Tafeltennisters VTV/Jinbu Europe zondag thuis aan de bak

De eredivisie gaat weer beginnen voor de tafeltennisters uit Vreeswijk. Zondag 27 januari aanstaande zal het eerste team van VTV/Jinbu Europe het opnemen tegen FysioScheepje/SKF uit Veenendaal. De wedstrijd begint om 14.00 uur en vindt plaats in het thuishonk van VTV aan de Helmkruid 9 in Nieuwegein Zuid. De toegang is gratis en iedereen profiteert van een gratis warme hap tussendoor, speciaal voor deze gelegenheid verzorgd door VTV’s Keurslager Richard Stekelenburg.

VTV staat derde in het klassement, SKF vierde. Vorig jaar februari won SKF met 4-2. In de eerste competitiehelft van dit seizoen won VTV in Veenendaal met 4-2. Het zal zeker weer spannend worden. Factoren als teamopstelling en vorm van de dag zullen de doorslag geven. Coach Dong Li zal een keuze maken uit vijf beschikbare speelsters in het VTV-team, Vera van Boheemen, Emine Ernst, Jacintha de Hoop, Sanne de Hoop en Chana van der Venne. Coach Rinie Kling heeft bij het team van SKF de keuze uit Melanie Bierdrager, Heleen Hop, Sharon Janssen, Carla Nouwen en Brenda Vonk.

Beide teams zullen zelfvertrouwen willen halen uit deze eerste wedstrijd van de tweede helft. Beide teams hebben de ambitie om zich te plaatsen voor de play offs om het landskampioenschap. VTV roept supporters en liefhebbers op om deze wedstrijd te bezoeken.

Het eerste team van VTV/Jinbu Europe uit Nieuwegein

Expositie: ‘Kunst leert kijken’

Vanaf woensdag 23 januari t/m 2 maart kun je binnenstappen in KunstGein Podium en laat je verwonderen door de schilderijen en beelden die er staan uitgestald. Kunstschilder Marlous van Leersum, beeldend kunstenaar Marieke van Mieghem en beeldhouwer Jan Thomas met gastexposanten Ria Pronk en Wil de Reuver zijn verantwoordelijk voor de werken van Expo 50.

De feestelijke opening vindt plaats op vrijdagavond 25 januari 19.00 – 21.00 uur. U bent van harte welkom op alweer de 50e expositie in KunstGein Podium én we proosten op het nieuwe jaar!

Marlous van Leersum – schilderijen
Marlous was in januari 2014 één van de allereerste exposanten van Kunstgein Podium. Nu exposeert zijn voor de tweede met nieuwe kunstwerken. De afgelopen jaren heeft zij zich verder ontwikkeld en nieuwe ervaringen opgedaan en dit is terug te zien in haar werk. In deze expositie laat zij “mijn kinderen van de wereld”, zien. Na een aantal weken vrijwilligerswerk gedaan hebben in Tanzania, bleven de ernstige gezichtjes van die kinderen door haar hoofd spelen. Door ze vast te leggen blijven ze voor altijd. De serie is uitgebreid met kinderen uit andere culturen.

Jan Thomas – Beelden
40 jaar geleden begon het als hobby, het vormgeven in klei bij een plaatselijke keramiekgroep. De laatste 20 jaar bewerkt hij met veel passie stenen. De stenen worden handmatig bewerkt met beitel en hamer, daarna wordt het object nog met vijl en schuurpapier afgewerkt. Zijn werk is voornamelijk figuratief, houdingen van personen geven de beelden uitdrukkingskracht. Belangrijk voor hem is daarbij dat een ieder zelf bepaalt wat hij of zij ziet.

Marieke van Mieghem – schilderijen
In beeldend werk laat Marieke zich inspireren door de natuur, hoe zij die ervaart en waarneemt; de zwaarte van de lucht, de intensiteit van het licht, de oplichtende horizon, het evenwicht tussen horizontalen en verticalen.

