Roma-stel uit Nieuwegein vrijgesproken van witwassen

Het Roma-stel uit Nieuwegein dat eerder dit jaar werd opgepakt voor het stelen en omsmelten van gouden sieraden, heeft een werkstraf gekregen voor heling en uitkeringsfraude. Het tweetal werd vrijgesproken van het witwassen van sieraden. Zo laat de redactie van RTV Utrecht onze redactie weten.

Misa T. moet een taakstraf van 200 uur uitvoeren en Suzane D. werd veroordeeld tot een 120-urige werkstraf. Beiden kregen ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd. Volgens de rechtbank is van een deel van de sieraden onvoldoende aannemelijk dat ze van een misdrijf afkomstig zijn.

Een van de verdachte verklaarde eerder dat het goud door hem gekocht is. T. kon daarvan een aantal bonnen laten zien, maar van een deel ook niet omdat zijn administratie zou zijn gestolen bij een auto-inbraak. Volgens de rechter is door het OM onvoldoende onderzocht of die verklaring klopt.

EIS
Justitie eiste twee weken geleden twee jaar cel voor de goudsmelters, met een proeftijd van twee jaar. Het OM wilde ook dat T. en D. zeven ton terugbetalen dat zouden hebben gekregen voor het goud. Daarnaast werden ze verdacht van uitkeringsfraude.

De ovens waarin het goud werd gesmolten, werden bij toeval ontdekt nadat de thuiswonende zoon van het stel was opgepakt voor een roofoverval. In het ouderlijk huis vond de politie veel sieraden: 123 ringen, 61 hangers, 62 oorbellen, 17 armbanden, 16 munten. Een deel werd eerder herkend als gestolen.

Vuurwerkverbod en snelrecht in Nieuwegein

Jaarlijks is er veel schade aan gemeentelijke eigendommen tijdens de jaarwisseling. Hoofdzakelijk wordt deze schade veroorzaakt aan scholen en sporthallen. Het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein hebben besloten dat het verboden is om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling op en rond schoolpleinen. Dit kan op basis van artikel 2.73 van de Algemene plaatselijke verordening Nieuwegein. Hiermee handhaaft de gemeente Nieuwegein het eerder genomen besluit. Waar geldt het verbod op het afsteken van vuurwerk?

· Op het gehele terrein van het Antoniusziekenhuis en de omgeving daarvan
· De afsluitbare passages van CityPlaza
· Alle parkeergarages
· Alle lagere schoolcomplexen en hun directe omgeving
· In de directe omgeving van de dierenweiden en de kinderboerderij
· Het station van de sneltram in het stadscentrum
· In de directe omgeving van de verzorgingshuizen “De Dichter” aan de
Richterslaan, “Vreeswijk” aan de Lekboulevard en het verpleeghuis
“De Geinse Hof” aan de Vuurscheschans.

Beschadigt iemand een gemeentelijk eigendom dan kan de gemeente deze schade vrijwel direct verhalen op de dader. De politie overhandigt hiervoor met spoed de gegevens van de dader aan de gemeente. Zoals in alle grote steden, voert het parket Utrecht supersnelrecht in. Begin januari is er een zitting met zaken gerelateerd aan de jaarwisseling.

 

Wethouder Johan Gadella opent nieuwe PLUS van Loon

Woensdagmorgen 30 november jl. is om 08.30 uur de nieuwe PLUS op winkelcentrum Nedereind feestelijk geopend. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en Frans Evers waren er bij om verslag te doen.

In de verbouwde supermarkt draait alles om goed eten, voor iedereen, elke dag. Met de heropening wil van Loon de sociale functie van de Nieuwegeinse buurtwinkelcentra versterken. De vernieuwing van de supermarkt zorgt ervoor dat er ruimte is voor activiteiten voor de buurt. Hierbij denkt ondernemer Van Loon aan kookcursussen, voorlichtingsavonden over gezonde voeding of informatieavonden over diabetes.

Om de sociale functie van de supermarkt te realiseren is de oude supermarkt volledig verbouwd. Hierbij is alles tussen de vloer en het plafond vernieuwd en aangepast conform de laatste Plus-uitstraling. Vanwege een verplaatsing van kapper Van Doorn en de verplaatsing van slijterij ‘Grapes & Bottles’ wordt er extra ruimte gecreëerd voor de verschillende activiteiten in de supermarkt.

De medewerkers zijn uitgebreid getraind zodat ze je alles kunnen vertellen over de nieuwe producten en verse gerechten uit de winkel. Medio 2017 zal er ook nog een kookstudio komen in de winkel.

Stadshuis Nieuwegein het slechtst bereikbaar in de provincie Utrecht

Het telefonisch maken van een afspraak om uw paspoort of rijbewijs te verlengen zou zomaar eens uit kunnen lopen op een frustrerende bezigheid. Uit onderzoek van Telefoonboek.nl blijkt namelijk dat 89,6% van de gemeentehuizen in de provincie Utrecht slecht bereikbaar zijn. Nieuwegein scoort het slechtst in de provincie Utrecht.

