Werkstraf en jeugddetentie voor jonge overvaller snackbar ‘t Ankertje in Vreeswijk

Een 18-jarige jongen is voor een overval op snackbar ‘t Ankertje in Vreeswijk veroordeeld tot 5 maanden jeugddetentie, waarvan 110 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat hij bijna anderhalve maand in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug naar de gevangenis.

De jongen, die ten tijde van de overval net 17 jaar oud was, moet ook nog een werkstraf van 100 uur uitvoeren. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Een even oude medeverdachte van de jongen is door de kinderrechter vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

ANGSTAANJAGEND
Op het moment van de overval, in september 2017, waren naast een medewerker, twee bezoekers in de cafetaria. Volgens de rechter was het voor hen een angstaanjagende ervaring om oog in oog te staan met twee onherkenbare, gewapende mannen in donkere kleding die om geld schreeuwden.

De rechter rekent het de jongen zwaar aan dat hij de slachtoffers veel leed toegebracht met de gewelddadige overval. In zijn voordeel spreekt dat hij niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Ook is hij inmiddels in behandeling, samen met zijn ouders.

KLEINE BUIT
De dader moet de snackbareigenaar ook nog ruim 600 euro betalen voor de schade die is aangericht. Bij de overval werd slechts 400 euro buitgemaakt.

De twee verdachten werden vorig jaar aangehouden na tips van kijkers van opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Leerlingen ontdekken hun mogelijkheden bij bedrijven tijdens de ‘Week van het (v)mbo’

Samen met het ROC Midden Nederland, het Anna NEXT vmbo en enkele Nieuwegeinse bedrijven, organiseerde de gemeente Nieuwegein deze week de ‘Week van het (v)mbo.’ Ruim 170 leerlingen namen deze week een kijkje nemen achter de schermen bij de deelnemende bedrijven. De leerlingen kregen rondleidingen, workshops en de mogelijkheid om te ‘snuffelen’ en binnen te kijken bij de deelnemende bedrijven.

Onze videografen Bart van Rooijen en Jos van Vogelpoel maakten bovenstaand  videoverslag bij het bedrijf Active Ants aan de Zeelandhaven 6 in Nieuwegein. Dit bedrijf verzorgt de e-commerce fulfilment voor webwinkels. De leerlingen keken hun ogen uit hoe de bestelde goederen werden verzameld en klaargemaakt voor verzending. Active Ants verstuurt momenteel 2 miljoen pakketjes per jaar voor 150 webshops.

Samenwerking onderwijs en praktijk
De Week van het (v)mbo – voorheen Week van het ambacht – vond voor de derde keer plaats. De gemeente draagt er met deze week graag aan bij dat leerlingen en werkgevers elkaar beter leren kennen. ‘Hierdoor kunnen de behoeften van het onderwijs en van bedrijven steeds beter op elkaar aansluiten’ aldus wethouder Economische Zaken Ellie  Eggengoor.

‘Voor leerlingen biedt de Week van het (v)mbo een mooie kans om te zien hoe het er binnen een bedrijf aan toe gaat. Voor bedrijven is het interessant om kennis te maken met goed opgeleide en gemotiveerde studenten. Een bedrijfsbezoek kan leiden tot een stageplaats, die weer kan leiden tot een vaste baan. Deze structurele uitwisseling is ook een speerpunt in de economische visie, waar de gemeente Nieuwegein, samen met de stad invulling aan geeft’ aldus de wethouder.

Toename fietsdiefstallen in Nieuwegein

In de afgelopen weken is er helaas een toename geweest in het aantal fietsdiefstallen in Nieuwegein. Gemeente en politie willen deze toename een halt toeroepen. Met een aantal gerichte acties willen zowel de gemeente als de politie fietsendiefstallen tegengaan, maar zij hebben u nodig om het de fietsendieven zo moeilijk mogelijk te maken.

Maak gebruik van gratis stallingen
Als u wilt winkelen in het centrum, kunt u uw fiets kwijt in een van de gratis fietsenstallingen. Fietsenstalling De Fietspomp bevindt zich op de Raadstede onder het Stadshuis, op de Ringstede is fietsenstalling De Snelbinder gevestigd en op de Hagestede zit fietsenstalling Nieuwegein West.

Zet uw fiets goed op slot
Veel dieven specialiseren zich in 1 of enkele typen slot(en). Gebruik daarom 2 of meer verschillende sloten. Dit werkt bovendien vertragend en schrikt dus af. Zorg dus naast het vaak standaard gemonteerde ringslot voor een hangslot of beugelslot.

Zorg dat uw sloten ART-goedgekeurde sloten zijn
Zet uw fiets vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek, lantaarnpaal of brugleuning. Dit voorkomt dat uw fiets met slot(en) en al meegenomen kan worden, om deze op een rustige plek open te breken.
Zet uw slot hoog vast en zet het voorwiel aan het frame van uw fiets vast.

Zet uw fiets binnen wanneer het kan, in de gratis bewaakte stallingen, maar ook als u even thuis bent om later de fiets weer te gebruiken. Zet ook binnen (bijvoorbeeld ook thuis in uw schuur) uw fiets goed op slot. Leg de belangrijkste kenmerken van uw fiets (zoals de kleur, het merk fiets en het framenummer) vast en bewaar deze op een veilig plaats. Dat vergroot de kans op het terugvinden van uw gestolen fiets. Hierbij kunt u ook gebruik maken van de Stopheling App.

Tips speciaal en uitsluitend voor e-bikes
Heeft uw e-bike een afneembaar display? Haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken. Heeft de accu van uw e-bike een slot? Gebruik deze dan altijd. Beschikt de accu van uw e-bike niet over een slot? Haal deze dan altijd van uw e-bike af als u niet fietst. Zo is de e-bike niet meer als elektrische fiets te gebruiken.