Feestje bij Galecop Golf

Ter gelegenheid van het 1 jarig bestaan van Galecop Golf waren er afgelopen zondag feestelijke activiteiten.

Voor het eerst in de historie van Galecop Golf werd een wedstrijd gestart via een shotgun. De winnaar was John Herrewijn uit Nieuwegein. Wedstrijdleiding in handen van Arthur Simons.

Ook werd afgelopen zondag met een putting contest de tweede oefen green in gebruik genomen. Winnaar werd hier Rob Hollander uit IJsselstein.

Veel mensen maakten gebruik van de gelegenheid om kosteloos kennis te maken met de holes van Galecop Golf.

Rijkswaterstaat gaat bomen kappen

Om ruimte te maken voor de aanleg van de 3e kolk en de verbreding van het Lekkanaal, start Rijkswaterstaat vanaf 1 september a.s. met het kappen van in totaal 742 bomen binnen het projectgebied. Tijdens en na de werkzaamheden aan de 3e kolk en het Lekkanaal worden nieuwe bomen aangeplant.

Er worden alleen bomen gekapt die zich bevinden op plekken waar het Lekkanaal wordt verbreed en waar de 3e sluiskolk komt te liggen, namelijk:
· Langs de Lekdijk Oost en de Liniedijk (Sluispad Noord)
· Op het talud tussen Prinses Beatrixsluis en het Sluispad Zuidzijde.
· In de bocht van de Achterweg.
Het kappen duurt circa 1,5 maand, een deel van de bomen aan de Liniedijk langs het Sluispad Noord wordt, ten behoeve van de vleermuizen, echter pas na 15 oktober gekapt. Voordat een boom wordt gekapt wordt door een ecoloog gekeken of er zich geen nesten of vogels in de boom bevinden. Pas na deze controle mag de boom worden gekapt.

Rijkswaterstaat plant, later in het project, weer nieuwe bomen aan. Dit gebeurt volledig op locaties in de buurt van de sluis en het Lekkanaal. Het aanplanten gebeurt grotendeels na afronding van het project. Achter de nieuwe Liniedijk gebeurt dit al voor april 2017. Dit vanwege de geleidende functie van de bomen als vliegroute voor de vleermuizen in dit gebied.

De werkzaamheden gebeuren overdag en veroorzaken weinig tot geen hinder. In de periode van 1 tot en met 30 september kunnen er, als gevolg van de bomenkap, tijdelijke kortdurende beperkingen voor het verkeer zijn op de Prinses Beatrixsluis, het Sluispad Zuidzijde en de Achterweg. Dit gebeurt buiten de spitstijden (06:00-09:00 uur en 16:30-18:30 uur) en wordt ter plaatse door verkeersregelaars aangegeven en geregeld.

De werkzaamheden starten op 1 september en duren tot en met 2019.

3 September: themazaterdag bij Museumwerf Vreeswijk

Geniet van oude scheepsmotoren bij Museumwerf Vreeswijk op 3 september tussen 10:00 en 17:00 uur. Dan is er weer de maandelijkse Themazondag. Omdat 3 september op een zaterdag valt is het dit keer een Themazaterdag.
Dag, openingstijd en thema: ‘Oude scheepsmotoren’, sluiten aan bij de Authentieke Dag die jaarlijks in Vreeswijk op de eerste zaterdag van september plaatsvindt en waarop talrijke oldtimers zijn te bewonderen.

Museumwerf Vreeswijk heeft een aantal oude scheepsmotoren in de vaste collectie. Een aantal daarvan is te zien tijdens reguliere openingstijden. Speciaal voor deze themazaterdag gaat een aantal ook echt draaien zodat u kunt genieten van de techniek én het nostalgische geluid. De uiterst zeldzame Deutz-Brons, die enige maanden terug na 16 jaar stilstand opnieuw leven is ingeblazen, is ook van de partij!
Deze Themazaterdag is het Theehuys, met zowel binnen- als buitenterras, geopend voor publiek. U kunt daar terecht voor een lekker kopje koffie of thee met warme of koude appeltaart of voor een ander drankje naar wens.

Tijdens de Authentieke Dag is de Museumwerf (Wierselaan 113) gratis toegankelijk.

Foto: De Deutz-Brons, André van Schie

Morgenochtend wellicht dichte mist

Nieuwegeiners die dinsdagochtend op pad gaan, moeten rekening houden met dichte mist. Komende nacht wordt het slechts 9 graden terwijl er geen wind staat en die combinatie levert mistbanken op.

Naast de provincie Utrecht is ook in Gelderland, Overijssel en delen van Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Drenthe vanwege mist het zicht beperkt.

Later wordt het weer een mooie nazomerdag met 22 tot 24 graden. Ook de rest van de week wordt het warm.

Nepvuurwapens: spelen met je leven

De politie krijgt 20 tot 30 meldingen per week over jongeren die met vuurwapens lopen. Nepvuurwapens, zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien. Voor de veiligheid van omstanders, en de eigen veiligheid, benaderen agenten de jongere als een vuurwapengevaarlijke verdachte. Met alle mogelijke gevolgen van dien.
Op de meldkamer van de politie komen geregeld meldingen binnen over jongeren die op straat lopen met vuurwapens. Het gaat om twee tot drie incidenten per politie-eenheid per week. Mensen voelen zich onveilig en bellen het alarmnummer van de politie. Agenten gaan dan zo snel mogelijk ter plaatse om de situatie te beoordelen.

