Deze week in ‘Jan met de Pet’ het CDA en de SP

Jan met de Pet is inwoner van Nieuwegein en geïnteresseerd in de politiek. Hij zal voor u de Nieuwegeinse politiek inzichtelijk maken door het kaf van het koren te scheiden. Onbevangen, rücksichtslos en zonder belangen krijgt u de waarheid en niets dan de waarheid zonder aanziens des persoons of partij.

Als tiener heeft ‘Jan met de Pet’ zich al geïnteresseerd in politiek. Nu hij ouder is, en werkt als analist bij een groot bedrijf, houdt hij ervan om dingen te vergelijken want, waar liggen nu de verschillen. Deze week gaat het over het CDA en de SP.

‘Jan met de Pet:’ ‘Na de Olympische spelen kunnen we gaan uitkijken naar het WK voetbal maar ondertussen in Nederland hebben we nog even een stembusbezoek af te leggen. Deze keer wilde ik het met u hebben over het CDA. Het CDA zit al jaren in het college en vindt dat ze dit goed doen maar is dat ook zo?’ Klik hier om naar de column te gaan van deze week.

Brand eist slachtoffer in Batau-Noord

De felle uitslaande brand In een woning aan de Hermelijnweide in de Nieuwegeinse wijk Batau Noord heeft een slachtoffer geëist. De buren hebben nog wel twee honden uit de woning kunnen bevrijden. Er was veel politie op de been. Ook de ladderwagen uit IJsselstein was ter plekke evenals de ambulancedienst.

De brand ontstond vrijdagavond kort na 19.00 uur op de zolder van de woning. De brandweer was er snel bij en kon rond 20.00 uur het sein brand meester geven. Bij een zoektocht in de woning vonden ze het slachtoffer. De woning raakte ernstig beschadigd en wordt vermoedelijk onbewoonbaar verklaard.

Het is nog niet bekend of het slachtoffer een man of een vrouw is en of het slachtoffer er woonde. Volgens omstanders zou het vermoedelijk gaan om de zoon die op zolder van de woning zou wonen. Dit is echter nog niet officieel bevestigd. Over de oorzaak hoe de brand is ontstaan is kan nog niets gezegd worden, de politie doet onderzoek naar de oorzaak. Onze fotograaf Frits Kleppe was ter plekke en maakte een fotoreportage. (Klik op het fotocameraatje hieronder voor de foto’s)

NOOT: Inmiddels is bekend geworden dat het slachtoffer een 42-jarige man is. De 74-jarige bewoonster ontdekte de brand. Het zou gaan om een zoon van haar.

Spinaziecurry

Vandaag weer eens wat anders, heb geshopt bij de Turkse toko in Nieuwegein, en vond geweldig mooie wilde spinazie, toch een treat, dus spontaan dit gerecht eromheen bedacht.

Het is wel een gerecht om 2 dagen van te eten.

Voor 2 personen:
2 bossen verse wilde spinazie
2 zoete puntpaprika’s
2 teentjes knoflook
2 sjalotten
een curry boemboe van de toko naat keuze, mag ook een kerie boemboe zijn
150 ml kokosmelk
scheutje oljfolie
ongeveer 1 cm verse gemberwortel
2 groene Spaanse pepers (1 mag ook hoor!)
100 ml Griekse of Turkse yoghurt
2 takjes munt (de blaadjes daarvan)
2 theelepels kerriepoeder
150 gram mini tomaatjes
450 gram krieltjes of aardappelschijfjes.
scheutje olijfolie

De spinazie schoonmaken en de groffe stelen verwijderen.
De paprika’s grof snijden
De knoflook hakken
De Spaanse peper(s) hakken zonder de zaadjes
De sjalotten hakken
De gember fijnhakken
De spinazie in een grote pan 5 minuten bakken en het daarna goed laten uitlekken, opzij zetten.

In een blender de knoflook, sjalot , Spaanse pepers, gember en muntblaadjes pureren.

In een hoge pan wat olie verwarmen, en de knoflook-peper-gember-sjalot puree zacht smoren tot het heerlijk gaat geuren, daarbij de paprika, mini tomaatjes, kerriepoeder en boemboe, de yoghurt en gember, de kokosmelk en aardappelen (ik kook ze altijd even voor, ongeveer 8 minuten)

De spinazie erbij , zacht smoren, een minuut of 15, het deksel van de pan, zodat het vocht kan verdampen.

Erg lekker met lamsvlees of naanbrood.

Eet smakelijk, en tips of tricks weer naar kookgekker@gmail.com

Jan met de Pet over het CDA en de SP

Na de Olympische spelen kunnen we gaan uitkijken naar het WK voetbal maar ondertussen in Nederland hebben we nog even een stembusbezoek af te leggen. Deze keer wilde ik het met u hebben over het CDA. Het CDA zit al jaren in het college en vindt dat ze dit goed doen maar is dat ook zo?

