Gedichtenbundel van Stratum goed ontvangen

Op zondag 27 oktober jongstleden heeft burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein het eerste exemplaar van de gedichten-/artbundel genaamd ‘glimwormen’ in ontvangst genomen.

Tijdens de feestelijke en goedbezochte boekpresentatie waren er enkele voordrachten van Michel van Stratum en werden de aanwezigen meegenomen door zijn reis door de sterren, planeten en het aardse bestaan. Een reis die u niet mag missen! Het trio “Son Candela”, bestaande uit Celia Barradas uit Nieuwegein/Mexico en Abel Gómez en Oscar Lorient uit Santiago de Cuba zorgde voor de muzikale omlijsting.

De strip van Kim Houtzager

Iedere week tekent Kim Houtzager de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Klik op de twee poppetjes onder de tekst om de strip te zien.

Kim: ‘Ai, dit had ik niet verwacht. De rugpijn uit het stripje van vorige week viel eerst wel mee, maar plotseling was het heftiger dan ooit. De conclusie van de dokter: Acute Spit. Ik dacht dat dergelijke pijnen gereserveerd waren voor de wijzen onder ons, maar helaas: iedereen komt in aanmerking. De dokter had ook een pracht advies: bewegen. “Een beetje zitten, een beetje staan, een beetje lopen en een beetje liggen!” Met een heerlijke, heldere, vrolijke stem. Maar hoe doe je dat, zonder door de grond te gaan? Gelukkig kwam daar iemand met een oplossing….(Trouwens, Happy Halloween voor zij die het vieren)’

Kinderen gaan ontbijten met de burgemeester

Net als in meer dan tweehonderd andere gemeenten, heeft de Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs een aantal schoolkinderen van de Koningin Beatrixschool uitgenodigd voor een gezamenlijk ontbijt op het stadshuis. Zo geven ze samen op 6 november aanstaande het goede voorbeeld. Want goed ontbijten voordat je naar school gaat is erg belangrijk. Het helpt de darmen op gang, voorkomt concentratieproblemen en laat kinderen minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen, waardoor het risico op overgewicht kleiner wordt. U bent als persrelatie van harte welkom hiervan verslag te doen en een broodje mee te eten. De gemeente Nieuwegein betaalt voor het ontbijt overigens met een donatie aan War Child, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt.

Het burgemeestersontbijt is een initiatief van Het Nationaal Schoolontbijt, die al tien jaar lang kinderen én hun ouders motiveren iedere ochtend te ontbijten. Dat blijft nodig, want uit onze onderzoeken blijkt dat 1 op de 6 kinderen niet of niet altijd ontbijt, in de grote steden zelfs 1 op 3. Het burgemeestersontbijt maakt deel uit van de week van Het Nationaal Schoolontbijt, waarin ruim 400.000 kinderen samen ontbijten op zo’n tweeduizend basisscholen. Ze leren op een leuke manier ook nog waarom ontbijten zo goed voor je is.

Meer blauw om straatroven Nieuwegein

De politie in Nieuwegein zet extra agenten in nadat de afgelopen tijd vier keer mensen op straat zijn beroofd. Dat zei burgemeester Backhuijs woensdagavond in reactie op vragen van het CDA.

Afgelopen weekend werden een man en een vrouw ‘s nachts belaagd door een groep jongens met capuchons op. Dat gebeurde op het fietspad bij de Poort. Vorige week werden soortgelijke straatroven gepleegd op de Galecopperdijk, de Akkerhoeve en de Diamantdrift.

Raadslid De Wild vermoedt dat er een bende straatrovers actief is in de stad, maar zover wil de burgemeester nog niet gaan. “Ik deel de zorg, het is vreselijk dat dit gebeurt en daar moet je je tegen verweren”, zegt hij. “Maar ik ben nog niet zover, en politie ook niet, dat je kan zeggen dat er een patroon is.”

Volgens Backhuijs moet politieonderzoek nog uitwijzen of er wel een verband is tussen de vier berovingen in Nieuwegein. Het CDA wil dat de plaatsen waar de straatrovers toesloegen snel veiliger worden gemaakt.

