Tips voor een geslaagde meivakantie in Nieuwegein

De meivakantie staat alweer voor de deur, over een maandje zijn de scholen weer gesloten en kunnen we van een weekje wel verdiende rust genieten. Veel Nederlanders gaan in de meivakantie op reis. Sommigen kiezen voor een Europese bestemming, dit jaar zijn Malaga, Barcelona, Londen, Lissabon en Valencia populair onder de Nederlanders blijkt uit de cijfers van Vliegtickets.nl. En ook al is de vakantie maar een weekje, uit diezelfde cijfers blijkt dat toch heel veel Nederlanders hartstikke verre reizen gaan maken. Dubai is gestegen in de top 10 bestemmingen dit jaar en ook Bangkok verschijnt op de lijst. Maar geen zorgen, voor degenen die zich niet zo’n exotische reis kunnen permitteren of die gewoon lekker een weekje rustig thuis willen zijn om tijd met elkaar door te brengen, is er genoeg te doen thuis en in de omgeving van Nieuwegein.

Als de vakantie begint is het altijd heerlijk om even niks te moeten. Er zijn vast wel dingen die je al tijden wilde doen in huis of met de kleintjes. Dat ene project dat maar bleef liggen en waar je nu rustig en met plezier aan kunt beginnen. Laat iedereen een mooi schilderij schilderen op een echt doek, of maak een vliegveld of racebaan met de kleintjes en speel met ze mee. Bedenk wel van te voren welke materialen je nodig heb en haal alles in huis zodat je niet nog eerst naar de winkel moet met het hele gezin en het alweer lunchtijd is voordat je bent begonnen! Of koop een nieuw spel voor het hele gezin, de Vergeten Stad bijvoorbeeld van White Goblin Games, waarin voor de afwisseling niet tegen elkaar wordt gespeeld maar met elkaar. Of haal gewoon een pak kaarten uit de kast en speel hartenjagen of een wat strategischer spel zoals poker, als je je er een beetje in verdiept zal je zien dat het een denkspel is waar heel wat wiskundige vaardigheid bij komt kijken.

Als we een beetje uitgerust zijn en wel weer zin in wat actie hebben is het tijd om een leuk uitje te plannen en waar beter dan lekker dichtbij in onze eigen stad! Geen vliegreis nodig om onze horizon te verbreden, want er is genoeg te doen in Nieuwegein en zo dragen we ook een steentje bij aan het milieu en vervuilen we minder. Want vergis je niet, een weekje in een hotel in Bangkok voor 4 personen betekent een uitstoot van 11.400 kg CO2. Om een idee te krijgen van hoeveel dat is, kan je het vergelijken met een kampeervakantie in Frankrijk met de auto waarbij een uitstoot van rond de 750 CO2 wordt veroorzaakt. Dat is maar 6,5% procent van de uitstoot van de reis naar Bangkok! Dus het is geen loze spreuk dat een vakantie thuis een positieve impact op het klimaat heeft!

Terug bij de mogelijkheden die in de omgeving te vinden zijn om een leuk uitje te organiseren. Zoek je een actief uitje, denk dan bijvoorbeeld aan een middagje springen bij Jumpsquare Nieuwegein, een enorm trampolinepark wat altijd een succes is! Of bezoek Mountain Network Nieuwegein, waar je kan klimmen op een indrukwekkende klimmuur. Hou je van zwemmen kijk dan naar zwembad Merwestein. En voor de waterliefhebbers kan je de supersnelle wafesurfer van Down Under een keer proberen. Het maakt niet uit of het mooi weer is want het is gewoon lekker binnen, ook in Merwestein!

Voor een uitstapje naar een meer landelijke omgeving is het misschien een idee om naar de Lenteboerderij te gaan . De Boerderij de Boerin in Kamerik organiseert op 2, 3 en 4 mei het lentefeest omdat er dan allemaal jonge dieren over het erf lopen. Je kan met de hele familie de lammetjes, geiten, kalfjes, konijnen, kippen, cavia’s en schapen bewonderen! Er worden ook tal van andere activiteiten georganiseerd zoals poldersport, boogschieten of klompengolf.

