Tijgermug in Nieuwegein

In Nieuwegein is de exotische tijgermug opgedoken. Inmiddels is er melding van gemaakt door de Nieuwegeinse Els Kerkhoven. Op Twitter zegt de Nieuwegeinse: ‘Afgelopen nacht heb ik een tijgermug gevangen in Nieuwegein. Ik heb het gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).’ Eerder dook de tijgermug ook al op in Weert, Montfoort en Oss. De mug kan in sommige gevallen gevaarlijke ziekten zoals de knokkelkoorts overbrengen. De Aziatische tijgermug probeert zich voor het vierde jaar op rij te vestigen in Nederland.

De Aziatische tijgermug is een klein, vervelend mugje dat normaal gesproken voorkomt in Zuidoost-Azië. Het insect is zwart-wit gestreept en is vervelend omdat het ook overdag steekt. Bovendien zijn ze vanwege hun grootte moeilijk op te sporen en kunnen ze mogelijk tropische infectieziekten overdragen zoals knokkelkoorts of gele koorts.

Door import en transport van voornamelijk autobanden en geluksbamboe. In autobanden kan het beest zich uitstekend voortplanten als er een laagje water in staat. Warm water is goed voor de mug omdat er veel voedsel in het water komt door bacteriële groei.

Deskiundigen vinden dat de NVWA strenger moet zijn voor importeurs van geluksbamboe en banden. De goederen moeten muggenvrij in Nederland aankomen en er moet meer worden geïnspecteerd. De inspectie geeft helaas geen geld uit aan extra inspecteurs, terwijl je de bestrijding echt op orde moet hebben. Anders gaat het mis en vestigt de mug zich ook hier.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren