Hebben Bitcoins gemeente Nieuwegein verlaten?

De populariteit van Bitcoin heeft het laatste jaar een serieuze knauw gekregen. Hoewel de munt intussen aan een langzame opmars bezig is, nam de interesse sinds januari 2018 snel af. Verschillende signalen tonen dat aan. Nicholas Colas van DataTrek Researchmerkte in zijn onderzoek, althans wat de online populariteit betreft, een afname van ruim 80% op. Maar ook op lokaal niveau lijkt de aftocht te zijn ingezet.

Verdwijnen Nieuwegeinse Bitcoinminershop
In Nieuwegein konden we in een niet zo ver verleden nog de Bitcoinminershopaantreffen. Het was eigenlijk een (web)winkel van het bedrijf Sitcon B.V.dat aan de oevers van de Koninginnensluis vertoeft. Uiteraard kon je ook even langsgaan in de winkel te Nieuwegein waar ze je persoonlijk adviseerden.

Bij Bitcoinminershopkon je speciale apparatuur verkrijgen waarmee je dergelijke Bitcoins kon ‘ontginnen’. Zo kon het grote publiek Bitcoins genereren door de minerzijn werk te laten doen. Het leverde hen aanvankelijk veel erkentelijkheid op, want de reviewsoogden uiterst positief. Of dat ook voor de jaarcijfers zo was, weten we natuurlijk niet. Wat we echter wel weten, is dat de website uiteindelijk een stille dood stierf. En dat had heus niet alleen te maken met het feit dat het voor minerssteeds moeilijker werd om Bitcoins te delven.

Dalende populariteit Bitcoin
Het feit dat Bitcoin steeds minder populair werd, kent verschillende oorzaken. In de eerste plaats zijn er natuurlijk de vele schandalen die gretig in de pers werden uitgesmeerd. Toen de beeldbuis Bitcoin aanvankelijk nog als goednieuwsshow opvoerde, wist het succes zichzelf te versterken. De koers bleef stijgen.

Maar toen de negatieve berichtgeving over oplichters, overheidsbeslissingen en tegenvallende resultaten naar buiten kwam, was het omgekeerde waar. Spijtig genoeg was Bitcoin inderdaad een aanlokkelijk instrument voor zij die het niet zou nauw namen met de regeltjes. Ook in Nieuwegein was dat overigens het geval. In de zaak tegen zes Nieuwegeinse verdachten van drugssmokkel werden bijvoorbeeld nog grote sommen Bitcoins teruggevonden. Ook wij hebben daar in onze Digitale Nieuwegeiner recent nog over bericht (pagina 12).

Moeilijkheden voor Bitcoin miners
Wat Bitcoin minersbetreft zijn er dan weer andere problemen te noemen. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds moeilijker om Bitcoins te delven en heb je constant krachtigere apparatuur nodig. Voor de gewone consument wordt het zo wel heel duur. En dan krijgen websites zoals Bitcoinminershop het automatisch moeilijk.

Hiernaast is de interesse in andere cryptomunten, waarbij je gewoon met een desktopkan minen, toegenomen. En dan hebben we het nog niet eens over het klimmend aantal Bitcoin Trader gebruikers die ook zonder apparatuur winst hopen te boeken. Tjah: als het water zakt, kraakt het ijs. En dus kregen winkels zoals Bitcoinminershop het steeds moeilijker. Onlogisch is dat eigenlijk niet.

Lokale doorbraak Bitcoins gefaald
Tot slot moeten we klare wijn durven schenken: Bitcoins zijn en blijven toch vooral een grootstedelijk fenomeen. Op lokaal niveau wist Bitcoin, althans in Nederland, nooit echt door te breken. Het aantal betaalplaatsen is in grootsteden opmerkelijk groter. Terwijl Bitcoin in steden zoals Amsterdam, Berlijn en Londen nog steeds floreert, krijgt het lokaal maar moeilijk voet aan de grond. En dat lijkt ook Nieuwegein te bevestigen.

Simonis Biljartlakens Landsfinale voor de 22ste keer in Merwestein

Op 22, 23, 28 en 29 juni wordt in Nieuwegein hét breedtesport event van het jaar gehouden: de Simonis Biljartlakens Landsfinale. Voor de 22e keer in successie is Sportcomplex Merwestein weer het strijdtoneel voor hét breedtesport evenement van het jaar van de KNBB: De Simonis Biljartlakens Landsfinale. Met ingang van deze editie wordt het evenement, dat voorheen in één weekend gespeeld werd, nu verdeeld over twee weekenden. Alles volledig in nieuwe stijl!

Jaarlijks vinden in Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein ruim 300 wedstrijden plaats om de Nederlandse Kampioenschappen van de Landscompetitie van de KNBB-vereniging Carambole (KVC). Teams dus over het hele land, van noord tot zuid, van oost tot west, heren of dames, libre of carambole, avondbiljarters of dagbiljarters, allemaal met als doel Nederlands Kampioen te worden.

