Student Max uit Nieuwegein werkt met het TU Delft Solar Boat Team

Max Bouwmeesters, oorspronkelijk uit Nieuwegein, is in augustus 2018 begonnen bij het TU Delft Solar Boat Team. Het team zal dit jaar een grote stap maken door als eerste Nederlandse team een zonneboot te bouwen die lange afstanden op de open zee moet trotseren. Met deze boot zijn ze van plan komende zomer The Offshore Challenge in Monaco, het wereldkampioenschap voor zonneboten, te winnen én een wereldrecord te verbreken.

De TU Delft Solar Boat 2018 tijdens de race in Monaco in juli 2018

Max is na zijn tijd op het Anna van Rijn College begonnen aan zijn studie Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in Delft. Dit jaar versterkt hij het nieuwe team als Vehicle Dynamics Engineer. Het TU Delft Solar Boat Team bestaat uit een groep van 26 studenten van tien verschillende faculteiten van de TU Delft. Max heeft zijn studie een jaar lang stopgezet om fulltime een boot te ontwerpen en bouwen die volledig vaart op zonne-energie. Max houdt zich bezig met het ontwerp van de veerpoot en draagvleugels van de boot. Door het gebruik van draagvleugels wordt de weerstand van de boot aanzienlijk verlaagd.

De ruige zee trotseren
Voor het eerst in de geschiedenis van het TU Delft Solar Boat Team zal de zonneboot de open zee gaan bevaren. Het team zal deelnemen aan de grootste internationale competitie voor zonneboten: The Offshore Challenge in Monaco. Dit betekent dat ze dit jaar rekening moeten gaan houden met compleet nieuwe situaties, zoals grote golven, hevige windvlagen en langere afstanden ver van de kust. De wedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen, variërend van etappes van dertig tot 93 kilometer en van Monaco naar zowel Cannes in Frankrijk als de oversteek naar Italië. Om de competitie te winnen zal de snelste tijd neergezet moeten worden bij beide races. Dit zal een flinke uitdaging worden aangezien ze gaan racen tegen bedrijven en particulieren. Het team zal de innovatieve technieken zo goed mogelijk inzetten en er alles aan doen om de competitie te winnen!

Wereldrecordpoging
Naast het winnen van de wedstrijd, is het doel komend jaar om het wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ooit het Engelse Kanaal over te steken. Eind juli zal het team dit beroemde stukje zee tussen Calais en Dover in een recordtijd proberen af te leggen. Door deel te nemen aan de race in Monaco en de wereldrecordpoging wil het team laten zien dat er al heel veel mogelijk is met duurzame technieken, zelfs op de open zee, en daarbij de maritieme sector inspireren.

Max Bouwmeester uit Nieuwegein

Cultuur Koren Festival

Op zondag 4 november vindt voor het eerst het ‘Cultuur Koren Festival’ plaats. In Theater DE KOM in Nieuwegein zullen die dag van 14.00 uur tot 19.30 uur diverse wereldmuziekkoren hun muziek ten gehore brengen. Het Lysenko Koor uit Nieuwegein is de organisator. Kaarten zijn a € 15,00 via Theater DE KOM te bestellen.

U kunt luisteren naar muziek en zang van: Filomila, WereldmuziekkoorNijmegen, Vgrdznob (mannenkoor), Zarjanka, Bitidobre onder leiding van het Bikavar Ensemble en natuurlijk het Lysenko Koor.

Het Lysenko Koor zingt 21 jaar zowel volksmuziek als liturgie uit Oekraïne. U kunt op 4 november luisteren naar en kennismaken met de koren met muziek uit Griekenland, Oekraïne, Rusland, Georgië en de Balkan. De uitvoeringen zijn in kleurrijke, folkoristische stijl.

‘Muziek brengt mensen samen en verbroedert in alle delen van de wereld, van welke kleur of afkomst dan ook. Een teken van hoop in deze wereld, vol oorlog en geweld’ aldus een lid van het Lysenko Koor.

Dit festival is mede financieel mogelijk gemaakt, door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Carel Nengerman Fonds, Het kfHeinFonds, Elise Mathilde Fonds en de gemeente Nieuwegein. Aan het eind van de middag bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan het Stamppottenbuffet á € 8,50.

‘De Kaasmakersweide’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Jupiterburg in Batau Noord. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week dus de Kaasmakersweide in Batau Noord.

Hollandse spelletjesmiddag voor ouderen in Dorpshuis Vreeswijk

Op zaterdag 3 november aanstaande van 14.30 uur tot 18.30 uur organiseren eerstejaars studenten van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een gezellige spelletjesmiddag voor senioren in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk. Afsluitend van de middag kunnen de deelnemers genieten van een Hollandse maaltijd.

Wilt u meedoen met deze middag? Stuur dan een e-mailtje naar: inschrijvenhollandsemiddag@gmail.com. Of kom op 26 oktober langs bij Fort Vreeswijk om u in te schrijven. De inschrijving sluit op 31 oktober. De entree bedraagt € 10,-. Dit is inclusief twee consumpties een 2-gangen diner en een hele gezellige spelletjesmiddag.

Voor een opdracht voor school moeten eerstejaars studenten Bedrijfskunde van het CHE een bedrag van € 25,- minimaal zien te vertienvoudigen. De opbrengst gaat geheel naar Het Nationaal Ouderenfonds.

Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door: Fort Vreeswijk, Museumwerf Vreeswijk, Het Nationaal Ouderenfonds en de wijkcoördinator van Vreeswijk.