Getuigen gezocht

De politie in Nieuwegein wil graag in contact komen met getuigen van een eenzijdig ongeval in Nieuwegein. Het ongeval gebeurde op donderdag 29 oktober j.l. op de kruising bij De Poort van Nieuwegein. Die avond was de wijkagent van de wijk de Doorslag aan het surveilleren in de wijk. Hij reed omstreeks 19.30 uur op de Roerdomplaan in de richting Parkhout. Opeens zag hij een zwarte Audi S5 vanaf de Havik komen en de Roerdomplaan op duiken en als een speer in de richting van Parkhout reed. De wijkagent zette toen de achtervolging in en zag de Audi veel te hard reed, tegen het verkeer in reed, over de tramovergang vloog en bijna een andere auto frontaal ramde. De wijkagent verloor bij de Henri Dunantlaan de Audi uit het oog.

Via een omweg is de Audi uiteindelijk gecrasht op de Weg naar de Poort in Nieuwegein. Volgens getuigen zouden twee personen uit de Audi zijn gestapt en zijn zij de wijk in gevlucht. De Audi S5 heeft de volgende route afgelegd: ‘s-Gravenhoutseweg naar oprit Nieuwegein Zuid – A2 richting Vianen – A2 afslag Vianen – A2 oprit Vianen richting Nieuwegein – Afrit Nieuwegein/IJsselstein en toen naar de Weg naar de Poort Nieuwegein.

De politie wil graag in contact komen met getuigen van dit incident, maar wil ook graag weten wie de bestuurder en bijrijder waren. De politie heeft het vermoeden dat ze vaker in Nieuwegein zijn geweest. Het waren twee getinte jongens waarvan er één van hen het volgende signalement had: Gezet postuur – opgeschoren haar en een grijs vest. De politie in Nieuwegein is ook benieuwd waar de Audi S5 vandaan komt. Via 0900-8844 kunt u zich melden. Geef dan aan dat u contact wilt met de recherche in Nieuwegein. Liever anoniem? Dat kan via 0800-7000. U kunt ons ook een persoonlijk bericht via Facebook sturen.

Vele vrijwilligers actief tijdens Beursvloer

Samen voor Nieuwegein, het netwerk voor maatschappelijk betrokken organisaties, houdt op donderdag 19 november 2015 van 16.00 uur tot 18.00 uur de zesde editie van de Beursvloer in Nieuwegein. Bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website van Samen voor Nieuwegein. Ook dit jaar werken weer vele vrijwilligers mee om deze editie succesvol te laten verlopen.

De Beursvloer wordt gehouden bij de Woonindustrie aan de Symfonielaan 1. Op de beursvloer handelen bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid met gesloten beurs. Ze doen dit in verschillende hoeken met onder meer de thema’s kennis en kunde, middelen en materialen en helpende handen.

Tijdens de Beursvloer krijgt Samen voor Nieuwegein hulp van vele vrijwilligers, waaronder notaris Marco Sutter van Dijkstra|Sutter Notarissen en accountant Jeroen Witteveen van HLB Blömer. Ook werken leerlingen van het Oosterlicht College mee, hebben we hoekmannen van onder andere de Lions Club en MOvactor en medewerkers van Pauw Bedrijven verlenen hand en spandiensten.

De deelnemers aan de beursvloer geven op het inschrijfformulier aan welke vraag en welk aanbod ze hebben. Een overzicht hiervan is te vinden op de website. Zo kunnen deelnemers zich voorbereiden op de Beursvloer.

Nieuwegeiner met pistool aangehouden

Op de A2 bij Beesd heeft de politie donderdagmiddag een 18-jarige automobilist uit Nieuwegein aangehouden omdat hij een pistool bij zich bleek te hebben. De man trok de aandacht van de politie doordat hij achter het stuur zat te bellen.

Surveillerende agenten zetten de Nieuwegeiner die dag rond 15.30 uur aan de kant nadat ze gezien hadden dat de man achter het stuur zat te telefoneren. Bij het openen van het portier zagen ze in het opbergvak een pistool liggen. Het bleek te gaan om een gasalarmpistool waarmee alleen knalpatronen kunnen worden verschoten. Het wapen is echter ook geschikt om mee te dreigen en om die reden niet zomaar toegestaan om bij je te hebben. Het pistool is in beslag genomen. De Nieuwegeiner is later na verhoor vrijgelaten.

Fraude met creditcard

Een man uit Nieuwegein krijgt eind 2014 een telefoontje van zijn bank. Met zijn creditcard is een opvallend groot bedrag gepind. De man blijkt slachtoffer te zijn van fraude.

