Winnen

De KNVB heeft recent een verpletterend rapport afgescheiden onder de bezwerende titel Winnaars van morgen. Het rapport, dat bijna 200 pagina’s telt, is het resultaat van anderhalf jaar noeste arbeid onder leiding van technisch manager Jelle Goes. Volgens hem moet de lat omhoog. Een opmerkelijk verrassende en verfrissende uitspraak aan de vooravond van een EK zonder Oranje. Je moet er maar op komen.

Door gesprekken met talloze nationale en internationale voetbalgrootheden heeft de KNVB vat gekregen op de kern van het probleem: ‘Voetbal is een moeilijk spel geworden, met kleine ruimtes, waarin snel denken en handelen door fysiek sterke doorbijters noodzakelijk is.’

Het rapport wemelt van de aanbevelingen. Daarom worden de plannen gefaseerd ingevoerd in een periode van enkele jaren. Tussen de regels door wordt daarmee als het ware alvast een voorschot genomen op het missen van het WK van 2018. We moeten ons vooral niet te snel rijk rekenen.

Een ander heet hangijzer is het ontbreken van een ‘winnaarsmentaliteit’. Daar wordt straks – is het idee – meer aandacht aan gegeven tijdens trainerscursussen. Bert van Oostveen voelt in dit verband overigens meer voor het Engelse begrip ‘winning mindset’.

Verder moet de bal ‘goed en meer functioneel vooruit.’ Zeg maar, richting het doel van de tegenstander. Een beetje alsof je aan Ranomi Kromowidjojo uitlegt dat ze eerst het water in moet, voor ze gaat zwemmen. Of dat ze bij de overkant moet keren om de baan terug te nemen.

Om de tegenstander in de toekomst te kunnen passeren, moet er vaker en meer gedribbeld worden, moet de passeerbeweging een natuurlijke onderdeel van het spel worden en moeten jeugdspelers volop de gelegenheid krijgen om tijdens het spel naar hartenlust te pingelen.

Het staat er niet met zoveel woorden, maar het zou me niets verbazen als het ‘tikkie terug en tikkie breed’ regelrecht verboden gaat worden. De KNVB zint waarschijnlijk nog op een positieve formulering van dit verbod om niet een hele generatie voetballers achteraf al te zeer te blameren.

Het is ronduit geruststellend om te lezen dat we aanhangers blijven van de Nederlandse voetbalcultuur: dominant en creatief spel met een bepaalde arrogantie. Volgens een buitenlandse voetbalkenner – die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven – ‘zijn jullie tegenwoordig niet goed genoeg om jullie type voetbal te spelen.’ Hoor ik hem nu eigenlijk ook zeggen dat we van die befaamde voetbalcultuur alleen de arrogantie hebben overgehouden?

Gelukkig deugt er volgens het rapport ook veel wél aan het huidige voetbal. Wat dat, los van de voetbalcultuur precies is, blijft ongewis.

Aan het Nederlands elftal waren de aanbevelingen tijdens hun oefenwedstrijd van zaterdag nog niet echt af te zien. In een bloedeloze strijd werd het 1-1, voor de Ieren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren