PENTekening: ‘Stadshuis Nieuwegein het slechtst bereikbaar in de provincie’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

Het telefonisch maken van een afspraak om uw paspoort of rijbewijs te verlengen zou zomaar eens uit kunnen lopen op een frustrerende bezigheid. Uit onderzoek van Telefoonboek.nl blijkt namelijk dat 89,6% van de gemeentehuizen in de provincie Utrecht slecht bereikbaar zijn. Nieuwegein scoort het slechtst in de provincie Utrecht.

In de database van Telefoonboek.nl staan 29 Utrechtse telefoonnummers geregistreerd in de categorie ‘Gemeentehuis’. Bezoekers van de website kunnen aangeven of ze de gezochte instantie te pakken kregen. Een instantie wordt als ‘slecht bereikbaar’ opgenomen in het bestand wanneer er drie keer of meer geen gehoor wordt gegeven aan de oproep. Dit kwam voor in 26 van de 29 gevallen: het aantal mislukte belpogingen varieerde van drie tot 79.

Nieuwe editie van Jamsessie ‘Stormy Monday’

Muziekliefhebbers kunnen maandag 12 december weer genieten van ‘Stormy Monday’, een gratis jamsessie in het theatercafé van DE KOM. Iedereen die een instrument speelt, zingt of gewoonweg van muziek houdt is van harte welkom om te komen spelen, improviseren of luisteren. Stormy Monday is een samenwerking tussen de KunstKombinatie en DE KOM. De avond is gratis toegankelijk.

Deze keer leidt saxofonist Lior Kuperberg een sessie met als thema de muziek van de legendarische saxofonist Sonny Rollins. Lior speelt zelf tenorsaxofoon, geeft les, is sessiemuzikant en speelt onder andere in de Charli Green Bigband en zijn eigen band Soul Connection.

Voor Lior betekent muziek communiceren zonder woorden. Hij houdt ervan om samen muziek te maken en zo een positieve, verenigende sfeer te creëren. Met als voorbeeld grote helden als Louis Armstrong, Billie Holiday, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, John Coltrane en Sonny Rollins. Die laatste dient tijdens deze jamsessie als inspiratiebron. Lior leidt een ontdekkingsreis langs de nummers van Rollins. De Amerikaanse jazzmuzikant staat bekend om zijn krachtige sound die hij onder meer aan zijn circulaire ademhalingstechniek en het gebruik van een heel open mondstuk te danken heeft.

Kerstwandeling in Galecop

Op zaterdag 17 december aanstaande organiseert het 5G.Netwerk een kerstwandeling door de wijk Galecop. Het 5G.Netwerk bestaat uit een groep christenen uit de wijken Galecop, Batau Noord en Blokhoeve. U kunt de wandeling starten tussen 17.30 uur en 18.30 uur vanaf de Aert de Gelderhafe 5 (Koningin Julianaschool) in Galecop. De wandeling eindigt op een punt waar u onder het genot van een warm oranje de verlichte trucks kunt bekijken van Kerstmarkt Midden Nederland.

De activiteiten die door het netwerk worden georganiseerd zijn niet hele christelijke activiteiten. Wilt u meer weten over het 5G.Netwerk stuur dan een e-mail naar: 5G.netwerk@gmail.com of kijk op de Facebook pagina van het 5G.Netwerk.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: ‘De meest zweverige vliegen die in Nieuwegein rondzweven heten zweefvliegen. De exemplaren die willen opvallen hebben de meest bizarre kleurcombinaties, maar er zijn er die het doen met bling bling. Zoals deze gevlekte gouden bladloper.

‘De gevlekte gouden bladloper is vrij spaarzaam verguld aan zijn poten en zijn kontje, plus nog iets zilverigs rond zijn snuit. Voorwaar een vlieg die met bling bling wil tonen dat het hem goed gaat…’

Eerste tram Uithoflijn komt naar Nieuwegein

De eerste tram voor de Uithoflijn is donderdag 1 december jl. op transport gezet in Zaragozza (Spanje). Benieuwd hoe deze eruit ziet? Je kunt de tram van buiten bewonderen op woensdag 18 januari 2017 tijdens de open middag van 14.30 uur tot 16.30 uur. Het is die dag dan ook mogelijk om virtueel een eerste tramrit mee te maken in de levensechte tram simulator. Trambestuurders-in-opleiding gebruiken deze simulator om te oefenen. De open middag wordt gehouden aan de Remiseweg 7 in  Nieuwegein. Uiteindelijk zullen 22 van deze trams naar Nieuwegein komen.