Daling leegstand door actieve kantorenaanpak

Nieuwegein boekt vooruitgang in het terugdringen van de leegstand in kantoren. Het aanbod van leegstaande kantoorruimten in Merwestein is van 35% in 2010 gedaald tot onder de 17% nu. Deze week werden opnieuw getransformeerde kantoorpanden naar appartementen aan de Meentwal en langs de Zuidstedeweg opgeleverd. Eind november vindt de oplevering van appartementen in het voormalig kantoor aan de Krijtwal plaats.

Al 147 woningen in vijf kantoorpanden zijn opgeleverd, 38 woningen in twee kantoorpanden zijn in aanbouw. De Nieuwegeinse kantorenaanpak werkt. Dat is de conclusie die na drie jaar actieve kantorenaanpak getrokken mag worden. Vanaf 2010 is per jaar 20.000 m2 kantoorruimte onttrokken aan de leegstand. Waar het aanbod van leegstaande kantoren in heel Nieuwegein in 2011 nog rond de 33% lag, is dit inmiddels gedaald naar 29%.

Het college van B&W startte in 2010 met een gecoördineerde aanpak voor de kantorenleegstand. Er kwam een plan van aanpak met meerdere sporen. Het eerste was het besluit om geen nieuwbouw van kantoren meer toe te staan, behalve in de binnenstad. Het tweede spoor betreft het aanpakken van de leegstand, enerzijds door het onttrekken van ruimte aan leegstaande kantoren voor andere functies, anderzijds door nieuwe ondernemers aan te trekken. Derde spoor kenmerkt zich door de gebiedsgerichte aanpak voor de wijk Merwestein.

Omdat Nieuwegein landelijk een voorloper is in de kantorenaanpak is de gemeente Nieuwegein vertegenwoordigd in het landelijke expertteam kantoortransformaties. Het expertteam helpt gemeenten en eigenaren bij het transformeren van kantoorpanden naar woonfuncties.

Lezing dementie met Phil Jacobs

Het Ontmoetingscentrum Nieuwegein (OCN) van VitrasCMD organiseert op vrijdag 15 november in het kader van de lezingcyclus dementie een lezing over verlieservaringen bij dementie: Hoe ga je om met je verlies en wat kan je helpen?

Iedereen die te maken heeft met dementie in zijn naaste omgeving, wordt geconfronteerd met een ingrijpend verliesproces. Als een dierbaar familielid gaat dementeren verlies je niet alleen een gesprekspartner, maar ook een reisgenoot en iemand met wie je je zaken kon regelen. Partner en kinderen verliezen iemand waarop ze konden leunen. Bij dementie is er altijd sprake van verlieservaring. Phil Jacobs zal deze middag ingaan op verschijnselen van dit verliesproces maar hij zal ook wijzen op mogelijkheden hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Tijdens de lezing is er ruimte om vragen te stellen en eigen situaties naar voren te brengen. Mantelzorgers, geïnteresseerden en bezoekers met dementie zijn van harte welkom. De bijeenkomst wordt gehouden aan de Nedereindseweg 1-3 te Nieuwegein en duurt van 14.00 uur tot 16.00 uur. Aanmelding is niet nodig.

Veel B-diploma’s na snelcursus zwemmen

Elke schoolvakantie is het mogelijk om bij Sport- en Evenementencomplex Merwestein deel te nemen aan een snelcursus voor het A- of B-zwemdiploma. Ook tijdens deze herfstvakantie deden weer veel kinderen mee aan de snelcursussen. Met als resultaat dat op woensdag 30 oktober veel van hen direct mochten afzwemmen voor het B-diploma.

