Felle brand in hoekwoning Dinkelstraat

Een brand heeft zondagavond veel schade aangericht in een woning aan de Dinkelstraat in Vreeswijk. De brand werd rond 22.15 uur opgemerkt. Tegen de tijd dat de brandweer was gearriveerd, stond de hoekwoning al vol met rook.

De brandweer heeft de brand, die op de benedenverdieping van het hoekhuis begon, geblust. De woning heeft de nodige roetschade opgelopen. Stichting Salvage zal de bewoners bijstaan. Wat de oorzaak van de brand was is nog onbekend. De brandweer heeft de woning geventileerd.

Zilver met gouden randje voor KRC Rolling

Op zaterdag 30 januari vonden in de Topsporthal in Almere de Nederlandse Kampioenschappen Showrijden voor het kunstrolschaatsen plaats. KRC Rolling deed hieraan mee met maar liefst 9 showgroepen. Voor KRC was het een zilveren kampioenschap met een gouden randje. De vereniging ging naar huis met 4 keer zilver en één keer goud.

Het grote kwartet met de rijdsters Nikkie Kwant, Sylvia Pistorius, Lisa ven Trigt en Megan van der Mark reed een prachtig nummer op muziek van ‘My Way en pakte hiermee zeer verdiend het goud.

Bij de kleine showgroepen (max 12 deelnemers) schaatste KRC zich met het nummer “The Queen” naar een tweede plaats. Bij de jeugdgroepen was er voor het nummer “Cavalia” ook zilver, evenals voor het jeugdkwartet. Deze laatste werd vorig jaar nog Nederlands Kampioen maar moest nu genoegen nemen met zilver.

Tenslotte was er ook zeer verdiend zilver voor de grote groep. Het laatste jaar heeft deze groep er veel energie ingestoken om een sprong voorwaarts te maken en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Met het nummer “Memoires de Paris”, een emotioneel nummer over het verdriet na de aanslagen in Parijs wisten zij de volle sporthal muisstil te krijgen.

Binnenkort wordt door de rolschaatsbond ook nog bekend gemaakt welke nummers Nederland mogen gaan vertegenwoordigen op de EK in Portugal en de WK in Italië.

Mooie zege voor JSV

JSV heeft zaterdagmiddag een mooie zege behaald tegen Roda ’46 uit Leusden. De ploeg speelde op het kunstgras van sportpark Galecop al snel een gewonnen wedstrijd want via Daan van der Valk, Barry Zwezerijnen en Johnny Merez de Nieuwegeinse zaterdagploeg na 25 minuten als een comfortabele 3-0-voorsprong. Bjorn van der Horst maakte de vierde JSV-treffer waarna de bezoekers nog een keer tegenscoorden.

Volgende week is JSV vrij maar speelt de ploeg donderdag een oefenwedstrijd tegen NSC uit Nijkerk.

Fracties van de CU, CDA en de VSP willen extra raadsvergadering

In een brief aan de burgemeester van Nieuwegein hebben de fracties van de Christen Unie (CU), het CDA en de Verenigde Senioren Partij (VSP) de de burgemeester van Nieuwegein gevraagd om op korte termijn de gemeenteraad in een extra raadsvergadering bijeen te roepen. Aanleiding van dit verzoek is de recente uitlating van PvdA wethouder Hans Adriani dat hij zich op zijn positie aan het beraden is. De drie partijen willen (ongeacht de uitkomst van het beraad van de wethouder) met het college in gesprek en onderzoeken of het college nog op een vruchtbare samenwerking met de gemeenteraad mag rekenen.

Op donderdagavond 28 januari jl. liet wethouder Adriani in de vergadering van de gemeenteraad weten zich op zijn positie te beraden. Na een schorsing van 20 minuten heropende burgemeester Frans Backhuijs de vergadering en gaf als enige verklaring dat het college in de loop van de volgende week op dit onderwerp terug zal komen.

De indieners van de extra raadsvergadering aan de burgemeester: ‘Op grond van artikel 17 lid 2 van de Gemeentewet verzoeken wij de burgemeester op de kortst mogelijke termijn de gemeenteraad voor een vergadering bijeen te roepen om het college over de ontstane situatie te bevragen en te onderzoeken of het college nog steeds op een vruchtbare samenwerking met de raad mag rekenen.’