Trouwe FC-clubman en Nieuwegeiner Henk Vonk overleden

Hij was liefst 37 jaar in dienst van FC Utrecht als lid van de technische staf. Henk Vonk (77) is vannacht overleden in het hospice in Vianen waar de laatste weken tal van voormalige spelers die onder zijn trainerschap zijn doorgebroken, hem nog hebben bezocht. Zoals Hans van Breukelen. Jan Wouters, Frans Adelaar, Gert Kruys en Jan van Halst , die hebben de gelegenheid kunnen benutten om hun voormalige oefenmeester te bedanken voor alles wat hij voor hen heeft betekend.

Henk Vonk

Henk Vonk woonde jarenlang in de Zinniastraat in Nieuwegein en was lid van vv Vreeswijk waar hij ook trainer is geweest. Aanvankelijk combineerde hij dat met zijn werkzaamheden als machinezetter bij Boekhoven Bosch en daarna als sportambtenaar bij de gemeente Nieuwegein. Vervolgens trad hij na enig aarzelen fulltime in dienst van FC Utrecht waar hij belast werd met het opleiden van jonge talenten. Maar bij welke club hij ook geregeld moest opdraven als hoofdcoach ad interim wanneer er tussentijds een hoofdtrainer was vertrokken. En de club moest redden voor degradatie.

Volgens Hans van Breukelen heeft Vonk meer dan welke andere trainer betekenis gehad voor FC Utrecht. ,,Hij was niet alleen ongelooflijk fanatiek maar ook een pure clubman die spelers mee naar huis nam als Henk dat nodig vond om ze bij te praten. Ik heb het geluk gehad om hem te ontmoeten in een periode dat de talentvolle lichting Kruys, Wouters en Adelaar met mij in hetzelfde team voetbalden. Henk heeft zijn motivatie op ons overgebracht maar verwachtte ook dat hij dat fanatisme terugkreeg. Wanneer je het in mentaal opzicht liet afweten op het trainingsveld, was hij des duivels.’’

Jan Wouters herinnert zich nog goed dat de clubleiding van FC Utrecht van plan was om hem uit te lenen aan Wageningen omdat het management het niet in hem zag zitten. Henk Vonk is toen dwars gaan liggen en heeft voorkomen dat hij moest vertrekken. ,,Henk zei toen zelfs tegen het bestuur: deze jongen staat binnen twee jaar in het Nederlands elftal. En dat is precies zo uitgekomen.’’ Han Berger herinnert zich die fanatieke opstelling van Henk Vonk nog heel goed. De voormalige hoofdcoach van FC Utrecht was de laatste tijd geregeld bij Vonk op bezoek en heeft bemiddeld dat een aantal oud-spelers nog bij hem op bezoek kwam. ,,Henk was apetrots dat hij die jongens nog een keer heeft kunnen terugzien. En dat ze hem nadrukkelijk hun waardering konden laten blijken, wat Vonk heeft betekend voor de rest van hun voetballoopbaan. En mogelijk is die waardering van FC-zijde te lang uitgebleven.’’

Dit spandoek ter ere van Henk Vonk hing de laatste weken van het seizoen aan de Bunnik-zijde van Stadion Galgenwaard

Euromaster opent Nieuwegein Truck

Zaterdag 15 juni jl. heeft Euromaster de nieuwe truck vestiging in Nieuwegein op bedrijventerrein Het Klooster officieel geopend. Daarmee is er voortaan één centraal punt in de regio Utrecht voor bandenservices en –onderhoud van zware voertuigen, waaronder vrachtwagens, industriële- en landbouwvoertuigen. Het samenvoegen van de activiteiten in de regio Utrecht zorgt voor een verbetering van de bereikbaarheid en het netwerk. Wethouder Ellie Eggengoor van de gemeente Nieuwegein verzorgt samen met Edo Wiggers, Algemeen Directeur Euromaster Nederland, de officiële opening.

Euromaster heeft een landelijk netwerk met garages, gespecialiseerd in banden en onderhoud voor personenauto’s, bedrijfswagen en vrachtwagens. Op dit moment heeft Euromaster vijf locaties in Utrecht en Nieuwegein. In deze regio is Euromaster Nieuwegein Truck benoemd tot de “hotspot” voor zware voertuigen.

Samenvoegen activiteiten
Koos Nieuwenhuizen, Servicecenter Manager Euromaster Nieuwegein Truck: “De truckactiviteiten van de vestigingen in Utrecht (Lage Weide) en Nieuwegein (Archimedesbaan) voegen we samen in de vestiging op Het Klooster. Hier gaan we ons puur richten op vrachtwagens, bedrijfswagens, grondverzetmachines en andere zware voertuigen,” zegt Koos. “Als Euromaster verzorgen we ook banden en onderhoud voor personenauto’s en kleine bedrijfswagens. De zware activiteiten voor bijvoorbeeld vrachtwagens vragen echter om een ander soort vestiging en een andere dynamiek. Met Euromaster Nieuwegein Truck geven we dit een eigen gezicht.”

