CU en CDA stellen vragen over exploitatie Fort Vreeswijk

De ChristenUnie en het CDA hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college over de exploitatie van Fort Vreeswijk. De partijen hebben gehoord dat er tussen de beheerstichting en de beoogde gebruikers van het gerenoveerde dorpshuis nog steeds geen huurcontracten zijn afgesloten. Er zou een meningsverschil zijn over de hoogte van de huur. Beoogde huurders overwegen daarom zich niet meer op het Fort te vestigen. De ChristenUnie en het CDA vrezen dat daarmee het hele project in gevaar komt.

Grote gevolgen voor inwoners Vreeswijk
Op 14 januari wordt het gerenoveerde dorpshuis op Fort Vreeswijk feestelijk heropend. Maar het is de vraag of er daarna ook nog voldoende huurders zijn om hun intrek hierin te nemen. Er zijn nog steeds geen huurovereenkomsten tussen de beheerstichting en de vaste huurders van het dorpshuis. Dit zou vastzitten op meningsverschillen over de hoogte van de huur die de stichting van de huurders vraagt. “Een mogelijk vertrek van de beoogde huurders uit Fort Vreeswijk heeft grote gevolgen voor de inwoners van Vreeswijk als het gaat om gezondheidszorg en welzijn”, aldus ChristenUnie-fractievoorzitter Martin Monrooij. Hij vindt dat dat het college moet voorkomen dat het zover komt, en wil weten wat zij tot nu toe heeft gedaan om dit te voorkomen.

Nog steeds onduidelijkheid over kruithuis
Onderdeel van de renovatie van Fort Vreeswijk zou een vaste verbinding tussen het kruithuis en het dorpshuis zijn. Dit om de vestiging van een ‘huis van afscheid’ in het kruithuis mogelijk te maken. Op dit moment maakt de scouting nog gebruik van het kruithuis. De Monumentencommissie ziet die vaste verbinding tussen het kruithuis en het dorpshuis niet ziet. Voor de nieuwe huurder van het ‘huis van afscheid’ is dat echter een nadrukkelijke wens. Onduidelijk is nu of deze huurder afhaakt en dus het ‘huis van afscheid’ er niet komt. ”Hierdoor is er dus nog steeds geen duidelijkheid voor de scouting. Ik heb ook begrepen dat er een meningsverschil tussen de gemeente en de scouting is over de afwenteling van de extra kosten voor de verhuizing vanuit het kruithuis en de verbouwing van het scoutingpand”, aldus CDA-raadslid Gerben Horst. Hij heeft eerder benadrukt het onrechtvaardig te vinden als de scouting financieel moet bloeden voor een gedwongen verhuizing en verbouwing. Maar mogelijk is dat niet nodig als het ‘huis van afscheid’ er niet komt.

Exploitatie Fort Vreeswijk in gevaar
In maart 2015 heeft de gemeenteraad besloten om met een krediet van € 733.000 de renovatie van het dorpshuis op Fort Vreeswijk mogelijk te maken. Het bewonersinitiatief zou met de jaarlijkse huuropbrengst dit bedrag in delen aan de gemeente terugbetalen. Voorwaarde was dat de huurders van het dorpshuis hun contracten met de beheerstichting zouden voortzetten. Dat dit mogelijk was heeft het college in antwoord op vragen van CDA-raadslid Horst in juni 2016 nog weer bevestigd. Monrooij: “De informatie die we nu krijgen zet hier grote vraagtekens bij. We horen dat de gevraagde huurprijzen fors hoger liggen dan de huren die de gebruikers van het dorpshuis nu aan de gemeente betalen. Ik vraag mij af hoe de beheerstichting het college de afgelopen periode heeft geïnformeerd over dit alles.”

