Robothond?

Van de week bezocht ik Pen om me voor mijn nieuwe column te laten inspireren door het nieuws van de week. De autobrand, veroorzaakt door een of andere gek met vuurwerk, tasjesroof, dodenplekken in Nieuwegein, het roept nog steeds afgrijzen bij me op. Tussen al die nare, maar helaas zo bekende berichten, kwam ik er eentje tegen waardoor mijn toch al gestoorde adrenalinehuishouding een bijna fatale shot kreeg: je hond opvoeden zonder cursus.

Jaa, ik schrijf alweer naar aanleiding van honden. Onze Pen-hoofdredacteur was het ook al opgevallen en meende er iets over te moeten opmerken. Jammer joh, een hond is een grote inspiratiebron, dus het zal de laatste column niet zijn die over honden en hun baasjes gaat.

Een hond hebben en ermee omgaan is een waanzinnige eye-opener, zoals mij dit jaar is gebleken. Tjonge, je maakt wat mee als je een hond hebt! Werken met je hond leert je ook aardig wat over jezelf, en dat is nooit weg.

Het bericht dat mij de haren rechtop deed staan zonder mijn vingers in het stopcontact te hebben gestoken luidt (ietsje ingekort) als volgt.

Je hond opvoeden zonder cursus

Vrijdag 12 november 2004

Honden moeten worden opgevoed, maar niet iedereen heeft zin om wekenlang in weer en wind op een veldje te staan. Daarom hebben wij een cursus ontwikkelt (sic) waarin mensen kennis kunnen maken met de taal van de hond.

De korte cursus van twee avonden is bedoeld als kennismaking met de taal van de hond; de enige taal die iedere hond vanaf zijn geboorte begrijpt. Het programma is geschikt voor bazen met honden van alle leeftijden en alle rassen. Het maakt ook niet uit of een hondentraining werd gevolgd of niet, want dit is echt een bazencursus, waar op een nieuwe manier naar honden wordt gekeken. We gaan uit van het natuurlijke gedrag van honden.

U wordt beloofd dat u in twee keer twee uren leert hoe u nooit op een veldje hoeft te staan en ongetwijfeld leert u er ook waar de aan/uitknop van uw hond zit. In twee avonden leren je hond op te voeden kan dus niet! Laat u zich hierdoor niet verleiden. Mogelijk een aardige cursus om een klein beetje te leren over hondengedrag – hetgeen beslist zeer zinvol is – maar meer kunt u niet verwachten. En voor dit soort onzin moet u dan nog meer betalen dan wanneer u een jaar lang met uw hond traint bij bijvoorbeeld de Dierenbescherming (www.dierenbescherming.nl).

Als u een hond neemt zult u regelmatig door weer en wind moeten om het beest zijn broodnodige beweging te geven. Wat is er dan zo erg aan af en toe met leuke andere hondenliefhebbers op een trainingsveldje te staan? Trouwens, als hondeneigenaar kan ik u verzekeren dat ik het afgelopen jaar vaker in de zon dan in de regen heb gestaan.

Als u een goede band met uw hond wilt opbouwen – wat noodzakelijk is om met hem te kunnen trainen – zult u iedere dag voldoende aandacht aan hem moeten besteden. Als u een hond neemt, bent u verplicht hem op te voeden. Niet alleen opdat hij zich in huis gedraagt zoals u wenst, maar ook omdat uw hond in een dichtbevolkt land leeft met miljoenen andere honden. En binnen die drukbevolkte maatschappij heeft uw hond zich maar te gedragen, dat is gewoon een stuk fatsoen en ook belangrijk voor zijn eigen veiligheid. Het trainen van uw hond duurt zo’n twee tot drie jaren. Laat u niets anders wijsmaken! Daarvoor hoeft u niet persé al die jaren naar een hondentraining te gaan, maar een jaar om een basis te leggen is wel het minste. Daarna traint u zelf verder met uw hond. Dat kan, mits u heeft geleerd hoe u zelf de oefeningen voor uw hond kunt ontwerpen.

Daarbij komt nog dat een hond mentaal beziggehouden moet worden, iedere dag weer. Door met uw hond te trainen maakt u hem pas echt moe en voorkomt dat hij ongewenst gedrag vertoont naar uw kinderen of andere honden, of dat hij uw meubels gaat slopen. Alleen maar rondjes met hem lopen is niet voldoende, daar wordt hij wel fysiek moe van, maar niet mentaal.

Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een gezin een puppy neemt, omdat het zo leuk voor de kinderen is. In het begin is het natuurlijk hartstikke leuk zo’n spontaan en speels springertje. Maar dan blijkt het hondje meer aandacht te vragen dan gedacht, het beest groeit en blijkt minder gezeglijk te zijn, zoals bijvoorbeeld in zijn puberteit. Uit frustratie wordt het hondje misschien bijterig en eist aandacht door iets kapot te bijten. Dan is het lang zo leuk niet meer.

Een hond is een levend wezen. Het is van oorsprong een roofdier en geen knuffelbeest. Hij wordt niet geleverd met een aan/uitknop. En hij is ook niet voorgeprogrammeerd om zomaar commando’s te leren. Hond opvoeden zonder cursus belooft dat uitgegaan wordt van het natuurlijke gedrag van de hond. Een prachtige opmerking, zo eentje die het in onze tijd goed doet als wervende tekst. U kunt echter alleen iets doen met het natuurlijke gedrag van uw hond als u jaren wilt investeren in hem te leren begrijpen, in zijn opvoeding en in het opbouwen van een unieke band. Instant cursussen bestaan niet!

Ik heb met mijn hond eerst getraind bij de Dierenbescherming. Daar leerden we de basiscommando’s. Het was vaak ook heel gezellig samen met die andere hondenbaasjes. Met één van de baasjes maak ik nu nog regelmatig wandelingen met onze honden.

Van de zomer ben ik met mijn hond een week op Ameland geweest waar we getraind hebben volgens de Stapcontactmethode. Deze methode is gebaseerd op de principes van de hondenfluisteraar. Inderdaad, gebaseerd op het natuurlijke gedrag van de hond en met elkaar communiceren in lichaamstaal. Het was een buitengewoon intensieve week, theorielessen afgewisseld met vele praktijkoefeningen op de prachtige stranden van Ameland. Een ervaring die ik voor geen goud zou hebben willen missen! Ik heb waanzinnig veel geleerd over mijn hond en ook over hoe ik met mijn hond wil omgaan. Daar bij De Uitstap (www.deuitstap.nl) heb ik ook geleerd hoe ik mijn eigen trainingsprogramma kan ontwikkelen voor hetgeen ik mijn hond wil leren. Onontbeerlijk als je zelf aan de slag wilt. Deze cursus en tegelijk heerlijke vakantie (de eigenaar zorgt werkelijk perfect voor zijn gasten) kan ik iedereen van harte aanbevelen.

Wilt u teleurstellingen met uw hond voorkomen? Respecteer uw hond als levend en voelend wezen. Neem uzelf en uw hond serieus en laat u niet verleiden door “makkelijke” beloften. Geniet iedere dag weer van uw unieke band met uw hond!

Wilt u meer weten over de keuze van het juiste dier voor uw gezin? Leest u dan het boekje ‘Je dier ben jij’. Het is een lees- en leerboekje voor kinderen, maar ook zeer informatief voor hun ouders. Als u op het plaatje linksboven klikt, vindt u meer informatie over het boekje.

Vorige columns: klik op Archief.

Volgende column: verschijnt op 3 december 2004.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren