten met een kop koffie of thee. Het wijknetwerk van Batau-Noord nodigt u als wijkbewoner hierbij van harte uit om ook mee te fietsen. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden.

Tijdens de wijkschouw fietst men door Batau-Noord en wordt stilgestaan bij aandachtspunten in de wijk die voor verbetering vatbaar zijn, of die juist al opgepakt zijn en er nu weer keurig uitzien of goed functioneren. 
Aan de wijkschouw nemen de mensen van het wijknetwerk deel, alsmede wijkcoördinator Bas Meijer, wijkwethouder Marieke Schouten, vertegenwoordigers van de afdeling beheer van de gemeente en wijkagenten Wietse Hamming en Janien Haars. Als bewoner kunt u hen direct uw vragen stellen over uw woonomgeving of andere zaken in de wijk.

Video: Twee auto’s total-loss bij botsing op de A.C. Verhoefweg

Maandagmorgen 19 augustus rond 09.30 uur zijn op de A.C. Verhoefweg twee auto’s met elkaar in botsing gekomen. Het ongeluk gebeurde op de kruising met de Batauweg en de Symfonielaan. Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen maar de inzittenden waren wel erg geschrokken. Beide auto’s zijn total-loss verklaard en weggesleept door een bergingsbedrijf.

De twee personenauto’s staken gelijktijdig de kruising over. Hierbij raakte een BMW-station frontaal zijn tegenligger. Waarschijnlijk is één van de bestuurders door rood gereden. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend. De Verkeers Ongevallen Analysedienst (VOA) doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

De Batauweg is enige tijd afgesloten geweest. De gemeente heeft het wegdek schoongemaakt. Rond 11.30 uur is de weg weer vrijgegeven voor al het verkeer.

Onze videograaf Michael Simonse was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag van het afvoeren van de voertuigen.