De forse huurstijging is niet terug te vinden in de raadsvoorstellen van maart 2015, waarmee de gemeenteraad tot een positief besluit is gekomen over Fort Vreeswijk. Horst: “Als de huidige huurders van het dorpshuis door een forse huurverhoging gaan afhaken, en ook het ‘huis van afscheid’ niet doorgaat, komt de exploitatie van Fort Vreeswijk in gevaar. Ik vraag mij af in hoeverre het college zich hiervoor verantwoordelijk voelt en wat zij dan gaat doen om die impasse te doorbreken.” ChristenUnie en CDA willen weten of het college van al deze ontwikkelingen op de hoogte was, en waarom ze de gemeenteraad daarover dan nog niet heeft geïnformeerd of meegenomen. De partijen willen nog voor de feestelijke heropening van dorpshuis Fort Vreeswijk antwoorden van het college op hun vele vragen.

Jan met de Pet: ‘Zwarte opening’

Een zwarte opening? Ja, zelfs een inktzwarte. Dat moet toch de conclusie zijn van de problemen die fort Vreeswijk ervaart. De gemeenteraad heeft vorig jaar  (2015) een groep enthousiaste mensen een krediet verstrekt van 730.000 euro om de zaak te renoveren en toekomstbestendig te maken.

En het was geen schenking maar een lening , alles moest en zou worden terug betaald en dat kon natuurlijk goed omdat er al huurders waren die de aflossing zouden moeten opbrengen. U leest het goed: zouden, moeten,  opbrengen allemaal mooie woorden maar nu blijkt er een kink in de kabel te zitten en krijgen de mensen misschien wel gelijk die zeiden dat dit een gift was en dat werd destijds met kracht ontkent door diverse partijen, de enthousiaste groep mensen voorop maar ook de politiek verdedigde dit destijds met hand en tand.

Deze ongelovigen krijgen nu waarschijnlijk gelijk : weg 730.000 euro en weg huurders. En hoe komt  dat nu eigenlijk: het bestuur van fort Vreeswijk heeft gemeend om de huren dusdanig te verhogen dat de meeste huurders moeten afzien van een contract. Hebben zij geleerd van Wereldhave (u weet wel de eigenaar van Cityplaza ) om de huren gewoon snoeihard te verhogen en dan vreemd opkijken als er geen contract wordt getekend.

Ik vind het wel vreemd dat de ongelovigen destijds werden “beschimpt en als zwartkijkers” werden neergezet en nu blijkt dat zij gelijk krijgen. Zitten er in de raad mensen die dit hebben zien aankomen of hebben geweten dat dit een optie kon zijn? Helaas moet daar ja op worden geantwoord want een raadslid van GroenLinks was toch een van de voorvechters van dit plan? Belangenverstrengeling ten top. Onmiddellijk aftreden en weg wezen!

‘Wat ben je hard Jan!’ Ja dat klopt. maar dit is geld wat weer door de burger moet worden opgebracht dus kan er met dit geld niets anders meer gedaan worden. Geen betere armoede bestrijding, geen betere ouderenzorg, geen andere betere voorzieningen voor de inwoners van Nieuwegein.

Ook het college moet maar eens na gaan denken wie hier nu de grote motor voor was en die moet Frans maar eens diep in de ogen kijken en vragen zijn portefeuille ter beschikking te stellen of het hele college moet opstappen als het tenminste echte kerels zijn die achter hun beslissingen staan.

Helaas moet ik vaststellen dat er geen een voldoet aan deze voorwaarden. Dus samen met het raadslid moet het college weg wezen en vooral niet meer in dezelfde samenstelling terug komen want dat zij  ook van die politieke trucjes: college laten vallen en vervolgens een opofferen en met de andere drie terug komen. Als dat hier het geval zou zijn: doe je de deur achter je dicht Martijn! Of doe je het licht zelf uit Peter?

Waarom deze twee zult u denken, nou omdat die andere twee beter weten hoe je moet overleven politiek gezien dan deze twee. Wethouder Hans Adriani roept een keer dat hij zich gaat beraden op zijn functie en vervolgens gewoon blijft zitten en hij kan dat gewoon doen door een keer of vijf sorry te zeggen. Wethouder Johan Gadella, die zorgt gewoon dat zijn politieke tegenstanders andere dingen te doen hebben. (lees onrust zaaien en dan zelf weg wezen uit de vuurlinie en een plastic tasje vullen met bier en roepen dat je in privé tijd bent).