Woning brandt uit aan de Zwaardenburg

Aan de Zwaardenburg in de wijk Batau noord is aan het begin van de middag een bovenverdieping van een woning totaal uitgebrand. De hulpdiensten waren in grote getale aanwezig. Zeker vier brandweerwagens, waaronder de ladderwagen uit IJsselstein, verleenden assistentie. De politie heeft de omgeving afgezet en ook de ambulance was aanwezig. Aangrenzende woningen werden ontruimd en de bewoner van het huis is opgevangen door een buurvrouw. Er zijn geen gewonden gevallen

Hoe de brand rond 13.00 uur heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend. Een buurtbewoner gaf aan een harde knal te horen waarna de vlammen uit de woning kwamen. De politie en brandweer doen onderzoek naar de oorzaak van de brand. De brandweer heeft het dak van de woning gecontroleerd maar hierover is nog niets bekend. Vermoedelijk zal de woning onbewoonbaar worden verklaard. Een van onze BuurtWhatsAppers maakte foto’s voor u. Klik hiervoor op het fotocameraatje hieronder.

PLUS start actie met voetbalplaatjes gekoppeld aan gezond(er) eten

Vanaf zondag 31 januari ontvang je bij elke €10,- aan boodschappen bij de PLUS aan de Nedereindseweg drie voetbalplaatjes én een succesrecept van een voetbalmoeder. Een lekker en voedzaam gerecht, bedacht door de moeders van bekende Eredivisiespelers.

‘PLUS en Eredivisie willen zich samen inzetten om kinderen in Nederland nog beter en gezonder te laten eten. Voor veel ouders is de strijd aan de keukentafel dan ook een dagelijks ritueel geworden. Met deze nieuwe actie spelen PLUS en Eredivisie in op het gegeven ‘goed voorbeeld doet goed volgen’. ‘Kinderen adoreren hun idolen – grote kans dus dat zij het goede voorbeeld van bekende voetballers volgen’, aldus Christ van Loon van de PLUS aan de Nedereindseweg in Jutphaas.

Tijdens de campagne introduceert PLUS een Eredivisie-kampioensbord, een lookalike van de bekende Eredivisie-kampioensschaal. Dit eetbord wordt geleverd met een beloningskaart en stickervel. Van Loon: ‘Voor ouders is dit pakket een handig hulpmiddel om hun kinderen te stimuleren hun bord leeg te eten.’

Jan met de Pet: ‘Rustig winterweer’

Jan met de Pet (1963) is inwoner van Nieuwegein en geïnteresseerd in de politiek. Hij zal voor u de Nieuwegeinse politiek inzichtelijk maken door het kaf van het koren te scheiden. Onbevangen, rücksichtslos en zonder belangen krijgt u de waarheid en niets dan de waarheid zonder aanziens des persoons of partij.

Als tiener heeft ‘Jan met de Pet’ zich al geïnteresseerd in politiek. Nu hij ouder is, en werkt als analist bij een groot bedrijf, houdt hij ervan om dingen te vergelijken want, waar liggen nu de verschillen.

Jan met de Pet: ‘Ik dacht dat het een rustige winter zou worden, maar niets is minder waar. De politiek wil in dit jaar altijd scoren zoals dat zo mooi heet. Met andere woorden je plannen verwezenlijken, de oppositie zal dit door drukken noemen maar goed, het loopt net even iets anders.’

‘Ik zal u uitleggen hoe dit werkt. Als een college aantreedt volgt er altijd een jaar waarin men ‘moet wennen’ aan elkaar zowel de coalitie als de oppositie. Dan volgt het jaar waarin het college voorstellen gaat lanceren waar soms met scherp wordt geschoten maar OOK vaak losse flodders worden gebruikt. Zeg maar het aftasten van wat ze wel kunnen en niet kunnen. Het derde jaar is meestal het oogstjaar dan worden de plannen ten uitvoer gebracht en het vierde jaar is het jaar waarin weer vriendjes gemaakt moeten worden voor de volgende vier jaar. Afgelopen jaar is vooral wethouder Adriani bezig geweest met inleidende beschietingen………………….’ Klik hier om naar de column te gaan van deze week.