Een grote zorg bij dit soort meldingen is dat agenten niet altijd kunnen zien of het om een echt vuurwapen gaat, of om een nepvuurwapen. Gezien de dreiging die daarmee gepaard gaat, zijn agenten genoodzaakt om de wapendrager altijd als vuurwapengevaarlijke verdachte te benaderen. Zo’n aanhouding is ingrijpend en mogelijk zelfs gevaarlijk.

Zo kregen zes jongens in de Rotterdamse Charlois vorige maand met deze aanhoudingsmethode te maken. Een voorbijganger meldde de politie dat hij zes jongens had zien lopen, van wie één een wapen van het type Glock in zijn broekband zou dragen. Agenten die de jongeren aantroffen, namen geen risico en benaderden ze met getrokken wapens. Toen de jongen met het wapen niet wilde luisteren, en zelfs een beweging richting een plastic tas maakte, loste één van de agenten een waarschuwingsschot. ‘Gelukkig luisterde hij toen’, vertelt de agent later. ‘Volgens mij wilde hij stoer doen tegenover zijn vrienden. Maar dat had verschrikkelijk fout kunnen aflopen. Wat als de jongen het vuurwapen uit het tasje had gehaald. Wat had ik of een andere collega gedaan? Hadden we dan gericht geschoten? We hebben het hier wel over kinderen. De jongens bleken tussen de 13 ent 18 jaar te zijn. Gelukkig is het nu goed afgelopen.’
Het bezit van nepvuurwapens is verboden in Nederland. Alleen speelgoedwapens met een CE-keurmerk zijn toegestaan. Maar ook daarvoor geldt dat het verboden is om deze openlijk op straat of in publieke ruimtes te dragen. Dit soort wapens komen dreigend over en kunnen aangezien worden voor echte vuurwapens.


Om deze situaties zoveel mogelijk te voorkomen, is de politie op 29 augustus met een landelijke campagne tegen nepvuurwapens op straat gestart, gericht op jongeren van 10 tot 16 jaar. Scholen krijgen flyers en posters en docenten wordt gevraagd aandacht aan nepvuurwapens te besteden. Daarnaast kunnen jongeren met de politie over het thema chatten op 31 augustus van 19.00 tot 21.00 uur. Vloggers als de Bucket Boys maken filmpjes over nepvuurwapens en politie-eenheden delen informatie op social media zoals Twitter (#nepvuurwapens), Facebook en Instagram.

Volleybalweek met kennismakingslessen op school

Waar gisteren de lange mannen het goede voorbeeld gaven in de sporthal van Merwestein, is Telecombinatie-NVC gestart met kennismakingslessen volleybal op de onderwijsinstellingen in Nieuwegein. Vanmorgen was de start op de Zuiderkroon. De kinderen van groep 7/8 waren de eersten die les kregen van Allard Jongsma, trainer van Telecombinatie-NVC. De komende weken worden er op 20 andere scholen kennismakingslessen verzorgd. In de weken 39, 40 en 41 worden er in verschillende wijken naschools volleybalaanbod gegeven en we sluiten af met een schoolvolleybaltoernooi op 18 oktober in Merwestein. De kennismakingslessen staan onder leiding van de trainers van NVC. ‘Leuk om de kinderen voor onze sport enthousiast te maken, we hebben zin om onze passie over te brengen’, aldus de voorzitter Marjon Eijpe.

De volleybalclinics vormen de start van de Sportieve School challenge. De komende maanden worden op 26 onderwijsinstellingen kennismakinglessen georganiseerd, verzorgd door een 20-tal sportaanbieders uit Nieuwegein. Dans, tennis, voetbal, kamp- en bosspelen, handbal, atletiek, een kleine greep uit het aanbod dat de Sportieve School biedt. Projectleider Joost Ghijssen: ‘Goed om te zien dat we met zoveel sportaanbieders een mooi kennismakingsprogramma voor de kinderen hebben kunnen samenstellen en dat de scholen de deuren voor die sportaanbidders openstellen’.

Hans en Gregory Koolwijk winnen doublette club kampioenschap

De PVN (Pétanque Vereniging Nieuwegein) organiseerde afgelopen zondag het doublette club kampioenschap. Zestien teams hadden zich ingeschreven en gingen met elkaar de strijd aan om het clubkampioenschap. In een spannende finale wisten vader en zoon Koolwijk van team Schulet/van der Linden te winnen.

De winnaars Hans en Gregory Koolwijk.

Open avond bij het Alive Gospel Choir

Maandag 5 september begint het nieuwe seizoen van Alive Gospel Choir weer. Dit seizoen staat helemaal in het teken van de Gospel-reis naar New Orleans in mei 2017. Gratis een keer mee zingen met het koor en kennis maken met de authentieke Black American Gospel Music is mogelijk op 5 september om 19.15 uur in de Bazuin aan de Nedereindseweg 4. Iedereen 14 jaar tot 58 jaar is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Alive is in september 2008 opgericht en telt ruim 40 enthousiaste leden. Alive wordt begeleid door dirigente Edith Casteleyn en een live band. Het koor repeteert elke 14 dagen op maandagavond van 19:30 tot 22:00 uur in de Bazuin.