Het bestuur van fort Vreeswijk moet eigenlijk hetzelfde doen: opstappen en weg wezen en niet meer terugkeren en zorgen dat ze niet de andere die het moeten opknappen voor de voeten lopen. Dus trekt die Vreeswijkse vlag over je hoofd en met je staart tussen de benen weg wezen.

Een hele fijne jaarwisseling en kijkt uit met vuurwerk zeker voor de dieren en tot volgend jaar!

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

Kinderen uit Nieuwegein ontwerpen zelfgemaakte schep

Kinderen op een leuke manier informeren over de bestaande klimaatverandering. Dat was het idee achter de kleurwedstrijd van Hornbach. Samen met Justdiggit organiseerden zij de maand van de klimaatverandering. Kinderen konden hun creatieve uitingen kwijt in een schep-kleurplaat. Van de twee mooiste kleurplaten werd een echte schep gemaakt. De gelukkige winnaars Daimon (9) en Stacy (9) uit Nieuwegein hebben hun schep vol trots in ontvangst genomen.

Justdiggit is een organisatie die klimaatverandering op een eenvoudige, effectieve manier bestrijdt. Hierbij staat de schep symbool. Een schep waarmee zij op verschillende droge plekken op aarde klimaatverandering tegengaat. Wanneer kinderen deze schep via een kleurplaat op een mooie manier versierden, konden ze hun eigen ontworpen schep verdienen. En dat heeft Hornbach geweten ook. Van de vele inzendingen werden de scheppen van Daimon van Otterlo en Stacy Terhaar als mooiste beoordeeld, waardoor zij binnenkort met hun ouders mee kunnen scheppen voor een beter klimaat. De schep werd overhandigd door kunstenares Juliette van Bavel. “Het is hartstikke leuk om eens iets te maken op basis van wat kinderen hebben bedacht. Ze kijken toch anders naar de wereld dan wij dat doen. Toch precies wat wij nodig hebben in onze strijd tegen klimaatverandering?”

Over Justdiggit
Justdiggit is een non-profitorganisatie die streeft naar het herstel van hele ecosystemen door het ondergronds brengen van regenwater en gebruik te maken van agrobosbouw en klimaatbestendige landbouw. Door het terugbrengen van de vegetatie koelt de planeet af, want hoe groener de aarde, hoe koeler de planeet. Daarnaast ontwikkelt Justdiggit positieve, internationale campagnes en educatieprogramma’s om een hele generatie te inspireren en activeren om klimaatverandering tegen te gaan.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: Een hoog opgetaste hooiwagen is in Nieuwegein iets van vorige eeuwen, maar “gewone hooiwagens” stiefelen nog steeds door Nieuwegein, overal en soms zelfs in de hoek van de woonkamer. Zoals deze gewone hooiwagen…

Hooiwagens zijn transportmiddelen uit oude tijden. De spinnen die als “gewone hooiwagen” bijna overal in Nieuwegein zijn te vinden, huppelen echter hoog op de poten nog even gemakkelijk door het struweel als door de woonkamer. Je hebt er niet echt last van, maar het blijven engerds…

Vermist: Dushi op Plettenburg

Vermist op 17 dec 2016
Aanmelddatum 31 dec 2016
Roepnaam Dushi
Ras EUROPESE KORTHAAR OF HUISKAT
Kleur ZWART
Leeftijd 7 jaar
Geslacht poes
Gecastreerd/gesteriliseerd gesteriliseerd
Chip/tatoeage/ring Chip
Straat Plettenburg
Postcode 3439 LW
Plaats Nieuwegein
Signalement met een klein wit vlekje op haar borst en is klein.

Heeft u informatie over dit dier? Neem dan contact op met:

Nieuwegein/Lopikerwaard/Vianen
Tel: 088-0064674
E-mail: nieuwegein@amivedi.com

Textielinzamelaar Sympany treft maatregelen tegen vuurwerkvandalen

Textielinzamelaar Sympany treft maatregelen tegen vuurwerkvandalen. De organisatie die kleding inzamelt voor het goede doel, maakt jaarlijks onnodig hoge kosten doordat containers met daarin kleding afbranden rond Oud & Nieuw. In Nederland zamelt Sympany jaarlijks ruim 20 miljoen kilo textiel in. Het materiaal wordt gerecycled of naar het buitenland gestuurd.