Rustig winterweer

Ik dacht dat het een rustige winter zou worden, maar niets is minder waar. De politiek wil in dit jaar altijd scoren zoals dat zo mooi heet. Met andere woorden je plannen verwezenlijken, de oppositie zal dit door drukken noemen maar goed, het loopt net even iets anders.

Ik zal u uitleggen hoe dit werkt. Als een college aantreedt volgt er altijd een jaar waarin men ‘moet wennen’ aan elkaar zowel de coalitie als de oppositie. Dan volgt het jaar waarin het college voorstellen gaat lanceren waar soms met scherp wordt geschoten maar OOK vaak losse flodders worden gebruikt. Zeg maar het aftasten van wat ze wel kunnen en niet kunnen. Het derde jaar is meestal het oogstjaar dan worden de plannen ten uitvoer gebracht en het vierde jaar is het jaar waarin weer vriendjes gemaakt moeten worden voor de volgende vier jaar.

Afgelopen jaar is vooral wethouder Hans Adriani (PvdA) bezig geweest met inleidende beschietingen: bouwen in het park, het hele vrijwilligers werk omgooien en noem maar op. Die andere drie hoor of zie je niet, nou af en toe staat wethouder Gadella (VVD) weer te glimmen als een worm als hij weer eens een bedrijf heeft bezocht. Maar Snoeren (Peter van D66 en GroenLinks) en Stekelenburg (SP) hoor of zie ik niet.

Nou, heb wel gehoord dat de afgelopen tijd het hele college in de lappenmand heeft gelegen, dus is dat verklaard. Maar terug naar onze wethouder Adriani: hij wilde eerst eens flink gaan bouwen aan de rand van het park maar dat werd na zoveel vergaderingen nog steeds niet goedgekeurd door de raad. Toen kwam de PvdA fractie met het geweldige idee om een gedeelte van de oude stad Geyne te gaan herbouwen in het park (Park Oudegein). Ja, u hoort het goed, in het park! Een voorzet van de wethouder misschien? Zo van: als jullie dit plan lanceren en er doorheen krijgen heb ik mijn handen vrij aan de andere kant van het park! Leuk bedacht allemaal maar het is iets anders gelopen.

In de vergadering van 28 januari is de gemeenteraad niet akkoord gegaan met een plan van wethouder Adriani. Hij werd, zoals dat heet, in zijn hemd gezet door de SP en de VVD: Je gaat nog maar eens met de bewoners praten en dan mag je terugkomen. Wethouder Adriani raakt op deze manier wel zijn bijnaam kwijt als Bob de Bouwer. Is dit nu een vooropgesteld spelletje of een toevallige samenloop van omstandigheden? Ik denk persoonlijk het eerste. Waarom, zult u zich misschien afvragen? Nou, ik heb het niet zo op de VVD en wethouders, meestal moet er een wethouder voortijdig sneuvelen bij de VVD, maar het mag er natuurlijk ook een van de collega’s zijn. Of is dit een zet van de fractievoorzitter van zijn eigen partij? Die wilde namelijk ook wethouder worden.

Al met al is het weer een gedonder die de burgers uiteindelijk weer moeten bekostigen want, links of rechts om kost dit geld, Of Adriani heeft na rijp beraad besloten te blijven of hij wordt opgeofferd. Als hij blijft moet er gewerkt worden aan het wederzijds vertrouwen. Met andere woorden, er gebeurt gewoon even niets of er moet een ander komen en dan komt de beroemde wachtgeldregeling om de hoek kijken.

Al met al weer een trieste vertoning door onze lokale bestuurders. Misschien moeten zij het verhaaltje van Cees van Suylekom op Facebook eens goed ter harte nemen: ‘Samenwerking bereikt meer als ikke, ikke en nog eens ikke. Cees, dat is een vrije vertaling van jouw woorden. Misschien moet jij eens een lesje geven over samenwerking tijdens een kooksessie.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Klik op de twee poppetjes onder de tekst om de strip te zien.