Ik vind persoonlijk het sluiten van de coffeeshop nu niet echt een verbetering, wel moet gezegd worden dat er iets moet gebeuren met dit beleid omtrent cannabis gebruik, maar nu even over de mensen, de twee oudgedienden. Willem en Hennie gaan stoppen. Sommige personen zullen zeggen: jammer van de kennis maar weer anderen zullen zeggen: eindelijk! En dan hebben we natuurlijk dat jonge puppy: ‘Roelof de Lijsttrekker.’

Zo jong hebben we ze nog niet gehad bij het CDA. Toch een beetje verandering in de af en toe stugge houding? Maar Roelof is wel van de tongriem gesneden en kan goed debatteren, maar is dat wel wat Nieuwegein nodig heeft? Kijk naar de koopzondagen. Voor vele mensen een uitkomst maar het CDA blijft vasthouden aan de zondagsrust. Hun goed recht natuurlijk maar zeg dan niet over andere mensen die wel boodschappen willen doen dat dit niet goed is. Ook voor het CDA geldt: de meerderheid beslist!

Als we kijken hoe het CDA omgaat met de belastingcentjes dan is dat redelijk tot goed, behalve natuurlijk die idiote brug over het Amstaerdams Rijnkanaal. Allemaal in het kader van de Hollandse waterlinie, leuk maar dit gaat klauwen met geld kosten en wie zit er nu op te wachten?

Maar we gaan zien wat er nu in de fractie komt te zitten, zou Renee nog wethouder mogen en kunnen worden? Of wordt er al aan haar stoelpoten gezaagd? U zegt het maar, ik, Jan met de Pet, weet het niet.

Ook maar even die tomaten behandelen vindt u niet? Ik bedoel natuurlijk de SP.
Twee termijnen geleden dus in 2006 in de raad verschenen. Toen alleen maar NEE roepen en moties indienen die niet over de lokale politiek gaan maar landelijke problemen betreffen. Maar ze hebben wel iets geleerd in die acht jaar, alhoewel geleerd? Ze zijn nog steeds overal tegen en roepen dat de stad naar de knoppen gaat maar echte oplossingen hebben ik nog niet gehoord van ze, u wel? Maar het is natuurlijk wel vervelend dat je altijd moet luisteren naar het politbureau uit Oss en eigenlijk niet je eigen lokale koers kan varen.

Die Martijn kan wel aardig kletsen maar af en toe raakt het kant nog wal (misschien heeft het CDA daarom die brug gepland ☺). Maar ook de manier waarop zij zaken aankaarten heeft wel eens de schijn van geplande uitkomsten. Kijk naar de enquête over onze sociale dienst, erg veel gejammer en totaal geen positieve op- en aanmerkingen. Toch raar volgens mij. Het kan echt niet zijn dat iedereen ontevreden is en alleen maar slechte ervaringen heeft. Maar ze staan goed in de peilingen dus zitten ze er weer bij maar ook is hier de vraag: Gaan en willen ze nu echt meedoen of weer alleen roepen dat het niet goed gaat?

Als afsluiter was ik deze afgelopen dinsdag nog bij het lijsttrekkers debat. Wat een trieste vertoning mensen! Alleen ons puppy Roelof en Martin (ChristenUnie) deden het aardig en rest was een zwak aftreksel van iets wat zo mooi had kunnen wezen en waar je als burger wat aan zou kunnen hebben. Alle heikele punten werden vermeden!

Jammer dat die Rene Hansen geen vragen mocht stellen naar aanleiding van de presentaties en vragen want die liep te popelen om er in te duiken. Ook de show die door Jacqueline Verbeek werd opgevoerd verdiende een Oscar; Geweldig hoe zij alle aandacht op zich wist te vestigen door zo op te komen. Op het juiste moment en plaats moeilijk lopen en al helemaal niet een trapje op kunnen van 2 treetjes! Mijn Oma van 96 met staar en twee nieuwe heupen zou er van kunnen leren.

Ouderochtend ‘Leesplezier’

Woensdagmorgen 26 februari waren alle ouders van de groepen 1 t/m 3 van harte welkom op de Koningin Julianaschool! Deze morgen stond in het teken van (voor)leesbevordering op school en thuis.

Initiatiefneemster en leescoördinator van de school, Petra Barnard, legt uit waarom zij deze ochtend heeft georganiseerd: “Als school vinden wij het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met goede boeken die een meerwaarde vormen voor hun leesontwikkeling. Wij wilden dan ook graag de ouders informeren over hoe zij uit het zeer brede boeken aanbod in bieb en boekhandel, nu een goed boek voor hun kind kunnen vinden.”

De ochtend werd druk bezocht, zo’n 40 ouders zagen in de klas van hun kind wat er in de groep gebeurt in het kader van leesonderwijs. Alle enthousiaste aanwezigen gingen naar huis met een goed gevuld informatiepakket met daarin o.a. een top 10 lijst van aanbevolen (prenten)boeken en leestips voor thuis.

Petra Barnard kijkt terug op een zeer geslaagde ochtend; “Leuk om te zien dat er zoveel betrokken ouders de ochtend bezochten en dat er vanuit hen zoveel belangstelling was om met de expertise van school, thuis aan de slag te gaan! Zo sluit voor onze leerlingen de thuissituatie goed aan bij datgene er op school aangeboden wordt.”