Op 5 mei is het Bevrijdingsdag en zullen er activiteiten plaatsvinden op het marktplein. Het is ook een leuk idee om een keer naar het theater te gaan. In theater de Kom zijn meerdere voorstellingen in de eerste week van mei waaronder Abafazi, een swingende show waarin tien Afrikaanse vrouwen met ongelooflijke powerstemmen zingen op Afrikaanse drum en de marimba. Elke vrouw draagt een kostuum dat een van de volkeren van Afrika vertegenwoordigt en de show is een eerbetoon aan de iconische zwarte vrouwen die opkwamen voor de vrijheid in Afrika.

Genoeg tips voor een geslaagde meivakantie in eigen stad! Fijne vakantie alvast!

Studenten UU in gesprek met zelfbeheerders in Nieuwegein

In samenwerking met de gemeente Nieuwegein gaan studenten van de masteropleiding Bestuur en Beleid van de Universiteit Utrecht in gesprek met zelfbeheerders in Nieuwegein. Dit doen zij in de week van 25 tot 29 maart.

Zelfbeheerders onderhouden een stukje groen of ruimen het zwerfafval op in de buurt. De studenten gaan onder meer op zoek naar de motivatie van inwoners van Nieuwegein om zelfbeheerder te worden. Ook onderzoeken de studenten hoe vaak de zelfbeheerders onderling contact zouden willen met elkaar, hoe de samenwerking met de gemeente verloopt en welke ondersteuning vanuit de gemeente is gewenst.

Aftrap
Wethouder van openbare ruimte Marieke Schouten deed vandaag de aftrap van het onderzoek bij de Universiteit Utrecht. ‘We zijn als gemeentebestuur blij met het aanbod van de universiteit en werken graag met de opleiding samen. Inwoners die het initiatief nemen om zelf groenstroken of plantenbakken te onderhouden, zijn erg belangrijk in de gemeente. Zij maken de wijken mooier. De  studenten werken aan een interessante onderzoeksvraag en wij krijgen zo een beeld van wat leeft bij onze ruim 750 zelfbeheerders. We hopen met de opgehaalde resultaten onze zelfbeheerders nog beter en gerichter te kunnen ondersteunen,’ aldus Marieke Schouten.

Betrokkenheid
Nieuwegein telt circa 750 zelfbeheerders. Sinds 1999 sluit de gemeente Nieuwegein overeenkomsten met haar inwoners voor zelfbeheer van openbaar groen. Zij hebben een bosplantsoen, groenvak, kruidentuin, boomgaard, grasstrook of bloembakken in beheer. Zelfbeheer vergroot de kwaliteit van de openbare ruimte en versterkt de betrokkenheid van bewoners bij hun woonomgeving en buren. De zelfbeheerovereenkomst wordt afgesloten voor drie jaar. Er kan gekozen worden waaruit het zelfbeheer bestaat (zoals snoeien, zwerfvuil verwijderen, maaien). Jaarlijks organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de zelfbeheerders met het doel hen te bedanken voor hun inzet en om ervaringen uit te wisselen.

Presentatie
De studenten willen graag een zo goed en compleet mogelijk beeld krijgen van het zelfbeheer en daarom met de zelfbeheerders in gesprek. De studenten zullen hun bevindingen en aanbevelingen vrijdagmiddag 29 maart om 14.00 uur presenteren in de raadszaal van het Stadshuis van Nieuwegein. U bent als pers van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Definitieve uitslag Provinciale Staten

Het Centraal Stembureau heeft vandaag, maandag 25 maart 2019, de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen bekend gemaakt. In de provincie Utrecht behalen GroenLinks en VVD beide 8 zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is met 6 zetels de derde partij geworden. Na de finale telling van de stemmen van alle 26 gemeenten, is GroenLinks de grootste partij met 4.711 meer stemmen dan de VVD. Klik hier voor de telling van alle stembureaus in Nieuwegein.