Kim: ‘Verhuizen is altijd een groot avontuur. Gaat alles zoals gepland? Krijg je alles op tijd over? Hoeveel past er in die ene auto? Naast de logistiek zijn er ook andere uitdagingen. Hoe werkt de nieuwe kookplaat? Waarom is er geen warm water? Komt het internet zoals besteld op donderdag, of is het vertraagd en komt het vrijdag? (grom, grom) En als je dat eindelijk op orde hebt… dan begint het echte werk pas!’

Wethouder Adriani beraadt zich op zijn positie

PvdA Wethouder Hans Adriani beraadt zich momenteel op zijn positie als wethouder. Vrijdagmorgen tijdens een persconferentie heeft hij laten weten dat hij na het weekend laat weten of hij aanblijft als wethouder. Adriani is onder andere belast met wonen, woningbouw en volkshuisvesting. In de raadsvergadering van donderdagavond 28 januari liep de wethouder kwaad weg nadat de gemeenteraad, op initiatief van de Verenigde Senioren Partij (VSP), agenda punt 8 (vaststelling Blokhoeve Oost) van de agenda had laten halen, niet te behandelen en terug te verwijzen naar commissie-ROM ten behoeve van de bewoners. Ook coalitie partijen VVD en de SP gingen hiermee akkoord als ook alle oppositie partijen, waardoor een meerderheid werd behaald. Het ging hier over het voorstel inzake vaststellen bestemmingsplan Blok Oost en bekrachtiging van de opgelegde geheimhouding ten aanzien van de bijlage Overzicht indieners zienswijzen. Op dit plan is veel kritiek.

In Blokhoeve Oost zijn 114 woningen en 90 appartementen gepland, hiervoor zou een deel van het water langs de Bongerdhoeve gedempt moeten worden. De bewoners aan de overkant van het water zijn het hier niet mee eens. Het water zou dan van 43 naar 23 meter breedte op bepaalde punten worden gebracht. De bewoners kregen, desondanks dat ze allerlei alternatieven aanbrachten geen luisterend oor bij de wethouder.

Ton de Mol van de VSP: ‘In de commissie vergadering ROM van 14 januari j.l. hebben een aantal insprekers tevens zienswijzenindieners tegen bestemminsplan Blokhoeve-Oost bezwaren naar voren gebracht tegen het gedeeltelijk dempen van de watergang en de bouw van woningen, zij beschouwen dit als een onevenredige aantasting van hun woon en leefklimaat. Aangezien de expliciet opgedragen taak aan de gemeenteraad om in het kader van een goede ruimtelijke ordening de verschillende belangen af te wegen die bij gebruik van de in het plan begrepen grond, opstallen en bestemmingen vinden wij het noodzakelijk dat wij als gemeentebestuur deze bezwaren alsnog serieus dienen te behandelen voor we tot een definitief besluit komen.’

Volgens Adriani moet het debat over het bestemmingsplan voor de wijk wel gevoerd kunnen worden. ‘Ik moet voor mezelf bedenken of dat voldoende kan.’ Projectontwikkelaars Trebe en BDP vrezen nu ernstige vertraging met het bouwproject.

Ex PvdA raadslid Haseena Bakhtali laat in een Tweet weten: ‘En dan te bedenken dat hij eigenlijk al had moeten vertrekken toen zijn bouwplannen Helmkruid en Rijnhuizen onlangs strandden.’ Raadslid Martin Monrooij (ChristenUnie) vindt het weglopen ‘een zeer verrassende wending’ in de discussie omtrent dit item. Bakhtali (Stadspartij Núwegein) gooit nog eens extra olie op het vuur, maar jah, zij is een afvallige van de lokale PvdA, en laat weten: ‘Als je bouwplannen maakt a la bewoners-mogen-barsten, dan is ‘t een kwestie van tijd dat je als wethouder zult barsten.’ Raadslid Tom Verhoeve, D66 Nieuwegein laat weten dat politiek in ieder geval niet saai is.