Centrale locatie
Jeroen Maas, Directeur Procurement, vult aan: “Wij zijn gaan zoeken naar een plek waar we alle zware activiteiten uit de regio Utrecht-Nieuwegein konden bundelen. We hebben verschillende locaties bekeken, maar Het Klooster had onze duidelijke voorkeur. Vooral vanwege de bereikbaarheid en de ontsluiting, zo pal naast de A27. Wij werken zowel op locatie bij klanten als straks hier in dit nieuwe pand. Goede toegangswegen zijn daarom een groot pluspunt.”

Met deze strategische locatie in Nieuwegein is Euromaster beter bereikbaar voor zakelijke klanten en kunnen de monteurs anderzijds snel ter plaatse zijn voor service op locatie. Euromaster verbetert op deze manier haar netwerk.

Euromaster Nieuwegein Truck is te vinden aan het 3e Regimentsdok 1 in Nieuwegein. Geopend van maandag t/m vrijdag: 8:00 – 17:30 uur. Telefonisch zijn zij bereikbaar op: 030-2410720.

Museumwerf Vreeswijk halte in historische turftocht Veenendaal-Antwerpen 2019

Zaterdag 29 juni vindt bij de Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein een bijzondere gebeurtenis plaats. Om 15.30 uur meert daar de unieke en zeer oude stevenaak Helena af. Het schip vaart de Historische Turfvaart Veenendaal – Antwerpen 2019 ter ere van Gilbert van Schoonbeke. Aan boord bevinden zich geen turven maar passagiers. De opvarenden, die deze historische tocht financieel mede mogelijk maken, worden verwelkomd door burgemeester Frans Backhuijs. Met weer een nieuwe lading passagiers vervolgt de Helena de volgende dag deze legendarische reis.

Een mooie gelegenheid om dit unieke zeilende binnenvaartschip van dichtbij te bewonderen! Het Theehuys van de Museumwerf met gezellig binnen- en buitenterras is dan ook geopend voor van een hapje en een drankje.

Gilbert van Schoonbeke
De historische turfvaart Veenendaal-Antwerpen 2019 is in het leven geroepen als eerbetoon aan de Antwerpse fabrikant en stedenbouwer Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) naar wie tal van straten, wegen, paden en waterwegen zijn vernoemd.

Van Schoonbeke betekende veel voor beide steden. Onder zijn leiding breidde Antwerpen substantieel uit. Ook voltooide hij de bouw van de Antwerpse stadswallen die eerder in het slob was geraakt. Door efficiëntere bedrijfsvoering en slim financieel inzicht wist Van Schoonbeke op niet eerder getoonde wijze de klussen snel en voordelig te klaren.

Voor zijn steenfabrieken had Van Schoonbeke turf nodig. Keizer Karel V verschafte hem het octrooi op het uitbaten van de veengronden in Veenendaal. Volgens overlevering trok begin 16e eeuw een tweehonderdtal Antwerpenaren naar Veenendaal om te werken bij de turfontginning en het graven van kanalen als transportweg. Die bedrijvigheid bezorgden Veenendaal vermoedelijk de nodige reuring, financiële impulsen en een betere infrastructuur. In zowel Antwerpen als Veenendaal wordt Gilberts 500ste geboortejaar gevierd met diverse festiviteiten waaronder de historische turfvaart.

Stevenaak Helena
Ter gelegenheid van het Gilbert van Schoonbeke-jaar wordt de route van Veenendaal naar Antwerpen overgedaan. Tussen 28 juni en 7 juli worden de volgende plaatsen aangedaan: Rhenen, Wijk bij Duurstede, Vreeswijk, Schoonhoven, Dordrecht, Bruinisse, Yerseke, Antwerpen en Hemiksem waar ooit Van Schoonbekes steenbakkerijen stonden.

Voor deze legendarische vaartocht is gekozen voor de stevenaak Helena. Dat is een goede keuze want Helena’s uiterlijk staat dicht bij die van de schepen die toentertijd over de Rijn voeren. Helena is een zeldzaamheid want er zijn weinig stevenaken bewaard gebleven. Met een respectabele leeftijd van maar liefst 143 jaar is de tweemaster vermoedelijk het oudste nog zeilende binnenvaartschip in Nederland!

Meevaren met de Helena
Wilt u (of uw bedrijf) op 29 juni meevaren met de stevenaak van Wijk bij Duurstede naar Vreeswijk (of een andere etappe)? Dat kan voor € 75,- p.p. met ‘De Klassieke Rederij’. De reis is inclusief parkeerplek in Wijk bij Duurstede en transfer vanuit Vreeswijk, ontvangst met koffie en gebak, stadswandeling door Wijk, uitgebreide lunch aan boord, toegang tot de Museumwerf Vreeswijk en ontvangst in het Theehuys. Uiteraard geniet u onderweg van de schoonheid van het Hollandse rivierenlandschap en van Jaap Pilons verhaal over de geschiedenis van Veenendaal. Een ontmoeting met een bijzondere ‘surprise guest’ staat eveneens op het programma.