In de database van Telefoonboek.nl staan 29 Utrechtse telefoonnummers geregistreerd in de categorie ‘Gemeentehuis’. Bezoekers van de website kunnen aangeven of ze de gezochte instantie te pakken kregen. Een instantie wordt als ‘slecht bereikbaar’ opgenomen in het bestand wanneer er drie keer of meer geen gehoor wordt gegeven aan de oproep. Dit kwam voor in 26 van de 29 gevallen: het aantal mislukte belpogingen varieerde van drie tot 79.

Beoordeling
Bovendien kunnen websitebezoekers een beoordeling aan het verloop van het contact geven. Onder uitschieters van de slechtst bereikbare gemeentehuizen vallen onder andere de gemeenten Nieuwegein (79 mislukte belpogingen), Woerden (78) en Zeist (64). Gemeentehuizen die weinig tot geen klachten krijgen zijn onder andere Renswoude en Rhenen.

Ruimte voor verbetering
De resultaten van dit onderzoek bieden op zijn zachtst gezegd een hoop ruimte voor verbetering. “Zeker als het gaat om instanties die onderdeel zijn van lokale overheden. Deze zouden zich toch flink achter de oren moeten krabben, aangezien zij in essentie toegankelijk horen te zijn voor vragen van de bewoners uit die gemeenten” aldus Dirk Lentjens, manager Places Antwoordservice.

De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Pen.nl verlegt de grenzen! Niet zo zeer de stadsgrenzen, maar wel de kunde, de kennis en het bereik. Door samen te werken, leer je onverwachte nieuwe dingen. We hebben er zin in! Zet de spotlight maar aan!’

Nieuwegein Awards introduceert Lijfstyle Bloei Award

Nieuwegein Awards introduceert dit jaar de nieuwe Award Lijfstyle Bloei. Een Award die uitgereikt wordt aan organisaties of initiatieven, die het welbevinden en de veerkracht van inwoners van Nieuwegeiners op een positieve en veelal oorspronkelijke manier beïnvloeden.

Kent u organisaties of initiatieven die in aanmerking komen voor deze Lijfstyle Bloei Award en die voldoen aan de voorwaarden? Aarzel niet en meld deze aan via het aanmeldingsformulier op de website. De prestaties van de op te geven kandidaten worden beoordeeld over de periode 1 december 2015 tot 30 november 2016. De aanmeldtermijn hiervoor sluit op vrijdag 23 december 2016.

De Nieuwegein Awards 2017 vindt plaats op zaterdag 18 februari 2017 in Sport- en Evenementencomplex Merwestein. Tijdens deze feestelijke avond worden awards uitgereikt aan Nieuwegeiners die zich in 2016 hebben onderscheiden op hun eigen gebied.

Traditie wordt voortgezet met de Fletcher Kerstwensboom

In Fletcher Hotel-Restaurant Nieuwegein-Utrecht kan vanaf woensdag 7 december weer een kerstwens achtergelaten worden in de kerstboom. Hotel-Restaurant Nieuwegein-Utrecht hecht veel waarde aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en organiseert daarom voor de zesde keer de campagne: De Fletcher Kerstwensboom. In deze kerstboom kunnen gasten en buurtbewoners een speciale kerstbal ophangen. Op deze kerstbal kan men aangeven wie een 3-gangen verrassingsdiner voor twee personen verdient en waarom deze persoon dit verdient.

De kerstbal, die in het hotel verkrijgbaar is, kan in de boom gehangen worden tot en met zaterdag 31 december 2016. Na afloop van de campagne wordt contact opgenomen met de winnaar van het 3-gangen verrassingsdiner. Naast de kerstbalactie organiseert Hotel-Restaurant Nieuwegein-Utrecht nog andere leuke kerstactiviteiten. Voor reserveringen kan contact opgenomen worden via 030 – 60 44 844 of via e-mail info@fletcherhotelnieuwegein.nl.

Restafval straks in container in de buurt

Het huishoudelijk afval wordt vanaf komend jaar op een andere manier ingezameld. Afval wordt gezien als grondstof en het doel is om meer afval te scheiden zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Om het scheiden voor inwoners makkelijker te maken, halen we de grondstoffen straks op en moeten inwoners hun restafval zelf wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt. Het streven is dat één inwoner straks nog maar één kilo restafval per week wegbrengt.

Het college van B en W heeft deze maand het Grondstoffeninzamelplan vastgesteld.  De gemeenteraad behandelt het voorstel in december. In het plan zijn tal van maatregelen opgenomen die in de periode 2017-2020 in fasen worden uitgevoerd. Hierdoor kan de afvalstoffenheffing in 2020 naar beneden en zal tot 2020 niet of nauwelijks stijgen.