De tramstellen gaan gekoppeld rijden met een totale lengte van 75 meter. Per rit biedt dit capaciteit voor ongeveer 490 reizigers. De extra capaciteit is nodig om de groei op te vangen van het aantal reizigers in het openbaar vervoer voor de periode tot 2030. Deze groei wordt name op de nieuwe Uithoflijn verwacht.

De huidige eindhalte op het Jaarbeursplein van de tram naar Nieuwegein en IJsselstein wordt vanaf 2020 een tussenhalte. Het bestaande tramnetwerk wordt dan aangesloten op de Uithoflijn. Hiervoor worden de bestaande haltes en bestaande trams vervangen door nieuwe. Je kunt vanaf dan zonder overstappen van Kanaleneiland, Nieuwegein of IJsselstein naar De Galgenwaard of De Uithof.

Om het regionale tramsysteem te moderniseren, is het ook nodig dat de trambaan in Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vernieuwd. De trambaan in deze omgeving is na 30 jaar toe aan vervanging. Elders op het traject is de trambaan al vernieuwd. Om hinder en overlast voor de directe omgeving zo beperkt mogelijk te houden, is ervoor gekozen in één bouwproject in 2020 al het werk uit te voeren dat nodig is zowel voor de vernieuwing van de trambaan als voor de aanpassing van alle tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.Met deze maatregelen is een investering gemoeid van 141 miljoen euro.

En als je vanuit Nieuwegein wil gaan winkelen op de Oudegracht of in Hoog Catharijne kun je een halte langer blijven zitten dan nu: je hoeft dan niet meer via de stationshal van Utrecht Centraal te lopen, maar stapt uit aan de andere kant van het station, naast Hoog Catharijne.

Sloop van voormalige dienstwoning brengt Prinses Beatrixsluis meer terug in oorspronkelijke staat

Deze week heeft Rijkswaterstaat één van de vier voormalige dienstwoningen – beter bekend als ‘witte huisjes’ – bij de Prinses Beatrixsluis gesloopt. De resterende woningen stammen net als de sluis uit 1938 en blijven staan. De gesloopte woning heeft geen functie meer en was van recenter datum. De sloop draagt bij aan herstel van de oorspronkelijke aanblik.

Herstellen in oude luister
In eerste instantie zouden alle vier de witte huisjes worden gesloopt. Deze komen straks immers binnen het nieuwe sluiscomplex te liggen. Aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk had echter een passende bestemming voor de drie oorspronkelijke witte huisjes, namelijk nieuwe bedienruimte van de sluismeesters. De woning die moest wijken, maakte geen deel uit van het originele sluizencomplex uit de jaren dertig.

Bij de aanpassingen van het sluiscomplex herstelt Rijkswaterstaat het oorspronkelijke gedeelte van de Prinses Beatrixsluis in oude luister van de jaren dertig. Behalve het nu gesloopte witte huis, verdwijnt op later moment ook de niet-oorspronkelijke huidige bedienruimte met bijbehorende loopbrug.

Bewoners kregen ruim de tijd
De voormalige bewoners, Ab en Tonnie van Dijk, hebben 51 jaar in het gesloopte huis gewoond. Zij betrokken het als dienstwoning en kochten het later. Ook hun twee dochters, geboren en getogen op de sluis, hebben altijd een bijzondere band met de plek gehouden. Ab van Dijk: ‘We wisten natuurlijk al jaren dat de sluis ooit uitgebreid zou worden. Lang bleef de vraag wanneer, dat gaf onzekerheid. Toen de plannen definitief waren zagen we natuurlijk tegen de verhuizing op. We hadden zoveel vrijheid en  herinneringen hier! Fijn was wel dat we ruim de tijd kregen om op zoek te gaan naar een goed alternatief. Dat is gelukkig gelukt.’ Op uitnodiging van Rijkswaterstaat heeft de familie van Dijk een bezoek gebracht aan de sloopwerkzaamheden.

Sloop
De woning is, op de fundering na, in enkele dagen gesloopt. Er werd voorzichtig gewerkt om het aangrenzende pand niet te beschadigen. Eerst werd het binnenwerk gesloopt, zoals keuken en badkamer. Vervolgens werden dakpannen en kozijnen verwijderd. Het grote buitenwerk van dak en muren werd met behulp van een rupskraan als laatste gesloopt.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer grote schepen het Lekkanaal gebruiken, lopen wachttijden op en dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.