Marieke werkt intuïtief, zoekend naar de beste uitdrukkingsvorm verkent zij wat verschillende materialen met elkaar doen en hoe zij elkaar versterken. Hierbij kiest zij niet voor de hand liggende combinaties. Zo borduurt ze op krantensnippers en combineert zijde garens en plastic afvaldraad met olieverf. Vanuit (rest) materiaal dat voorhanden is maakt zij haar eigen doeken.

KunstGein Podium is open op de woensdag, donderdag, vrijdag en de zaterdag van 13.00 uur tot 17.00. Je vindt Podium in het atrium (begane grond) van het Stadshuis in Nieuwegein.

V.l.n.r.: Wil de Reuver, Jan Thomas, Marlous van Leersum, Ria Pronk en Marieke van Mieghem

Bingo in La CaZa Fokkesteeg

Buurtbewoners die het leuk vinden om een potje Bingo te spelen kunnen vrijdag 25 januari aanstaande terecht in Buurthuis La Caza aan de Hoornseschans in de wijk Fokkesteeg. De Bingo, die georganiseerd wordt door het wijknetwerk Fokkesteeg, is voor alle leeftijden, dus jong en oud. Het is de eerste Bingo van het jaar. La CaZa is gevestigd aan de Hoornseschans 101.

De inloop is vanaf 19.00 uur en om 19.30 uur gaan de ballen rollen. De bingo telt maar liefst 10 rondes. Per ronde maakt u kans op drie prachtige prijzen. Bij aanvang kunt u een boekje met 10 Bingokaarten kopen voor € 12,50. In de pauze vindt er een loting plaats. Lootjes voor deze loting kunt u kopen voor € 1,00 per stuk of zes voor € 5,00.

De bar in La CaZa is natuurlijk open. Naast een drankje kunt u ook een lekkere versnapering kopen. Het beloofd weer een gezellig avondje te worden voor alle leeftijden! Een leuke gelegenheid om (nieuwe) wijkbewoners te ontmoeten.

Cals College heeft predicaat ‘Excellente school’ verlengd

In heel Nederland zijn vanmorgen 79 nieuwe predicaten ‘Excellente school’ toegekend die drie jaar geldig blijven. Het Cals College in Nieuwegein heeft het predicaat dat ze in 2016 kreeg verlengd voor het VWO. Dit jaar kreeg ze ook het predicaat voor de HAVO. Dubbel feest dus!

Uit het juryrapport: “De jury is onder de indruk van het didactisch coachen van en door docenten, het maatwerk en de persoonlijke vorming van leerlingen van het Cals College, die als voorbeeld kunnen dienen voor andere scholen.”

Rector Jeroen Kwaaitaal zei het predicaat te zien als een compliment aan de school en ook als een motivatie en aansporing om te blijven werken aan goed onderwijs. Dat was meteen ook een belofte die hij deed aan Eva en Darius.

Eva en Darius, twee leerlingen uit de brugklas, ontvingen het predicaat excellent uit handen van twee inspecteurs van het Onderwijs. Links Rector Jeroen Kwaaitaal.

Voor de Koningin Julianaschool in Galecop (Nieuwegein) gaat het spannend worden want deze school in Nieuwegein heeft sinds 2017 het predicaat en loopt dus in 2020 af. SBO De Evenaar in Nieuwegein, een school voor speciaal basisonderwijs, verloor het predicaat. Zij kreeg deze erkenning begin januari 2016. Eerder verloor de OBS de Schakel het predicaat. Nieuwegein kent nu drie scholen die het predicaat mogen voeren.

Een excellente school is in de basis een goede school die zich onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren op een bepaald gebied dat in de school als geheel doorwerkt. Met het predicaat Excellente School krijgen zeer goed presterende scholen de maatschappelijke zichtbaarheid en waardering die ze verdienen. Excellente scholen zijn een voorbeeld voor andere scholen. Zij dagen andere scholen uit om de lat ook hoog te leggen en dit predicaat te bemachtigen.