De creditcard waarmee wordt gepind, blijkt zonder medeweten van de Nieuwegeiner te zijn aangevraagd. De man die ermee pint, heeft dat waarschijnlijk gedaan en de kaart vervolgens onderschept bij de post.

De politie zoekt de dader, die op beeld is vastgelegd tijdens het pinnen met de creditcard. Zijn signalement: blank/lichtgetinte huidskleur, 20 – 35 jaar, normaal postuur, donkere ogen, donkere muts, donkere jas en capuchon.

Herkent u de man die duizenden euro’s pint met de creditcard van een ander? Twijfel niet om te bellen met één van de tipnummers: 0800 – 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘Sommige zweefvliegen houden ook van wandelen, daarvan deze keer een voorbeeld: de korte bladloper.’

‘Bladlopers zijn een hele reeks van zweefvliegen die u regelmatig over een blad kunt zien struinen. Ze hebben allemaal extra dikke kuiten aan hun achterpoten, zoals ook deze korte bladloper. Hij is als soort ook herkenbaar doordat zijn kuiten bedekt lijken met halflange broekspijpen.’

Tweede Zevenstar bier nu verkrijgbaar

Vandaag is het eindelijk zover. Het tweede Zevenstar bier, de Zevenstar SchaVuit, is binnen en ligt al in de winkel. En voor de liefhebbers zal zaterdagmiddag 31 oktober in slijterij Grapes en Bottles op winkelcentrum Nedereind een speciale Zevenstar SchaVuit proefmiddag worden gehouden. ‘Wij zijn trots op ons tweede Zevenstar bier!’ aldus het Gilde.

Zevenstar Schavuit is een heerlijk zwaar donker bier met een mooi aroma, fruitig, moutig en goed met karamel gezoet. Dit bier is krachtig en sterk dat eindigt in een fluwelen afdronk. Dit bier zou je kunnen drinken als limonade, daarom de naam Schavuit. Alcohol percentage 9,4 %.

Half november komt éénmalig een derde Zevenstar bier in de verkoop. ‘Dit bier is speciaal gemaakt voor 19 december als wij die dag tijdens het Speciaal Bier Festival herdenken dat de brouwerij Zevenstar 250 jaar geleden door brand verwoest werd in Jutphaas. Dit heerlijke bier krijgt de toepasselijke naam Zevenstar Bluswater’ laat het Gilde ons weten.

Intussen hebben al een tiental brouwers zich voor dit Speciaal Bier Festival aangemeld, waaronder brouwerij Klein Duimpje, winnaar met hun Slobberbok. tijdens het landelijke bokbierfestival. Verder zullen twee amateur brouwers een brouw demonstratie geven. Ook de vereniging van Bierartikelen Verzamelaars zullen hun verzameling tonen. Dit Speciaal Bier Festival wordt gehouden op 19 december a.s. van 12.00 uur tot 18.00 uur in Partycentrum de Lantaern aan de Utrechtsestraatweg 4 in Jutphaas.

Peuter Inloopochtend OBS ZieZo

Op vrijdag 6 november zijn alle peuters en kleuters van harte welkom om samen met hun ouders kennis te maken met de Openbare Basisschool ZieZo in brede school ‘De Lotus’ aan de Lupinestraat 19. Geheel in lijn met het motto van de school is er speciaal voor hen een KIJK en DOE ochtend van 09.30 uur tot 11.00 uur.

Terwijl de kinderen de school ontdekken, krijgen ouders informatie over het totaalonderwijs van ZieZo. Zij zien hoe de leerlingen in projecten werken, waardoor alles wat zij leren meteen betekenis krijgt in de ‘echte’ wereld. In de kleutergroep wordt op dit moment gewerkt aan het thema ‘Post en Communicatie’. Ouders kunnen op informele wijze rondkijken in de school en meer te weten komen over het gebruik van de computer in de klas, het continurooster, Engels vanaf groep 1 en het werken in ateliers. Tijdens de rondleiding van de ouders kunnen de peuters lekker meespelen met de kleuters.

Herfstwandeling bij Heidestein

Het IVN, Instituut voor natuureducatie & duurzaamheid (afdeling Nieuwegein-IJsselstein e.o.), organiseert op zondag 8 november een wandeling in de bossen bij Heidestein, Zeist.

Dit is een wandelexcursie (4,5 km). Heidestein maakt onderdeel uit van de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is in de voorlaatste ijstijd ontstaan. De stuwwallen zijn hier nog goed te zien: het gebied is heuvelachtig, er zijn zandverstuivingen, heide en gevarieerd bos.

Het IVN: ‘In deze tijd van het jaar kunnen we wellicht nog genieten van fraaie herfstkleuren en paddenstoelen, of gewoon de herfstwind voelen. Het gebied wordt nu beheerd door het Utrechts Landschap die deze wandelroute van 4,5 km heeft uitgezet.’

