D66 Nieuwegein vraagt gemeente om de “ja, mits” houding echt toe te passen

Bewoners aan de Landmansweide hebben de gemeente verzocht om een aantal bomen aan de achterzijde te kappen of te vervangen. Deze elzen zijn zo hoog gegroeid dat het de zon in de tuin en op de zonnepanelen belemmerd. De gemeente heeft aan de hand van het geldende toetsingskader geoordeeld dat de bomen niet gekapt mogen worden. Daarop heeft één van de bewoners contact gezocht met D66.

De beantwoording van de gemeente vindt D66 erg procedureel. “Er zijn meerdere oplossingen denkbaar voor deze vraag, bijvoorbeeld het uitdunnen van de top van de bomen,” aldus fractievoorzitter Erik van de Voort. “Door het verzoek af te wijzen aan de hand van een procedurele optelling van punten, vinden wij in dit geval te kort door de bocht.”

Met de schriftelijke vragen aan het college van B&W roept D66 de gemeente op om het gesprek aan te gaan met de indieners. “Ga samen met de indieners actief op zoek hoe de lichtsituatie ter plekke verbeterd kan worden,” vervolgt Van de Voort. “Dat hoeft niet persé door te kappen, zoek naar alternatieve oplossingen.”

Volgens D66 is dit een perfecte casus voor de gemeente om invulling te geven aan het ‘ja, mits’-beleid, waar D66 mede voor heeft gepleit in de gemeenteraad.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Voor vele katers komt de dag: de castratie. Een kleine ingreep wat niet alleen ongewenst gedrag (sproeien) kan voorkomen, maar ook ongewenste nestjes. Voor onze kleine kater was het moment dan ook daar. Het leek wel alsof hij het voorvoelde, want hij was niet echt netjes tegen de dierenarts. “Pas op, hij kan wat chagrijnig zijn!” werd ik gewaarschuwd, maar… niet tegen mij. Nu stuitert onze Vladimir al weer door het huis, alsof er niets gebeurd is. Fijn, dat hij door de kunde van de dierenarts er zo weinig last van heeft (gehad). ‘

Fokkesteeg krijgt mogelijk opvang van ex-zwaar verslaafden of psychiatrische patiënten

De gemeente Nieuwegein en Lister, een organisatie die huisvesting en begeleiding biedt aan mensen met een psychiatrische beperking of verslavingsachtergrond, zijn voornemens om in de wijk Fokkesteeg een opvang te creëren voor ex-zwaar verslaafden of psychiatrische patiënten. Beide partijen hebben hun oog laten vallen op het pand aan de Urkerveste 9 hoek Vreeswijkstestraatweg. Het pand wordt momenteel bewoond door antikraak maar deze moeten het pand spoedig verlaten.

Een wijkbewoner tegenover onze redactie: ‘De huidige anti-kraakbewoner moest e.e.a. van gemeente stil houden maar de plannen zijn toch ‘uitgelekt’. Het zou gaan om zeven Tiny Houses waar ex-zwaar verslaafden of psychiatrische patiënten komen te wonen. Aangezien dit zou komen in een woonwijk met veel jonge gezinnen, is er zeker na de recente gebeurtenissen in Den Dolder, behoorlijk wat onrust ontstaan.’

Overlast
Bewoners zijn vooral bang voor overlast (diefstal, intimidatie, vuil, spuiten, lastig vallen etc., Onveilig gevoel, Parkeerproblemen, Waardevermindering huis en Verkeersonveiligheid (de Tiny Houses voor de verslaafden worden 4 meter hoog)

Bijeenkomst
Inmiddels is er in allerijl een bijeenkomst gepland voor direct omwonenden. Deze is woensdagavond 22 november aanstaande in wijkhuis De Steeg. Het begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Inloop is om 19.30 uur. De pers mag niet aanwezig zijn alsook andere wijkbewoners. Zij vinden dit onterecht en willen ook gehoord worden. Ook wordt bovenstaand item besproken in het wijkoverleg van dinsdag 28 november aanstaande. Deze is eveneens in wijkhuis De Steeg en begint om 20.00 uur.

Begin dit jaar is de bestemmingslocatie gewijzigd van de beoogde locatie naar ‘woonzorgbestemming.’ Dat de gemeente het stil wilde houden en de op het laatste moment geregelde bijeenkomst geeft een heel slecht gevoel bij de bewoners van de wijk. Een wijk overigens die toch al ‘onrustig’ is te noemen.

Actie
De bewoners zijn bang dat de boel al is beklonken en dat zij geen invloed meer hebben om in bezwaar te gaan. Zij verenigen zich nu. Plannen, ideeën en of andere zaken kunnen gemeld bij de heer Hartgers. Hij is te bereiken via: h.hartgers@hotmail.com.

Urkerveste 9 in Fokkesteeg