Noppes in Nieuwegein maakt met Wecycle kringloopwinkel circulair

De Noppes Kringloopwinkel aan de Utrechthaven 5 in Nieuwegein geeft tweedehands elektrische apparaten die niet meer verkoopbaar zijn, voortaan af aan Wecycle. Hiermee wordt ook de afdankfase van deze producten circulair. De samenwerking is 1 januari 2019 gestart en ook alle andere Noppes Kringloopwinkels doen mee. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

Willem Staphorsius, directeur Noppes: “Door te kiezen voor samenwerking met Wecycle, bieden wij de klanten van al onze winkels de zekerheid dat ook na hergebruik op een verantwoorde manier wordt omgegaan met elektrische apparaten.” Noppes heeft kringloopwinkels in Beverwijk, Gouda, Grootebroek, Hoorn, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Opmeer, Purmerend, Santpoort-Noord, Uitgeest, Velserbroek, Volendam, Woerden, Wormer en Zaandam.

“Ook voor elektrische apparaten die een tweede leven krijgen via de kringloopwinkel, komt ooit het afdankmoment. Het is dan belangrijk deze via ons in te leveren voor recycling. Zo hergebruiken we grondstoffen en komen schadelijke stoffen niet in het milieu”, aldus Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle.

Kringloopwinkel Noppes laat onverkochte elektrische apparaten recyclen via Wecycle

Over Noppes
De filosofie en ambitie waarmee Noppes Kringloopwinkel zich al twee decennia lang met succes manifesteert, leeft inmiddels ook in de samenleving meer dan ooit: inclusieve- en circulaire maatschappij. Binnen dit gedachtegoed, werkt Noppes al 20 jaar aan duurzaamheid en werkgelegenheid als haar voornaamste pijlers. Noppes Kringloopwinkel beperkt de hoeveelheid grof huisvuil door hergebruik te stimuleren, met balans tussen milieu, mens en maatschappij. In de professioneel opgezette, zonder winstoogmerk werkende kringloopwinkels, krijgen minder kansrijke op de arbeidsmarkt de mogelijkheid zich op werkgebied te (her)ontwikkelen. Daarmee is Noppes milieubewust, maatschappelijk betrokken én voordelig voor iedereen.

Over Wecycle
Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van e-waste. Dit doen zij voor zes producentenorganisaties, waarbij 1.750 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen zijn aangesloten. De inzameling en recycling organiseren we kostenefficiënt en met een maximaal milieurendement. De organisatie heeft  10.000 inzamelpunten in Nederland en werken samen met veel inzamelpartners waaronder gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste. Zo leveren zij dagelijks een bijdrage aan de circulaire economie.

In de Wecycle Service Centers verbindt de organisatie circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven zij mensen die moeilijk meekomen in de reguliere arbeidsmarkt perspectief op een baan en neemt de kwaliteit van recycling toe.

In 2017 hebben Wecycle 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.

Tramuitval tussen Nieuwegein Zuid en Nieuwegein Stadscentrum

Voor de vierde dag op rij zijn er problemen met de tram tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Vanmorgen konden wegens storing geen trams rijden tussen Nieuwegein Zuid en het Stadscentrum van Nieuwegein. Bij halte Wiersdijk stond een defecte tram als gevolg van ijzel op de bovenleiding. Monteurs waren vroeg in de weer om de tram te repareren. De storing ontstond rond 07.15 uur. Rond 08.40 uur zou de reparatie zijn geklaard zijn en is het tramverkeer weer opgestart.

Regiotram Utrecht laat weten: ‘Slaat de storing door op de bovenleiding, dan moeten we stroom afschakelen op meerdere secties van de trambaan. Dit is nodig uit oogpunt van veiligheid. Een lokale storing treft ook dan een groter deel van de trambaan. Meer reizigers merken daar dan de gevolgen van. Het tramsysteem is ook gevoelig voor externe factoren die niet kunnen worden voorzien: stroomuitval vanaf hoofdnet, onverwachte weersomstandigheden waardoor ‘s nachts de bovenleiding bevriest et cetera.’

Afgelopen zondagmorgen reden ongeveer twee uur geen trams op het hele traject. De oorzaak was een wisselstoring naast de tramremise in Nieuwegein. Rond 09.45 uur was de storing verholpen.

Zaterdag reden de trams ook al zeker twee uur niet vanwege een wisselstoring. En vrijdag was ijzel op de bovenleiding de oorzaak van uitval en vertragingen.