Het plastic afval wordt al in zakken aan de straat opgehaald en vanaf 2017 kunnen huishoudens daar ook hun blik en drankkartons in weggooien.  Er komt geen vierde container. Als straks het restafval door meer scheiden afneemt, krijgen de laagbouwwoningen een minicontainer voor het plastic, blik en drankkartons. De grijze container voor het restafval wordt dan ingeleverd. Bij de flats plaatsen we dan verzamelcontainers voor het plastic, blik en drankkartons.

Een andere maatregel die we al in 2017 invoeren, is dat we een bijdrage aan de inwoners vragen voor het ophalen van grof afval aan huis. Wegbrengen naar het recyclingstation blijft gratis. We stellen tegelijk een gratis service in voor het ophalen van grof tuinafval op vaste dagen tijdens het snoeiseizoen.  De tweede gft-container wordt gratis.

In 2018-2020 wordt het overgaan tot het wegbrengen van het restafval voorbereid en uitgevoerd. Bij alle maatregelen houden we rekening met de verschillen tussen de mogelijkheden die hoog- en laagbouw hebben voor het scheiden van afval. In flatwoningen is er minder ruimte voor.

Achtergrond
In het Grondstoffeninzamelplan zijn de maatregelen onderzocht die kunnen leiden tot het door de raad vastgestelde doel: maximaal 121 kg restafval per inwoner per jaar in 2020. De maatregelen zijn doorgerekend op hun effect op de afvalstoffenheffing (kosten of opbrengsten) en hun bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid restafval. Via het inwonerspanel is het draagvlak voor de verschillende maatregelen onderzocht. Ook inwoners konden deze vragenlijst invullen op de gemeentelijke website. Op de Duurzaamheidsdag 2016 en in 2015 heeft de gemeente voorlichting gegeven en is ze in gesprek gegaan met bewoners over een andere manier van afval inzamelen en beter scheiden.

Studenten ROC Nieuwegein winnen wedstrijd ‘Het lekkerste varkensvleesgerecht van Nederland 2016’

Een jury van topkoks koos zaterdag 27 november jl. het gerecht ‘Gelakte Varkensprocureur van de Big Green Egg met een Zwoerd Krokantje’ van Rabab Kassi en Max de Rooij als winnaars van de wedstrijd ‘Het lekkerste varkensvleesgerecht van Nederland 2016.’ Rabab Kassi en Max de Rooij studeren aan het ROC Facility Horeca & Travel College in Nieuwegein en ontwikkelden het gerecht zelf onder begeleiding van hun docent Ko Miltenburg.

Varkensvlees is veelzijdig, lekker en betaalbaar. Ideaal om te verwerken tot de beste gerechten in restaurants. Daarom organiseren horecagroothandel Hanos, horeca vakblad Passion Hi en de Nederlandse varkenshouders elk jaar de wedstrijd het Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland. Vooral leerling koks werden deze keer uitgedaagd om zelf een uitzonderlijk goed varkensvleesgerecht te ontwikkelen. De jury was dit jaar bijzonder gecharmeerd van de “Gelakte varkensprocureur met een Zwoerd Krokantje, Gerookte Kweeperen, Wortelcrème van de barbecue en een Crumble van Spek, Pompoenpit en Chocolade” van ROC Midden Nederland uit Nieuwegein.

De jury loofde hun gerecht om de bijzondere innovatie, de combinatie van professionele technieken, de creativiteit en het hoge niveau van de kookkunsten. Rabab Kassi en Max de Rooij gebruikten onder andere de waterpijp met appeltabak, de tajine en de barbecue om hun gerecht te bereiden. Bovendien waardeerde de jury de combinatie van Hollandse en Oosterse specerijen die een bijzonder verfijnde smaak opleverde.

Eerder dit jaar behaalde Rabab Kassi een fantastische vierde plaats tijdens ‘Talent van de Toekomst’ in het Miele Experience Center in Vianen. Rabab werkt eerder bij restaurant Auguste in Maarssen en momenteel als chef de parti bij ‘t Amsterdammetje in loenen aan de Vecht.

Trainer eerste elftal SV Geinoord vertrekt

Dick Kooijman, hoofdtrainer van het eerste elftal van SV Geinoord, heeft het bestuur laten weten zijn contract na dit seizoen niet te continueren en dat hij na dit seizoen vertrekt bij de voetbalvereniging. Kooijman is bezig aan zijn eerste seizoen bij SV Geinoord. Dick Kooijman heeft aangegeven uit eigen beweging de club te verlaten. De spelersgroep is dinsdagavond geïnformeerd over zijn vertrek.

Kooijman was eerder assistent bij Katwijk, in de hoogste afdeling van het amateurvoetbal. Hij voetbalde o.a. Bij CDW, Vitesse, FC Groningen, SV Barneveld en SDC Putten. Komende zaterdag moet SV Geinoord de topper bij koploper Zuidvogels spelen, afgewacht moet worden in hoeverre dit toch onverwachte besluit zal doorwerken in de Nieuwegeinse spelersgroep.

SV Geinoord gaat de komende maanden gebruiken om een nieuwe trainer voor het eerste elftal aan te stellen.