Alle zittende partijen blijven zitting houden in Provinciale Staten van Utrecht. Het politieke landschap wijzigt echter wel met de komst van FvD (6 zetels) en DENK (1 zetel). Voor het overige zijn de zetels als volgt verdeeld: D66 en CDA 5 zetels, PvdA en ChristenUnie 4 zetels, PVV, SP en Partij voor de Dieren behalen 2 zetels, SGP en 50PLUS 1 zetel. U26 GEMEENTEN komt niet in de Staten.

Water Natuurlijk opnieuw grootste partij in De Stichtse Rijnlanden

Water Natuurlijk is opnieuw de grootste partij van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). De partij behaalde 7 zetels, een winst van 1 zetel ten opzichte van 2015. De VVD behoudt de 4 zetels in het algemeen bestuur van het waterschap. Maandagmorgen is de definitieve uitslag bekend gemaakt.

Na 98 procent van de stemmen te hebben geteld, leek het er vrijdag even op dat de VVD een zetel zou verliezen, maar op dat moment ontbraken de resultaten nog van twee stembureaus in de stad Utrecht.

In het bestuur hebben CDA en Partij voor de Dieren nu 3 zetels, de PvdA 2 en Waterschap @ inwonersbelangen, ChristenUnie, AWP niet politiek wel deskundig en SGP 1 zetel. Ook nieuwkomer 50Plus zit met 1 zetel in het bestuur.

De opkomst van de waterschapsverkiezingen voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden lag dit jaar een stuk hoger dan in 2015. Vier jaar geleden bracht 47 procent van de kiesgerechtigden een stem uit, dit jaar was dat 56,2 procent.

De zetelverdeling – op volgorde van lijstnummer-  is als volgt (tussen haakjes het aantal zetels in 2015):

  1. Water Natuurlijk: 7 (6)
  2. VVD: 4 (4)
  3. CDA: 3 (3)
  4. PvdA: 2 (3)
  5. Partij voor de Dieren: 3 (3)
  6. Waterschap@inwonersbelangen: 1 (1)
  7. Christen Unie: 1 (1)
  8. AWP niet politiek wel deskundig: 1 (1)
  9. SGP: 0 (1)
  10. 50PLUS 1 (0)

Wat te doen in Theater DE KOM week 13

HET BEROEMDE BALLET ‘THE SLEEPING BEAUTY’ IN DE KOM

The Royal Moscow Ballet komt op 30 maart voor het eerst naar DE KOM en wel met een van de beroemdste en meest opgevoerde balletten aller tijden: ‘The Sleeping Beauty’, met prachtige muziek van Tsjaikovski. Anatoly Emelianov, choreograaf en eerste solist van The Royal Moscow Ballet, baseerde deze inspirerende versie op het oorspronkelijke, sprankelende werk uit 1890 van Marius Petipa en voegde er frisse elementen aan toe. Het klassiek-romantische ballet gaat over prinses Aurora, die door de wens van een boze fee voor honderd jaar in slaap valt. Alleen de kus van een prins kan haar wakker maken.

zaterdag 30 maart | 20.15 | rang 1 € 30,33 | rang 2 € 28,28 | Rabobankzaal

DANSEN EN ZINGEN BIJ HET THEATERAVONTUUR VAN HET ZANDKASTEEL

Na het succes van de vorige shows komen de bewoners van Het Zandkasteel opnieuw naar DE KOM. Op 31 maart beleef je met Prinses Sassa en Toto, bekend van de gelijknamige Z@ppelin televisieserie, een mooi avontuur. In ‘Op de Piratenboot’ spelen Prinses Sassa, Toto en Koning Koos hun favoriete spelletje: piraatje. Met hun eigen boot gaan ze op zoek naar een schat. Natuurlijk worden de kinderen uitgenodigd mee te varen en kunnen ze meezingen en -dansen met leuke liedjes, zoals ‘De Neuzenkriebeldans’. Kom aan boord en vaar mee! Na afloop mogen de kinderen op de foto met Koning Koos, Prinses Sassa en Toto.

zondag 31 maart | 14.00 en 16.00 | normaal € 16,45 | kinderen t/m 12 jaar € 13,88 | Rabobankzaal