Sympany probeert de containers minder aantrekkelijk te maken voor vernielingen. “We hebben geleerd dat het goed kan zijn om de containers gewoon open te laten en pas vlak voor de jaarwisseling leeg te halen”, zegt een woordvoerder van Sympany. Ook worden sommige containers tijdelijk opgeborgen of afgesloten.

De maatregelen besparen Sympany, maar ook de brandweer, een hoop ellende en onnodige kosten. Vorig jaar zijn tijdens de jaarwisseling tien van de bijna 2.500 textielcontainers vernield.

Auto in de brand aan de Zaanseschans

Even na middernacht van donderdag op vrijdag 30 december, moest de brandweer in actie komen in de wijk Fokkesteeg. Hier stond om 00.30 uur een personenauto in de brand. De politie vermoed dat brandstichting de oorzaak is van de brand en doet onderzoek.

De politie vraag getuigen zich te melden. Dus, heb je iets bijzonders gezien of gehoord dat hiermee verband kan houden, neem contact op met de politie Nieuwegein. Je kunt de politie bellen op telefoonnummer: 0900-8844 of mocht u anoniem uw informatie willen delen dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.

Vermist: Jodo aan de Kruyderlaan

Vermist op 30 dec 2016
Aanmelddatum 31 dec 2016
Roepnaam Jodo
Ras EUROPESE KORTHAAR OF HUISKAT
Kleur CYPERSROOD
Geslacht kater
Straat Wijkersloot, Kruyderlaan
Postcode 3431 BT
Plaats Nieuwegein
Signalement fors en groot.

Heeft u informatie over dit dier? Neem dan contact op met:

Nieuwegein/Lopikerwaard/Vianen
Tel: 088-0064674
E-mail: nieuwegein@amivedi.com

Meer dan 2.000 overhemden in je broekzak: de overhemden app

Overhemden.com lanceert als eerste niche winkel  een overhemden app. De app geeft toegang tot meer dan 2.000 verschillende overhemden van nationale en internationale merken. Hiermee wordt een belangrijke drempel weggenomen voor het online winkelen op mobiel.

“De wereld van herenmode en mooi overhemden kopen verschuift langzaam naar online en apps. Wij bieden een zo goed mogelijke en zo persoonlijke mogelijke ervaring op dit nieuwe medium”, aldus Sean Heukels, oprichter van https://overhemden.com. “Maar we zijn natuurlijk nog immer telefonisch bereikbaar voor écht persoonlijk advies, de app zit tenslotte op je telefoon”.

Mobile Friendly Shoppen
De app is volledig ingericht op de wensen van de mobiele gebruiker. Het ontwerp is daarom zo schoon mogelijk gehouden. De app navigeert met een paar knoppen die bovendien groot genoeg zijn voor nieuwe senior shoppers.

De overhemden worden in hoge resolutie getoond. En de kenmerken van het product zijn gemakkelijk te vinden. Verder onthoudt de app persoonlijke voorkeuren als boordmaat en bestelgegevens. Tot slot is het eenvoudig om in het platform af te rekenen met alle bekende betaalmethoden. “We zijn zelfs al klaar voor Apple Pay en Google Wallet dat nog in Nederland moeten worden gelanceerd, winkelen en afrekenen met één druk op de knop op basis van vingerafdruk technieken.”

De app is te downloaden in de iOS Store en de Google Play Store. Kijk voor meer informatie op overhemden.com/apps.

Schuilt er in jou een echte autocoureur zoals Max?

Bij Media Markt Nieuwegein staat momenteel de “Red Bull Racing F1” Playseat.
Als je plaats neemt in de racestoel zit je meteen in de cockpit van de allersnelste auto’s ter wereld.

Racen zoals dat hoort, met volledige controle over het voertuig, op het laatste moment remmen, en vol insturen!  Inschrijven voor de Playseat experience is niet nodig. Kom jij hem uitproberen? De Media Markt is gevestigd in de binnenstad van Nieuwegein nabij de Laag Raadstede en de “Red Bull Racing F1” Playseat staat er tot er een koper komt.