Merwestein kan u met trots melden dat de volgende kinderen hun B-diploma hebben behaald: Kawtar Bouhilal, Kenji Wauters, Shriya Chedi, Adham Shaaban, Alea Perdon, Jolin Xu, Ramon Valkenburg, Isma’iel Baboe, Romy Pinas, Maria Awad, Julian Tukker, Daisy Wouters, Jasmijn Ortt, Amber Wilhelm, Sophie van Soest, Matt Steenvoorden, Isa van Doesburg, Pepijn Schut, Iris Sikkens, Ayberk Cebeci, Syll Buitenweg, Sara Gerrits, Julia van Glabbeek, Daphne Schoonbeek, Emine Blanenstein, Dean Hogervorst, Simon Gitz, Anouk Roolvink, Kirsten Groeneveld, Bram Goossens, Brit Kuipers, Boid Rosendaal, Feelin Rosendaal, Nienke van de Kraak, De-jay van Eijk, Sofie Appelo, Kim Hilbrink, Lisanne de Waard, Sven Weijs, Dain van Rooijen, Sanatougou Yeo, Maarten Simonis, Otto Mekes, Cato Baars, Noah Bozkurt, Jessey van Leur, Jesse Snel, Nina Hardjowyono, Marije Zomerman, Janet van Putten, Milan van Straaten en Egilio Booij.

Expositie ‘Naturea Musica’

Van 9 tot en met 24 november 2013 exposeren Koos Ket en Hans van Rotterdam in het Kunstenaars Centrum Nieuwegein aan de Kerkstraat in Jutphaas. Met hun nieuwste schilderijen verbinden zij beeldende kunst, muziek en natuur met elkaar onder de titel Naturae Musica.

Meer informatie over de galerie en de exposanten is te vinden op de website van de galerie. De galerie van het Kunstenaars Centrum Nieuwegein aan de Kerkstraat 38, is geopend op zater- en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Informatiebijeenkomst Bed & Breakfast

Overnachten in een Bed & Breakfast is populair. Inwoners van Nieuwegein die mogelijk in de toekomst een Bed & Breakfast willen beginnen, zijn van harte welkom op dinsdag 12 november in de Raadzaal van het Stadshuis. Tijdens een informatieve bijeenkomst van 19.30 uur tot 22.00 uur komen op een inspirerende manier tal van zaken aan de orde die helpen met de start van een B&B.

Vele gasten, nationaal en internationaal overnachten graag in een van de vele kleinschalige, persoonlijke en unieke logies verblijven van een B&B. Nieuwegein kent nog weinig overnachtingsadressen en wil hierin graag verandering brengen.

Na een welkom geeft Goeden8, een samenwerkingsverband van en voor B&B eigenaren, een presentatie over de vele praktische zaken waar u mee te maken krijgt bij het opstarten en runnen van een B&B. Daarna informeren vertegenwoordigers van de gemeente de bezoeker met welke regelgeving rekening moet worden gehouden.

Deze Informatiebijeenkomst is een initiatief van de gemeente met als doel om Nieuwegein nog aantrekkelijker te maken om te bezoeken om zo te genieten van al het mooist wat Nieuwegein nu al te bieden heeft. De organisatie is in handen van de gemeente in samenwerking met de organisatie Goeden8. Geïnteresseerden kunnen zich voor 10 november per mail of telefoon aanmelden bij : Eric Denneman (Beleidsadviseur Toerisme & Recreatie van de gemeente): (e.denneman@nieuwegein.nl; 030-6071528).

Stoere dame van 76 vangt inbreekster

Een 76-jarige bejaarde heeft woensdag een vrouw gevangen die in haar woning in Nieuwegein aan het inbreken was.

De inbreekster uit Lelystad was het huis aan de Mendes Da Costalaan samen met een vrouwelijke handlanger binnengedrongen. De bewoonster sloot de deur af zodat ze niet niet konden ontsnappen, maar het lukte de vrouwen toch om naar buiten te vluchten.

Desondanks wist het slachtoffer één van de dievegges vast te houden en de politie te bellen. Agenten hebben de verdachte bij de woning aangehouden en meegenomen naar het bureau. Het gaat om een 40-jarige vrouw uit Lelystad. De andere verdachte is nog niet aangehouden.