PRIJSWINNEND KOOR CAPE TOWN OPERA CHORUS IN DE KOM

Met het Cape Town Opera Chorus halen we op 2 april een (voormalig) wereldkampioen bij DE KOM in huis. In 2013 werd het Zuid-Afrikaanse gezelschap uitgeroepen tot beste operakoor ter wereld tijdens het International Opera Awards Gala in Londen. De achttien zangers en zangeressen komen naar ons land met het op Pasen geïnspireerde programma ‘African Passion’, waarin delen van Bachs monumentale ‘Matthäus Passion’ zijn verwerkt. Fragmenten uit het volgens velen mooiste en indringendste muziekstuk op aarde in een warme, Afrikaans getinte uitvoering: dat móet wel hemels klinken.

try-out | dinsdag 2 april | 20.15 | rang 1 € 35,48 | rang 2 € 33,42 | loge € 39,59 | Rabobankzaal

JANNE SCHRA BRENGT ODE AAN MUZIEK UIT VERVLOGEN TIJDEN

 In deze persoonlijke voorstelling op 3 april in DE KOM put Janne Schra uit haar hele oeuvre: van Room Eleven en Schradinova tot haar solowerk en weer terug. In een intieme bezetting speelt ze haar lievelingsnummers zoals ze wellicht zouden klinken in een rokerig klein theatertje in Parijs in de jaren 60, of gister in een jazzbar in New Orleans. LALALA LOVE is een ode aan haar liefde voor muziek uit vervlogen tijden. Laat u meevoeren door de nieuw gearrangeerde liedjes, door haar rare, ontroerende en grappige verhalen en natuurlijk door haar betoverende stem.

 woensdag 3 april | 20.30 | normaal € 20,57 | kleine zaal

Vermiste en gevonden dieren week 12

VERMIST                                                                                                                                                                                                                 

  • Melding 1445693, 16-3-2019, Kat SIAMEES, Viktor, kater, gechipt, SEALPOINT, Een korthaar seal point siamees. Een zwart masker, zwarte pootjes, zwarte staart en een lichte borst. Lichtegaarde – Nieuwegein (Batau Zuid).

GEVONDEN                                                                                                                                                                                                             

  • Melding 1446327, 21-3-2019, Hond Terriër, 17576, teef, slipketting met hurrtalijn, GESTROOMD, Zwartbruin gestroomd met een klein wit vlekje op de bles, pitbull-achtige. Rechteroor is staand en mist een stukje. Links is een tipoor. Nedereindseweg (fietspad) – Nieuwegein (Batau Noord).

Kater Viktor

Lezing van biolooog Camilla Dreef in het Natuurkwartier

Dinsdagavond 14 mei tijdens de Nationale Vogelweek komt bioloog en vogelaar Camilla Dreef voor de tweede keer naar het Natuurkwartier in Nieuwegein om te vertellen over vogels, vogels kijken, de Vogelbescherming en haar heerlijke boek ‘Kwie kwie kwie kwie kwie, een boek vol vogelverhalen’.

Tijdens deze lezing zal Camilla haar persoonlijke vogelavonturen delen. Zij ontwikkelde zich van natuurmeisje naar vogelonderzoeker en vogelaar. Waarom begon ze met vogels kijken? Waarom is het zo leuk? En waar moet je nou beginnen?

Camilla hoopt met haar verhalen mensen aan te steken met het ‘vogelvirus’. Het is besmettelijk. Door vogelverhalen met elkaar te delen, gaan mensen anders kijken naar hun omgeving en dat draagt weer bij aan natuurbescherming.

Camilla neemt je deze avond niet alleen mee op ontdekkingsreis in de vogelwereld vol verrassingen, ze verzorgt ook een workshop over vogels kijken. Iedereen kan bijdragen aan een stukje vogelbescherming, gewoon vanuit je eigen tuin. Wie weet ontdek jij wel een vogelaar in jezelf!

De avond begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur en vindt plaats in het Natuurkwartier Nieuwegein aan de Geinoord 9. Toegang voor de lezing bedraagt € 11,-, dit is inclusief koffie/thee vooraf, pauzedrankje en vogelkaart.