Als je mee wilt wandelen dan is het verzamelen om 13.30 uur bij Jack’s Grillhouse aan het Parkhout 2 in Nieuwegein of om 14.00 uur bij de ingang Pr. Margrietlaan in Zeist. Deelname aan de excursie is gratis. Het is niet nodig om zich van tevoren aan te melden.

Dorpshuis Fort Vreeswijk wint € 25.000,=

Dorpshuis Fort Vreeswijk is de zeer gelukkige winnaar van de RABObank “aandeel in elkaar fonds”-prijs. Veel mensen hebben hun stem uitgebracht op het project Dorpshuis Fort Vreeswijk. Vrijwilligers hebben de laatste weken alles op alles gezet om veel stemmen te werven; en met succes.

Dinsdagavond vond de prijsuitreiking plaats in het Nieuwegeinse Business Center. Behalve vooraf via internet konden de aanwezigen ook nog hun stem uitbrengen. Dus opnieuw werd alles uit de kast gehaald om stemmen te werven. De ambitie om als Dorpshuis een verbindende factor in de wijk Vreeswijk te zijn werd verbeeld door de oudste deelneemster (91) te laten voorlezen aan de jongste deelneemster (4).

In goed gezelschap van de overige 7 genomineerden was de spanning om te snijden. Groot was het enthousiasme bij de vrijwilligers bij het horen van de gewonnen prijs: € 25.000,=

Het gewonnen bedrag wordt besteed aan de noodzakelijke aanpassingen van het gebouw. Het gebouw wordt energiezuiniger gemaakt, beter ingedeeld en voor de komende 30 jaar gebruiksklaar gemaakt. Naast het bedrag dat van de gemeente Nieuwegein wordt geleend, moeten inwoners van Vreeswijk nog € 300.000,= bij elkaar brengen. De RABO-bankprijs is daarvoor een mooie opsteker.

Het volgende project om geld binnen te halen is nu in voorbereiding. Door middel van crowdfunding hopen de bewoners € 10.000,= op te halen. Voor dit project wordt nog een projectleider gezocht die de bewoners hierin gaat ondersteunen.

De elektrische toekomst van de bus

De gemeente Nieuwegein hecht veel waarde aan duurzame mobiliteit. Zo is er uiteraard de elektrische tram, zijn elektrische fietsen sterk in opmars en maakt de gemeente gebruik van een elektrische veegwagen. Ook elektrische auto’s zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken in Nieuwegein. Met ongeveer 50 oplaadpalen worden inwoners van Nieuwegein gestimuleerd zo veel mogelijk gebruik te maken van elektrische vervoersmiddelen. Maar in dit mooie rijtje van elektrische rijtuigen is er één opvallende afwezige: de elektrische bus.

Waarom zijn er nog geen elektrische bussen in Nieuwegein?
Een tijdlang stonden nogal wat obstakels het ontwikkelen van elektrische bussen in de weg, maar langzaamaan lijkt men oplossingen voor die problemen te vinden. Zo was het snel opladen van elektrische bussen een groot dilemma. ABB, een Zwitsers technologieconcern, werkt nu samen met Volvo aan een snellaadsysteem voor elektrisch aangedreven stadsbussen. De laadpaal zou de accu van een bus in vier tot zes minuten voldoende kunnen bijladen om meerdere ritjes door de stad te maken.

Een ander probleem waar ontwikkelaars van elektrische bussen tegenaan liepen, waren de elektrische aandrijfassen. Deze waren namelijk te zwaar en te groot. Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut vonden een oplossing: een motor die direct in de as is geïntegreerd. Hun elektrische aandrijfas met geïntegreerde motor is bovendien schaalbaar en kan in serie worden geproduceerd. Zo kan de technologie voor verschillende types bussen en auto´s in massaproductie worden toegepast. Daardoor wordt de elektrische aandrijfas goedkoper en wordt de prijs vergelijkbaar met die van niet-elektrische aandrijfassen, die voor elk type auto online te koop zijn.

De toekomst van de elektrische bus lijkt er erg rooskleurig uit te zien. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat het GVB in Amsterdam de eerste elektrische bussen gaat kopen, en tot 2025 zelfs haar hele busnetwerk elektrisch wil maken. Ook onze zuiderburen zijn begonnen aan een experiment met het inzetten van volledig elektrische bussen, in Brugge. De vraag wanneer Nieuwegein start met het inzetten van elektrische bussen blijft voorlopig onbeantwoord. Wel is bekend dat Connexxion, een vervoersmaatschappij die onder andere in Nieuwegein opereert, op de lange termijn ook volledig over wil gaan op elektrische bussen.