Aanvraag reisdocumenten niet mogelijk

Op zondag 9 maart wordt de geldigheidsduur van het paspoort en de Nederlandse identiteitskaart voor persoenen die 18 jaar en ouder zijn, verlengd van vijf naar tien jaar. Daarom wordt een nieuw model van de documenten ingevoerd.

Dit is voor de leverancier van paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten een complexe en tijdrovende operatie, daardoor kunnen de gemeenten op donderdag 6 maart en vrijdag 7 maart 2014 geen aanvragen voor paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten in behandeling nemen.

Veel kinderen behalen A-diploma in Merwestein

Op woensdag 26 februari werd afgezwommen voor het A-diploma in het zwembad van Merwestein. Een grote groep kinderen kreeg de kans om hun eerste zwemdiploma te behalen. De ouders, broertjes, zusjes en andere belangstellende keken vanaf de tribune toe. De trotse kinderen met hun A-diploma zijn:

Koen van Drie, Milou van Noordende, Jayden Boogaard, Musta’pha Tazi, Elena Prins, Chayenne Eikelenboom, Ruben Kistenkas, Vygo de Klein, Max van der Wal, Dantés Coffie, Hannah de Klein, Mélanie Isaac, Rishab Singh, Jane Luiten, Tijl Jan Schraa, Carlijne Wesselius, Amy Pouw, Yassin el Azzouzi, Satefan Ling, Joseph Adepeju, Thijs Werkhoven, Senna Buitenweg, Kira Lips, Milan Flick, Karo Ahmed, Nora Hidraoui, Rajeev Dave Thakoer, Rinesh Danny Thakoer, Stijn Valkenburg, Delisa Verissima Filipe, Jaimy Pluck, Nathalie Kakisina, Anass Talhaoui, Milou Puijk, Ismira van Riet en Raf Terweij.

Reactie inwonersenquête 2012

De gemeente vindt het belangrijk om te weten wat er leeft onder de Nieuwegeinse inwoners. Vandaar dat de gemeente daar onderzoek naar doet: de zogenaamde Inwonersenquête. In juli 2013 kwam de Inwonersenquête 2012 uit. De resultaten van dat onderzoek gebruikt de gemeente bij de evaluatie van bestaand beleid en formulering van nieuw beleid. In het onlangs verschenen ‘ Vervolg Inwonersenquête 2012’ is te lezen wat de gemeente met de uitkomsten van het onderzoek doet. U kunt deze reactie hier vinden

Wat houdt de inwonersenquête in?
De inwonersenquête bevat vragen over achttien verschillende onderwerpen, zoals de betrokkenheid bij de gemeente en het gemeentelijk beleid, internet, sport, mantelzorg, vrijwilligerswerk, jeugdoverlast en veiligheid. De gemeente vroeg negenduizend willekeurig gekozen inwoners van 16 jaar en ouder een vragenlijst digitaal of schriftelijk in te vullen. Ruim een kwart (27%) heeft daar gehoor aan gegeven. De Inwonersenquête 2012 kunt u hier vinden.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘In de vorige eeuw bestond er een soort snoep dat “zwartwit” heette. Deze week de ‘kleine zwartwitmot.’

Udo: ‘ommige mensen zien alles zwart wit, en soms begint het er ook een beetje op te lijken. Zoals bij de kleine zwartwitmot, een piepklein vlindertje dat alleen goed is te onderscheiden als het op een groen blaadje zit, in een van de spaarzame bosranden van Nieuwegein.’

13 maart: Debat ‘Vrouw en politiek’

De programmaraad Oudegeinzaal organiseert weer een debat voor en door Nieuwegeiners: Vrouwelijke kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen gaan in debat in de Oudegeinzaal in het Stadshuis op donderdag 13 maart om 20.00 uur. De aftrap van dit debat zal worden verricht door Aarti Soerdjbalie, nummer 6 op de kandidatenlijst van de VVD en Marianne Spalburg, nummer 4 op de kandidatenlijst van de PvdA.

Verder nemen deel aan dit vrouwenforum Erna Kotkamp lijsttrekker van GroenLinks, Renée Blom, nummer 2 op de lijst van het CDA en Ann de Wolff, nummer 2 op de VSP lijst. Aanleiding voor dit debat is Internationale Vrouwendag op 8 maart en de verkiezingen op 19 maart. Ook denkt de programmaraad dat dit debat inhoudelijk meerwaarde kan leveren naast de traditionele lijsttrekkersdebatten. Het debat is voorbereid door Aarti Soerdjbalie en Marianne Spalburg. Aan de hand van stellingen zal er gedebat-teerd worden. Voorbeeld van zo’n stelling: Er is nog altijd een glazen plafond voor ambitieuze vrouwen, wat daaraan te doen in de gemeentepolitiek? In verband met de catering graag aanmelden via: programmaraadoudegeinzaal@gmail.com.